Baba z ľadu slávnostne otvorí MFFK Febiofest

Febiofestlogo resizeDnes večer (2.3.2017) sa začína 24. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest.  Snímka Baba zľadu, ktorá slávnostne podujatie večer otvorí, je najnovším filmom Bohdana Slámu. Hlavnú úlohu v ňom hrá slovenská herečka Zuzana Kronerová, ktorá spolu s režisérom film uvedie divákom večer osobne.

Nezvyčajná love story šesťdesiatnikov na pozadí ľadovej vody a skupinky otužilcov. Baba z ľadu, najnovšia snímka českého režiséra a scenáristu Bohdana Slámu, ktorého film Štěstí z roku 2005 získal až sedem Českých levov, prichádza od dnes na plátna slovenských kín. Do hlavnej úlohy obsadil slovenskú herečku Zuzanu Kronerovú. Babazladu resize„Bohdan Sláma sa ma raz, tuším pred dvoma rokmi, spýtal, aký vzťah mám k plávaniu a otužovaniu. Úprimne som mu povedala, že by som to asi nikdy nedokázala, a že je to podľa mňa nezmysel. On naopak tvrdil, aké je to zdravé a oslobodzujúce, a že sa tomuto športu venuje čím ďalej tým viac ľudí. Myslela som si svoje. Bohdan ale zároveň vytiahol scenár. Príbeh bol veľmi dramatický a páčil sa mi,” hovorí herečka.

 

Film je príbehom šesťdesiatničky Hany, ktorej dvaja synovia – nezrelí štyridsiatnici – neustále naplno využívajú možnosti „mama-hotela“, hoci majú vlastné rodiny. Hana je tak viac slúžkou než matkou a ženou, ktorá si vychutnáva život. Všetko sa zmení keď pri prechádzke natrafí na skupinu otužilcov a svojrázneho Broňu. To ovplyvní nielen jej postoj k svojim synom, ale aj vnukovi. „Prvním impulzem byl nápad, který spojuje téma rodiny, revolty a otužilectví. Napadl mě příběh Babzladu4 resizepaní, která má sobecké syny, potká partu otužilců a osvobodí se. Když jsem začal pracovat na scénáři, objevil se mi tam ještě vnuk Ivánek, který symbolizuje mezigenerační souznění. Když si rodiče nerozumí se svými dětmi, tak prarodič, který přijde zvenku, může mít pro dítě větší pochopení. Hana na začátku k Ivánkovi také nemá blízko, je jen služebná a s dítětem má naučenou konverzaci, která se točí jen kolem toho, co chce vnuk k večeři… Až díky Broňovi, který Hančin i Ivánkův problém vycítí, si k sobě babička s vnukem najdou cestu,“ hovorí Bohdan Sláma.
 

Výrazná vo filme je práve téma otužovania. Pre predstaviteľa Broňu, českého herca Pavla Nového, to nebola novinka. „Já osobně se snažím otužovat každý den. Každé ráno vlezu do bazénu, který není můj, ale hasičů. Dokonce i v dešti,“ hovorí. Zuzana Kronerová sa musela otužilkyňou stať. „Na konci leta som začala nacvičovať plynulý vstup do vody. Zároveň som si pri sprchovaní postupne pridávala stále studenšiu vodu. Nebolo to hrozné, ale ani bohvieako príjemné. Ale v jazierku to bolo fajn. Chodila som do neho dvakrát týždenne a ani som si nevšimla, že voda je čím ďalej studenšia. Bola som aj vo vode s teplotou nula stupňov.“ Napriek obavám sa jej otužovanie zapáčilo natoľko, že v ňom pokračuje aj naďalej. „Chodím si raz týždenne zaplávať do jazera. Častejšie to kvôli pracovným povinnostiam nestíham. Stretávam pri vode stále viac ľudí, mladých aj starších, až to vyzerá, ako by čím ďalej viac ľudí tomuto demokratickému športu prepadalo. Demokratickému hovorím preto, že sa mu môžete venovať od útleho detstva do vysokého veku.“ A ktovie, možno film niektorých divákov presvedčí, aby tiež tento šport vyskúšali.
 

V 10 programových sekciách V strede Európy, Slovenská filmová krajina, Klubový film dnes,  Zrkadlo minulosti, Novinky ASFK, Osobnosti klubového filmu, Klubový Jukebox, Filmový kabinet deťom, Kinoikon+ a Experimental uvedie 7-dňový festivalový maratón v Bratislave 122 dlhometrážnych, stredometrážnych a krátkych titulov, spolu na 153 premietaniach v 5 kinách klubových kinách – Kino Lumiere, Kino Mladosť, Foajé, Kino KLAP VŠMU a Artkino za zrkadlom – celkom v 9 kinosálach. Celkovo tohtoročný MFFK Febiofest spolu s regiónmi uvedie 235 projekcií v 11 mestách a 16 kinách po Slovensku. Aj tento rok bude dramaturgia MFFK Febiofest sústredená na prezentáciu najnovších diel zo slovenskej hranej a dokumentárnej. Sekcia Slovenská filmová krajina predstaví až 9 premiérových filmov.

 

MFFK Febiofest si v profilovej sekcii Osobnosti klubového filmu uctí a osobne privíta troch hostí. Len pár dní po úspechu na Berlinale zavíta na MFFK Febiofest osobne svetoznáma režisérka poľského pôvodu Agnieszka Holland, ktorá svojim oceneným filmom Cez kosti mŕtvych uzavrie 24. ročník MFFK Febiofestu. MFFK Febiofest privíta dvoch českých filmárov – solitéra súčasného dokumentu Miroslava Janeka aj nestora československého filmu, dramaturga a scenáristu Lubora Dohnala.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.