Dnes sa začína Febiofest

Febio logoSlovenský filmový ústav (SFÚ) má na 23. Febiofeste ako spoluorganizátor výrazné zastúpenie, na jeho dramaturgii participuje od prvého ročníka festivalu. Filmy zo zbierok ústavu sa predstavia v niekoľkých festivalových sekciách, v spolupráci so SFÚ festival vzdá poctu režisérovi Dušanovi Trančíkovi a predstaví aj pripravované slovenské filmy počas Industry Days. MFFK Febiofest sa v Bratislave uskutoční od 17. do 23. marca, filmy SFÚ sa premietnu v Kine Lumière.

V sekcii Slovenská filmová krajina vzdá festival poctu slovenskému režisérovi a scenáristovi Dušanovi Trančíkovi, ktorý patrí k neprehliadnuteľným osobnostiam slovenskej kinematografie. Za jeho osobnej účasti sa premietnu jeho krátkometrážne filmy Fotografovanie obyvateľov domu (1968), Šibenica (1969) a Tryzna Fotografoanieobyvetelovdomu(1969) z obdobia 60. rokov minulého storočia, z ktorých dva nakrútil ešte počas študentských rokov na pražskej FAMU. Filmami Fotografovanie obyvateľov domu a Šibenica ukončil štúdium strihovej skladby na FAMU, film Tryzna vznikol počas jeho pôsobenia v Štúdiu krátkych filmov v Bratislave, kde nakrútil aj niekoľko ďalších výnimočných dokumentov ocenených na domácich i zahraničných festivaloch. Všetky Trančíkove filmy budú na uvedené v reštaurovanej digitálnej verzii v nedeľu 20. marca o 18.00 hod.

 

Do sekcie Slovenská filmová krajina sú zaradené aj filmy, na ktorých spolupracoval SFÚ ako koprodukčný partner. Patrí k nim cyklus dokumentárnych portrétov Prvá o výnimočných ženách, ktoré sa ako „prvé“ presadili v rôznych oblastiach života a odhodlali sa vstúpiť na neprebádanú pôdu sebarealizácie aj napriek predsudkom. Febiofest uvedie v sobotu 19. marca o 18.00 hod. za účasti tvorcov dva nové filmy cyklu. Jeden je o prvej slovenskej astronómke Ľudmile Pajdušákovej od režisérky Lenky Moravčíkovej-Chovanec, druhý v réžii Róberta Švedu predstaví Zoru Jesenskú, obdarenú intelektom, darom reči a odvahou verejne prezentovať svoje vyhranené názory na literatúru, kultúru i politiku.

 

Z archívnych fondov SFÚ sa premietnu aj filmy v sekcii Zrkadlo minulosti. Divákom ho nastavia dva reštaurované a digitalizované filmy, konkrétne film o prvých láskach režiséra Dušana Rapoša Fontána pre Zuzanu (1985) a Papierovehlavystrihový dokument Papierové hlavy (1995) Dušana Hanáka o vzťahu občana a moci a o rôznych podobách porušovania ľudských práv v Československu v rokoch 1945 – 1989. Pod názvom Kino-pravda, kino-lož sa v tejto sekcii premietne v nedeľu 20. marca o 17.30 hod. v dramaturgii filmovej historičky Evy Filovej aj osem krátkych filmov z rokov 1949 – 1968. Pásmo tvoria snímky Lož má krátke vlny (1949) Františka Kudláča a Jiřího Hečla, (1949)  Osloboderná dedina Waldemara Senta, Byty z panelov (1956) Štefana Ondrkala, K udalostiam v Maďarsku (1956) Ladislava Kudelku a Michala Rábeka, Chlieb a kvety (1957) Vladimíra Bahnu, 12 rozhnevaných predsedov 12 neúrodných rokov (1963) Jaroslava Pograna, Stavba (1966) Ladislava Kudelku a Ideály (1968) Štefana Kamenického.

 

Významnou súčasťou festivalu bude aj prvý ročník programu pre filmových profesionálov s názvom Industry Days, ktorého cieľom je vytvoriť prezentačnú platformu aj pre slovenské filmy a tvorcov, aká existuje popri etablovaných medzinárodných filmových festivaloch v mnohých krajinách. V utorok 22. marca o 11.00 hod. sa v Kine Lumière uskutoční prezentácia pripravovaných filmov Works in Progress, určená tvorcom a producentom na predstavenie ich projektov predovšetkým filmovým profesionálom, novinárom, ale aj širšiemu publiku. Počas nej sa účastníkom odprezentuje 11 slovenských projektov. V stredu 23. marca o 11.00 hod. sa rovnako v Kine Lumière uskutoční panel na tému Slovenský film v českom audiovizuálnom prostredí. Podujatia sa zúčastnia aj zaujímaví filmoví profesionáli zo zahraničia, medzi nimi Stefan Laudyn, riaditeľ filmového festivalu vo Varšave, Andrei Tanasescu z MFF Toronto či Katarzyna Siniarska zo spoločnosti New Europe Film Sales. Industry Days organizujú MFFK Febiofest, Asociácia slovenských filmových klubov a SFÚ.

Viac: www.febiofest.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.