FEBIOFEST otvorí snímka Agnieszky Holland

ASFK resizeSlávnostné otvorenie 19. medzinárodnej prehliadky filmu, televízie a videa FEBIOFEST 2012 bude 29. marca v Bratislave za osobnej účasti svetovej režisérky poľského pôvodu Agnieszky Holland. Slovenským divákom predstaví svoju najnovšiu snímku, ktorá v tomto roku získala nomináciu na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film – V tme. Film uvedieme v rámci profilovej sekcie venovanej tejto významnej európskej tvorkyni, v ktorej predstavíme spolu sedem titulov. A. Holland si počas slávnostného večera prevezme Výročnú cenu ASFK sa prínos svetovej kinematografii.

Agnieszka Holland
V roku 1971 absolvovala štúdium réžie na pražskej FAMU. Začínala ako divadelná režisérka v Gorce a v Krakove a spolupracovala na filmoch svojho manžela, L. Adamika. V roku 1973 sa ako asistentka réžie zúčastnila nakrúcania filmu V tme resizeIluminácia režiséra Krzysztofa Zanussiho, neskôr spolupracovala aj s dalšími významnými poľskými režisérmi: okrem iných s Andrzejom Wajdom (napr. na scenári k filmu Danton, 1982) či s Krzysztofom Kieslowskim (napr. ako autorka námetu k filmu Tri farby: Modrá, 1993). Ako režisérka na seba upozornila už svojím debutom Provinční herci (1979) a na prelome 70. a 80. rokov vytvorila viacero sociálno-kritických diel radiacich sa k prúdu tzv. filmu morálneho nepokoja. Agnieszka Holland však patrí k tvorcom, ktorým sa v pomerne krátkom čase podarilo presadiť aj mimo rodnej vlasti. V súčasnosti žije a pôsobí najmä v USA a vo Francúzsku. Na Slovensku realizovala podľa scenára Evy Borušovicovej koprodukčný film Jánošík. Pravdivá história (2009), na ktorého vzniku sa výraznou mierou podieľala aj jej dcéra Kasia Adamik.

 

Viac:http://www.febiofest.sk/sk/_

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.