Na Febiofeste aj krátky film s A. Šiškovou a D. Jamrichom

Febiofestlogo resizeNigérijčan Moses uniká so svojou rodinou cez ostnatý plot, Alena, huslistka v strednom veku musí dokázať svoje hráčske kvality, Baton, ktorý straší deti v zábavnom parku deti, túži byť slávny performer. Aj ich príbehy sa popasujú o hlavnú cenu 24. ročníka Febiofest. V súťažnej sekcii s názvom V strede Európy sa stretne 20 krátkych filmov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska a Rakúska.

„Vo výbere nechýba vlastne nič, čo by dnes človek od filmu mohol čakať – v piatich alebo v dvadsiatich minútach. Široká škála tém, ktoré majú jedno spoločné – snahu zachytiť tápanie človeka v dnešnom komplikovanom svete, snahu porozumieť mu, ale aj byť naštvaný a kričať, keď treba,“ zhodnotil umelecký riaditeľ MFFK Febiofest Přemysl Martinek a kurátor súťaže, ktorý vyberal spomedzi stovky prihlásených snímok. „Krátky film bol a odjakživa je najslobodnejším filmovým formátom A táto sloboda bude panovať aj na festivalovom plátne Febiofestu,“ dodal.

 

Skuska resizeDomácu kinematografiu budú vo festivalovej súťaži reprezentovať štyri krátke snímky. Spomedzi nim vyniká krátky hraný film Skúška. Anna Šišková v ňom stvárňuje 52-ročnú huslistku popredného slovenského orchestra, ktorú náhle predvolali na prehrávku. Vedenie chce preveriť jej hráčske kvality. Dôvod jej však neoznámili – ide o pokles výkonov, vek či osobné nesympatie? Akoby toho nebolo dosť, jej jediná dcéra sa nedávno odsťahovala k novému priateľovi a matka sa nevie zmieriť so samotou aj prichádzajúcou starobou. Pod režisérskou taktovkou Gregora Valentoviča si vo filme zahrali aj Dušan Jamrich, Roman Luknár a Ľuboš Kostelný.

 

Krátky dokumentárny film O sestre režisérky Barbory Sliepkovej je zas esejou o dospievajúcom dievčati, ktoré sa nedobrovoľne rozhodne izolovať od spoločnosti. Triptych režisérskej trojice Matúš Ryšan, Michal Ďuriš a Ondrej Hraška ukáže príbeh troch najlepších kamarátov, ktorí sa rozhodnú začať nový nezávislý život a nájdu si spolu bývanie. Každý z nich sa však musí vyrovnať so situáciou, ktorá ich donúti predčasne dospieť. Z domáceho animovaného filmu sa predstaví Chilli Martiny Mikušovej, film o vášni, agresivite a nedorozumeniach v partnerskom zväzku, inšpirované naivným umením, snami a nevedomím.

 

Ocenenie MFFK Febiofest, ktoré je ako jediné na slovenskej festivalovej scéne spojené s finančnou prémiou – a to 3000 eur, udelí aj tento raz medzinárodná porota v zložení: slovenský režisér Miro Remo, maďarský režisér Gyula Nemec a poľský festivalový zástupca a filmár Krzysztof Sienkiewicz. A o víťazoch bude po prvýkrát na MFFK Febiofest rozhodovať aj špeciálna porota vybraná Medzinárodnou asociáciou filmových klubov, ktorej členovia sú slovenská dramaturgička filmových klubov Nina Šilanová a nemecká filmová kurátorka Christl Grunwald-Merz. Už tradične si jeden z filmov odnesie aj Cenu divákov.

 

V súťažnej kolekcii zaujme aj český krátky hraný film Černý dort režisérky Johany Švarcovej, ktorá si odniesla z minuloročného MFFK Febiofest Zvláštne uznanie poroty za krátku snímku Proces. Vo svojom aktuálnom absolventskom filme ukazuje veľkú rodinnú oslavu. Rodinná pohoda je však len veľkou hrou a na povrch vychádzajú nikdy Krczuvaciehosvalu 1 resizenevypovedané, no tušené rodinné lži. Z maďarskej kinematografie zas nemožno prehliadnuť Dialóg režiséra Gábora Fabriciusa, ktorý je držiteľom hlavného ocenenie Cannes Lions Festival. V krátkom filme, pripomínajúcom skôr humanitárny spot, spája príbeh Nigérijčana Mosesa, ktorý uniká so svojou rodinou cez vodu i po súši a východonemeckého páru, ktorý sa náhli smerom k horizontu za slobodou. Černosi a Nemci sa prepájajú v priestore a v čase, aby prekonali ostnatý drôt. Dialóg je tak trefnou reakciou na utečeneckú krízu a pripomína aj historickú stratu pamäti. Z Poľska prichádza na festivalové plátno jedinečná tragikomická snímka Kŕč žuvacieho svalu od režiséra Kordiana Kądzielu. Trojica uletených performerov sníva, že raz dobyje svet umenia,  no nateraz sa však musia zaoberať bežnejšími vecami. Igor sa živí ako fotograf akciových produktov do supermarketových letákov, Baton straší v zábavnom parku deti a Laura je účtovníčka vo firme spracúvajúcej elektroodpad. Rakúsko bude v súťaži reprezentovať aj unikátna snímka Bremeno pamäti režiséra Alberta Meisla. Mladý muzikológ dostane za úlohu znovu získať vzácny notový zápis, a to ho neodvratne vrhne do dysfunkčnej sféry vplyvu jeho excentrického predchodcu.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.