Obeť aj Piargy na Cinematiku

Cinematiklogo resizeSedemnásty ročník medzinárodného filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch štartuje 13. septembra 2022. Už tradične tak úzko nadviaže na prestížny filmový festival v Benátkach – jeho 79. ročník sa skončí len o tri dni skôr. Návštevníci Cinematiku sa vďaka tomuto načasovaniu neraz môžu tešiť na exkluzívne uvedenie filmov, ktoré mali práve v Benátkach svetovú premiéru. Bude to tak aj tento rok a dôvod na radosť je o to väčší, že pôjde aj o domácu premiéru filmu slovenského režiséra. Obeť je celovečerným hraným debutom Michala Blaška. Cinematik film uvedie počas svojho slávnostného otváracieho ceremoniálu.

Irina je slobodná matka z Ukrajiny, ktorá žije so svojím synom Igorom v malom meste v Českej republike. Keď Igora brutálne napadnú, celé mesto sa solidárne postaví na Irininu stranu a jednohlasne odsúdi rómskych páchateľov, ktorí sú údajne za útok zodpovední. Po tom, čo sa Igor v nemocnici prebudí sa OBET resizez incidentu stáva príbeh, ktorý naberá pod vplyvom osobností médií, politiky či verejnosti rozmanitú optiku. Obeť je príbehom matky, ktorá sa domáha spravodlivosti, no čelí diskriminácii, nacionalizmu a predsudkom. V záujme ochrany rodiny a hľadania pravdy musí nakoniec učiniť osudové rozhodnutie.Hlavnú rolu vo filme Obeť stvárnila úspešná seriálová herečka Vita Smachelyuk, ktorá aktuálne žije a pôsobí v Nemecku. Postavu Igora hrá talentovaný Gleb Kuchuk, ktorý študuje v Prahe. Okrem nich si vo filme zahrali aj Alena Mihulová, Viktor Zavadil či Elizaveta Maximova.

Michal Blaško vyštudoval filmovú a televíznu réžiu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a FAMO Písek. Hoci je Obeť jeho prvým celovečerným filmom, na medzinárodnej festivalovej scéne nie je žiadnym nováčikom – už jeho krátky študentský film Strach (2015) mal premiéru na MFF San Sebastián, s bakalárskym filmom Atlantída, 2003 (2017) sa predstavil na festivale v Cannes a získal zaň aj Českého leva pre najlepší študentský film. Podieľal sa napríklad tiež na nakrúcaní seriálov Slovania, Za sklom, Profesor T či minisérie Podezření, ktorá bola uvedená v rámci Berlinale.

Blaškov film Obeť bude mať na benátskom festivale svetovú premiéru v súťažnej kategórii Orrizonti, ktorá je považovaná za akýsi „inkubátor” medzinárodných filmových talentov. Minulý rok v nej svoju novinku Cenzorka predstavili ďalší slovenskí tvorcovia, Peter Kerekes a Ivan Ostrochovský, z Benátok si dokonca odniesli cenu Orrizonti za Najlepší scenár. Aj Cenzorka sa vlani na Cinematiku predstavila práve v úlohe otváracieho filmu. Tohtoročná premiéra Obete bude teda potvrdením príjemnej tradície aj oslavou pokračujúcich svetových úspechov slovenskej kinematografie.

Veľkolepý začiatok aj veľkolepý záver. Organizátori 17. ročníka Cinematiku zároveň s otváracím filmom festivalu predstavujú aj film záverečný, pričom opäť PIARGYMayoHirc resizepôjde o exkluzívne uvedenie domácej celovečernej novinky. Piargy režiséra Iva Trajkova uvidia diváci počas zatváracieho ceremoniálu festivalu v absolútnej svetovej premiére. Je to lyrická balada na motívy rovnomennej novely Františka Švantnera, ktorá sa odohráva uprostred patriarchálnej vidieckej spoločnosti v medzivojnovom období. Hlavná hrdinka Juliša (Judit Bárdos) sa po svadbe so synom bohatého statkára Roháča (Attila Mokoš) ocitne vo víre drsného milostného trojuholníka. Metaforický príbeh novodobej Sodomy a Gomory vraví o ťažkom postavení žien, pokrivených medziľudských vzťahoch aj temnej sile skazenosti. Odohráva sa síce v roku 1939, no v mnohých ohľadoch je celkom nadčasový a aktuálny aj dnes.

Na prerozprávaní 11-stranovej novely do podoby celovečerného filmu sa podieľala scenáristka Jana Skořepová a vo vedľajších úlohách sa môžu diváci tešiť na Daniela Fischera, Luciu Šipošovú, Janu Oľhovú či už zosnulého Mariána Geišberga. Piargy okrem dramatického príbehu či výborného obsadenia určite zaujmú aj podmanivým čiernobielym vizuálom, ktorý s mrazivou poetikou filmu skvelo korešponduje.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.