Hviezdy animovaného filmu opäť v Žiline

Fest AncaVo štvrtok 28. júna sa v Žiline začne Medzinárodný festival animácie Fest Anča. Veľká letná oslava najlepších animovaných filmov a videohier potrvá štyri dni a vyvrcholí 1. júla slávnostným odovzdávaním cien. Opäť budete môcť osobne stretnúť oscarových filmárov,  hudobníkov či tvorcov počítačových hier z rôznych kútov sveta.

„Fest Anča patrí k svetovej špičke festivalov animovaného filmu, a že sa jeho organizátori inšpirovali zahraničnými modelmi, je vidieť v každom jednom políčku časovej mapy programu,“ zhodnotil minulý rok redaktor portálu aktuality.sk Matej TheodoreUshev resizeSotník. Medzi festivalovými hosťami bude napríklad oscarový režiséra Theodore Ushev. Doposiaľ vytvoril 15 filmov, za ktoré získal viac ako 150 cien. Najväčší úspech mu však priniesla snímka Slepá Vaysha, ktorá bola v roku 2017 nominovaná na Oscara. Následne sa stal  hlasujúcim členom Akadémie filmových umení a vied. Podobne aj ďalší výnimočný režisér z Japonska, Koji Yamamura, bol nominovaný na Oscara v roku 2003 za film Na hlave. ASIFA ho označila za jeden zo 100 najlepších animovaných filmov storočia a vybrala ho aj medzi 50 najlepších animákov za polstoročie (1960-2010).

 

KojiJamamura resizeAj vy patríte k tým, čo obľubujú Ovečku Shaun? Na Fest Anči bude David Bunting, ktorý vytvoril storyboard pre ikonické televízne série ako sú spomínaná Ovečka Shaun, Staviteľ Bob alebo Dennis Gnasher Unleashed!. V súčasnosti tvorí storyboard pre projekt Robozuna. Detský televízny seriál z dielne ITV Studios a Netflix bude mať premiéru koncom roka 2018.

 

Ani tento rok Fest Anča nezabúda na najmladších divákov. „Okrem možnosti hlasovať o najlepšom filme v Medzinárodnej súťaži detských filmov, ich čaká obrovská dávka rozprávok,“ prezradil programový riaditeľ Maroš Brojo. „Z veľkého 1 resizemnožstva spomeniem napríklad obľúbené archívne večerníčky Českej televízie, medzi ktorými budú aj osvedčené seriály O lúpežníkovi Rumpľovi, Maxipes Fík, Bob a Bobek či Mach a Šebestová.“ Opäť sa môžete tešiť na rodinné premietania v Bábkovom divadle, ale aj na detské filmy, aké sa u nás v kinách ani v televízii nepremietajú v pásme Svetová panoráma pre deti.

 

V roku 2018 si Slovensko pripomína viacero významných historických výročí. 100 rokov od vzniku Československa a 25. výročie osamostatnenia slovenskej štátnosti. Fest Anča preto vo svojom programe zaostrí svoju pozornosť na 25 rokov slovenskej animácie a v pásme 100 rokov ČSR premietne filmy, ktoré reflektujú spoločnú históriu Československa. To nie je 3 resizejediná tematická sekcia v programe. Hlavnou témou 11. ročníka je totiž propaganda. „Dramaturgom tematického pásma je azda ten najpovolanejší človek v Európe, Michal Bobrowski, ktorý sa dlhodobo venuje tejto téme,“ objasnil Maroš Brojo. „V jeho výbere uvidíte filmy už zo začiatku 20. storočia, ale aj  také, čo boli vytvorené len nedávno. Väčšina z nich sú krátkometrážne, no nebudú chýbať celovečerné snímky, napríklad Farma zvierat. Zaujímavé je, že ju vytvorili na objednávku CIA, ktorá aj takýmto spôsobom bojovala v období studenej vojny proti komunizmu.“

 

Samostatným zážitkom je paralelné festivalové podujatie Game Days, počas ktorého sa predstavia hviezdy nezávislého videoherného neba. Jedným z najväčších prítomných mien bude Callum Underwood, ktorý v minulosti pracoval pre Oculus Rift a 4 resizeIntel. V súčasnosti sa živí ako lovec talentov a prednášať bude o tom, ako lepšie prezentovať hry pred vydavateľmi. O umeleckej slobode bude hovoriť Łukasz Juszczyk, senior artist v 11bit studios, ktorí stoja za inovatívnymi a dôležitými hrami ako This War of Mine a Frostpunk. Vrcholom programu bude prednáška Jakuba Dvorského z tímu Amanita Design - dnes už kultového štúdia, ktoré sa aj z malého Česka dokázalo svojou vizualitou a vtipom presadiť vo svete. Počas prednášok si budete môcť exkluzívne vyskúšať ešte nevydané hry. Pokiaľ zatúžite na chvíľu zabudnúť, že sa práve nachádzate v Žiline, stačí si nasadiť headset a prenesiete sa do fiktívnych svetov virtuálnej reality.

 

Fest Anča nie je len celodenné kino a prednášky. Na workshopoch si budete môcť vyrobiť vlastnú papierovú bábku, naučíte sa žonglovať so stonožkou a mnoho ďalších vecí. „Minulý rok si deti veľmi užili bábkové divadlo. Preto nemôže chýbať v programe ani teraz,“ hovorí s úsmevom Maroš Brojo. Humor, radosť a zážitok totiž prinesie Féder Teáter a ich rozprávka O príšerne krásnej princeznej.

 

Na Fest Anči budú aj tento rok projekcie so živou hudbou, špeciálne nočné premietania, koncerty a večerné párty. Medzi atraktívne časti programu patrí prehľad najlepšej svetovej animácie v medzinárodných súťažiach, ale aj nočné hranie videohier na veľkom plátne. Nakoľko ide o viacdňový festival aj v open-air prostredí, návštevníci môžu využiť stanové mestečko a telocvičňu.
Jedenásty ročník Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča sa bude konať 28. júna1. júla v  kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie a v podmanivých priestoroch Bábkového divadla a Novej Synagógy. Festival finančne podporil Audiovizuálny fond a z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.