Hviezdy a osobnosti na festivale v Karlových Varoch

KV 2 logo resizeMedzinárodný filmový festival v Karlových Varoch je už predo dvermi a 48. ročník sa začína už 28. júna a končí 6.júla 2013. Nebudú, ako vždy, chýbať ani osobnosti svetového filmu. Tohto roku dostane za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografie Krištáľový glóbus americký herec dva razy nominovaný na Oscara a držiteľ Zlatého glóbusu John Travolta. Pri tejto príležitosti sa slávnostne uvedie snímka Sezóna zabíjania ( Killing Season).

Travoltova kariéra nebola priamočiara. Zažiaril v úlohe tanečníka v kultovom filme Horúčka sobotňajšej noci a tiež v John Travolta - Killing Season 9 resizeúspešnom muzikály Pomáda. Ďalšie filmy už však neboli prijaté tak kladne. To, že sa vrátil na výslnie môže ďakovať  Quentinovi Tarantinovi, ktorý ho obsadil do filmu Pulp Fiction – Historky z podsvetia. Travolta sa poučil a odvtedy jedna úloha strieda druhú a v každej dokázal, že svojmu triumfálnemu návratu vďačí za svoje výnimočné herectvo. Zabudnutie mu už nehrozí.

 

Audrey Tatou resizeĎalším významným hosťom bude Audrey Tatouová, ktorá sa stala známou filmom Jeana-Pierra Jeuneta Amélia z Montmartru. Tentoraz príde na slávnostné uvedenie filmu Michela Gondryho Pena dní, ktorý 48. ročník slávnostne otvorí. V krátkosti si pripomenieme jej najúspešnejšie snímky. Napríklad Špina Londýna, Príliš dlhé zásnuby Da Vinciho kód. Nežnosť, Coco Chanel, Thérèse Desqueyroux.

 

Golina resizeZnáma talianska herečka Valeria Golinová sa predstaví ako režisérka. Osobne uvedie film Miele, ktorý mal premiéru na tohtoročnom Cannes. Po prvý raz na seba výrazne upozornila na MFF v Benátkach v roku 1986 v dráme Príbeh lásky a získala cenu za herecký výkon.  Ako medzinárodná hviezda si zahrala napríklad vo filmoch Rain Man, Žhavé výstrely, Leaving Las Vegas, Útek z L.A. V posledných rokoch však nakrúca viac vo francúzskych a talianskych filmoch ako Hotel, Dych, Texas, Prípad Cézanne.

 

Sands resizeBritský herec Julian Sand bol hosťom festivalu už dva razy. V roku 2000 uviedol film Mikea Figgisa Strata sexuálnej nevinnosti. Na festival sa tohto roku vracia s divadelným predstavením ovenčeným množstvom cien Pocta Haroldovi Pinterovi, ktoré je koncipované ako divadlo jedného herca. Po premiére v roku 2011 na najväčšom svetovom festivale umenia Fringe v Edinburgu sa predstavil s touto pozoruhodnou inscenáciou v Anglicku, USA, a to v New Yorku, Los Angeles a San Franciscu.

 

Fukunaga resizeJeden z najperspektívnejších režisérov súčasnosti Cary Joji Fukunaga prichádza na festival už po tretí raz. V roku 2011 slávnostne otváral festival drámou Jana Eyrová. Tentoraz osobne uvedie nový projekt Sleepwalking in the Rift. Základom projektu bola jeho práca pre módnu značku Maiyet. Nakrútil pre nich v Keni krátky film, v ktorom hlavná hrdinka príde po prvý raz do Afriky, aby sa tu stretla so svojimi prarodičmi, ktorých nikdy nevidela. V hlavných úlohách sa predstavia Halley Bennettová a pôvodom libanonský herec, žijúci vo Švédsku Fares Fares.

 

Holland resizePredsedníčkou hlavnej poroty bude poľská režisérka Agnieszka Holland. Absolventka pražskej FAMU pracovala na začiatku svojej kariéry s Krzysztofom Zanussin a Andrzejom Wajdom. Jej samostatný celovečerný debut Provinční herci (1978) získal v Cannes Cenu FIPRESCI. Preslávila sa filmami Ako zabiť kňaza, Európa, Európa (nominácia na Oscara za scenár), Oliver, Oliver, Úplné zatmenie, Horiaci ker.

 

Medzinárodná porota je zložená z významných osobností svetovej kinematogrtafie. Sú to Ivo Andrle, Fréderic Boyer, Alon Garbuz, Claudia Llosa, Meenakshi Shedde a Sigurjon „ Joni“ Sighvatsson.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.