Po festivale Vysoké hory Nitra

logo_VHNV poradí už šiesty ročník festivalu Vysoké hory Nitra sa uskutočnil v sobotu 26.novembra na Mestskom úrade v Nitre. Organizátor, ktorým je Nitriansky horský spolok (NHS), pripravil zaujímavý program pozostávajúci z filmov i prezentácií venovaných horám a cestovaniu. Uviedli ich viacerí hostia, medzi nimi aj známe osobnosti ako napríklad vynikajúci alpinista Peter Hámor alebo horolezecká legenda Michal Orolin, tiež autori z Nitry, ale aj ďalší zo Slovenska a Českej republky.

Nechýbali ani dva filmy oceňovaného filmára Pavla Barabáša. Na festival s voľným vstupom prúdili od rána stovky milovníkov prírody, hôr a cestovania. Veľký záujem potvrdzovala sála plná počas celého dňa. Okrem filmov a prezentácií si ľudia prezreli tradičnú výstavu fotografií od rôznych autorov vrátane ucelenej kolekcie veľkoformátových fotografií Dialóg s planétou od Pavla Barabáša. Viacerí z divákov si z bohatej tomboly odniesli domov hodnotné ceny. 

VHN_2011-P.Hmor_autor_D.Zabadal_1_resizePo piatykrát bola v rámci festivalu realizovaná anketa Cena diváka. Návštevníkov tento rok najviac zaujal Peter Hámor so svojim  komentovaným  dokumentom Seven Summits – Koruna Zeme s následnou besedou. Zaradil sa tak k predchádzajúcim víťazom, ktorými sú J. Kopold, Z. Demján, V. BeránekR. Rajchl s E. Balážom, autori filmu Strážca divočiny. V súvislosti s festivalom a diváckym ocenením Peter Hámor uviedol: „Organizátorom festivalu Vysoké hory Nitra sa chcem ešte raz poďakovať za pozvanie a za nádherný deň prežitý v príjemnej spoločnosti  ľudí s rovnakou krvnou skupinou. Mám radosť, že sa moje rozprávanie divákom páčilo a som príjemne prekvapený, že mi v ankete o Cenu diváka dali najviac hlasov. Je to pre mňa veľká pocta, ale zároveň i silná motivácia v príprave ďalších expedícií."

Spomínaní Michal Orolin a Peter Hámor sa predstavili aj v netradičnej úlohe. Spolu s Jozefom Zábojníkom, prezidentom Slovenského vysokohorského Pavol_Barab_v_NR_s_organiztormi_VHN_25.11.2011_resizeturistického spolku, ktorého regionálnym klubom je NHS, sa stali krstnými otcami festivalového loga. Logo vytvorené pražským výtvarníkom a grafickým dizajnérom Alešom Fulínom pokrstili vodou zo Štrbského plesa, cepínom a tzv. „mádžom“. Zároveň festivalu zaželali veľa ďalších úspešných ročníkov, mnoho spokojných a verných divákov, rovnako i dobrých partnerov a sponzorov. Predseda NHS Patrik Együd v závere festivalu vyjadril spokojnosť s jeho priebehom, účasťou i programom. Ukončil ho slovami: „Ďakujeme, že ste prišli v takom veľkom počte. Tešíme sa na vás opäť o rok, v poslednú novembrovú sobotu.“

Viac:www.vysokehory.nihos.sk.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.