Febiofest, Visegrad Film Forum a Kinedok sa prepoja

Febio2019logo resizeMedzinárodný festival filmových klubov Febiofest (20. – 26. marec) a medzinárodné edukačné filmové podujatie Visegrad Film Forum (19. – 23. marec) sa tento rok uskutočnia takmer v rovnakom čase, vďaka čomu sa bude istá časť ich programu a hostí prelínať.

Napríklad oceňovaný ukrajinský režisér Sergej Loznica, ktorý stihol za jediný rok obehnúť s troma snímkami tri prestížne festivaly, bude mať v Bratislave nielen masterclass, ale taktiež na pôde Febiofestu osobne uvedie až päť svojich filmov. Keďže Febiofest a VFF majú ambíciu prepájať slovenský filmový priemysel a jeho aktérov so zahraničnou scénou, je podľa ich riaditeľov Přemysla Martinka a Jakuba Viktorína prirodzené, aby nachádzali možnosti spolupráce, spájali potenciál svojich podujatí a posilnili tak medzinárodný rozmer aktivít. Jedným z cieľov je aj združovať navzájom svoje publiká. Pre držiteľov cinepassu a držiteľov akreditácii to znamená, že na podujatia špeciálne označené v programoch oboch festivalov budú mať vzájomne voľný vstup. Taktiež budú mať návštevníci oboch na zvyšok programu druhého podujatia alebo prípadné dokúpenie druhej akreditácie 50-percentnú zľavu.

 

Febiofest tento rok rozšíri svoje portfólio aj o spoluprácu s projektom KineDok, ktorý je alternatívnym distribučným kanálom pre európske dokumentárne filmy. Na svojej pôde bude hostiť konferenciu tohto medzinárodného projektu, v ktorom európske krajiny nominujú filmových kandidátov a národní zástupcovia KineDoku vybrané snímky potom uvádzajú vo svojich domovských krajinách. Práve na Febiofeste budú koordinovať plán na aktuálny ročník a súčasťou bude aj premiéra jedného z vybraných filmov.

 

KineDok funguje na Slovensku už piaty rok. Za tento čas sa podarilo priniesť slovenským divákom vyše 60 európskych dokumentov špičkovej kvality a viac ako 15 zahraničných režisérov, ktorí osobne uvádzali svoje snímky v rôznych mestách po Slovensku. „Tento rok by sme radi zviditeľnili tento projekt jednak doma, ale tiež v medzinárodnom merítku viac ako doteraz. Preto vítame spoluprácu s Febiofestom, kde budeme môcť KineDok odprezentovať pred festivalovým obecenstvom, ktoré zažije atmosféru medzinárodnej projekcie a bude sa môcť osobne pozhovárať s tvorcom vybraného filmu, ale tiež s našimi lokálnymi promotérmi, ktorí pricestujú na konferenciu z rôznych kútov Slovenska," povedala riaditeľka distribučnej spoločnosti Filmtopia Eva Križková.

 

„Ukazuje sa, že filmový priemysel takýmto prepojovaním pozitívne reaguje na zmeny a smerovanie festivalu v posledných rokoch. Pevne verím, že nezostane len pri filmových profesionáloch, ale že sa nám vďaka tomuto podarí osloviť aj širšie publikum, ktoré tieto akcie lákajú a že nám pod rukami vzniká ozajstný filmový sviatok filmu, ktorý bude nemožné prehliadnuť a ktorý Bratislavu zaplaví množstvom akcií, projekcií, prednášok a zahraničných hostí,“ uzavrel Přemysl Martinek.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.