Na Cinematiku aj výber nórskych filmov

Cinematik2018logo resizeNeoddeliteľnou súčasťou piešťanského festivalu sú dve súťažné sekcie. Cinematik.doc venovanú domácej dokumentárnej tvorbe, sme už predstavili v predchádzajúcej tlačovej správe. Hlavnou súťažnou sekciou je Meeting Point Europe, v ktorej trinásty ročník Cinematiku predstaví výber jedinečných filmov. Záštitu nad sekciou prebrala Medzinárodná federácia filmových kritikov FIPRESCI.

Prvou z vybraných snímok je novinka poľského režiséra Pawla Pawlikovského Studená vojna (Zimna wojna). Poľského tvorcu pozná aj slovenský divák. Jeho čiernobiely film Ida, ktorý získal v roku 2014 cenu Americkej filmovej akadémie za Najlepší zahraničný film, bol uvedený v tom istom roku aj v našich kinách. Rovnakému farebnému ladeniu ostáva Pawlikovski verný aj v Studenej vojne. V centre príbehu stojí dvojica milencov, ktorí sú predurčení k tragickým Dogman resizeživotným udalostiam. Pawlikovski z ostatného festivalu v Cannes odniesol cenu za réžiu. Sekcia prináša aj srbský film Náklad (Teret), ktorý je príbehom šoféra dodávky Vlada v čase, keď Srbsko ohrozujú jednotky NATO. Vlada má dopraviť neznámy náklad z Kosova do Belehradu. Diváci si budú môcť pozrieť aj psychodrámu Striedavá starostlivosť (Jusqu'a la garde). Režisérsky debut herca Xaviera Legranda hovorí o rozbitom manželstve, v centre ktorého stojí spoločný syn Julien, ktorý sa stáva rukojemníkom alebo prostredníkom v rukách dospelých, najmä agresívneho otca. Hrdinom ďalšieho z vybraných filmov, talianskeho titulu Dogman, je Marcello. Marcello sa stará o miestne psy. Spriatelí sa s bývalým boxerom Simonem, ktorý terorizuje celé susedstvo. Aby si Marcello udržal svoju hrdosť, pod tlakom sa upne k nečakanej pomste. Film známeho režiséra Mattea Garroneho uvedie Cinematik v slovenskej premiére. Climax resizeZoznam filmov dopĺňa aj snímka Thelma režiséra Joachima Triera, ktorému venuje Cinematik v tomto roku zvláštnu sekciu. Thelma je mladé, zmätené a nábožensky založené dievča, ktoré sa snaží zaprieť  svoje city ku kamarátke, ktorá je do nej zamilovaná. A nie sú to len city, ktoré trápia hlavnú hrdinku príbehu. Francúzska novinka provokatéra Gaspara Noého Climax sa zamýšľa nad zmyslom života a smrti a divákov zavedie do podmanivého a vášnivého vizuálneho sveta. Cinematik uvedie film v slovenskej premiére.

K ďalším filmom z ponuky patrí gruzínska dráma Hrozná matka (Sashishi deda) od režisérky Any Urushadzeovej. Film zobrazuje päťdesiatničku Manane, ktorá stojí pred veľkou dilemou – rodina, alebo jej vášeň pre písanie, ktoré roky potláčala. Biografická hudobná rusko-francúzska snímka Leto, ktorá sa taktiež nachádza vo festivalovej sekcii, sa nostalgicky vracia do osemdesiatych rokov minulého storočia, do Leningradu, kde slávi úspechy dobová populárna kapela s názvom Kino. Novinka režiséra Kirilla Serebrennikova bola uvedená v hlavnej súťažnej sekcii festivalu v Cannes. Koprodukčná talianska dráma Šťastný Lazzaro (Lazzaro felice) rozpráva o mladom dobrosrdečnom Lazzarovi, ktorý je až tak dobrý, že si ľudia myslia, že je mentálne postihnutý. Snový príbeh si z tohtoročného festivalu v Cannes odniesol Cenu za najlepší scenár, ktorý napísala sama režisérka Alice Rohrwacherová.

Každý rok sa festival venuje filmom a filmovým tvorcom konkrétnej krajiny. Tento rok predstaví sekciu Nórsko pod lupou. V sekcii nájdeme aj drámu režiséra Kristoffera Borgliho DRIB - o performance umelcovi Amirovi, ktorý sa venuje stand-upu. Film sa začína v momente, keď sa o jeho kontroverzné vystúpenia začne zaujímať reklamná spoločnosť z Los Angeles. Protagonistom filmu Drevorubač (Hoggeren), režiséra a scenáristu Jorunna Myklebusta Syversena, je krehký Anders, ktorý sa práve nasťahoval na malú odľahlú farmu po svojich zosnulých rodičoch. Túži byť sám a v prírode. Dni trávi bezdôvodným stínaním stromov. Minulosť, ktorú vytesňuje, ho však dobehne. Sekcia prináša aj hororovo ladenú mysterióznu drámu uvedenú na festivale v Toronte - Údolie tieňov (Skyggenes dal) od Jonasa Matzowa Gulbrandsena o malom chlapcovi, ktorý sa vydáva na cestu to tajomného lesa, ako aj snímku odpremiérovanú na minuloročnom Berlinale Z balkónu (Fra balkongen). Režisér Ole Giaver v nej pozoruje svet zo svojho balkónu na predmestí nórskej metropoly Oslo. Zamýšľa sa nad zmyslom svojej existencie. Dráma režiséra Erika Skjoldbjarga Pyroman (Pyromanen) je nakrútená podľa skutočných udalostí z roku 1978. V okolí dediny na juhu Nórska horia lesy a stavby. Zapaľuje ich devätnásťročný Dag, ktorý sa márne snaží zapadnúť medzi kamarátov doma či v práci. Požiar je preňho jedinou príležitosťou, kedy sa cíti sebaisto. Observačný dokument režisérky Margreth Olinovej  Detstvo (Barndom) sa zameriava na spoločné detské hry a svety pozorujúc deti v konkrétnej škôlke počas jedného roka. Dramédia Svet čaká (Verden venter) rozpráva o troch švédskych herečkách, ktoré pracujú ako čašníčky počas leta v nórskom hlavnom meste. O réžiu a scenár tejto nórsko-švédskej koprodukcie sa postarala Mariken Halleová.

Okrem sekcie Nórsko pod lupou sa aktuálny ročník festivalu zameriava na tvorbu nórskeho režiséra Joachima Triera. Na úvod uvádza jeho krátky film Procter. V popredí filmu stojí muž, ktorý si ide počas pracovnej doby prezliecť nohavice a pri svojej bytovke zbadá horiace auto s mŕtvym mužom. Sekcia prináša tiež melancholickú drámu Repríza (Reprise). Jej hrdinami sú priatelia a mladí bujarí spisovatelia Erik a Phillip, ktorých sny sa narušia nečakanou výzvou. Tento debut si odniesol Cenu za réžiu z 41. medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch. V sekcii Joachima Triera festival uvedie aj drámu Hlasnejší ako bomby (Lauder Than Bombs) o výstave známej vojnovej fotografky Isabelle Reedovej, v hereckom podaní Isabelle Huppert. Na výstave, ktorá sa odohráva tri roky po jej predčasnej smrti, sa objavia nečakané a dlho skrývané tajomstvá.

Každoročne sa na Cinematiku môžete tešiť aj na filmy sekcie Kinema choice, ktorá tentokrát prináša šesť filmových drám. V osobitej, severskou mytológiou opradenej snímke Hranica (Gräns) sa zoznámime so samotárskou colnou úradníčkou Tinou, ktorá má mimoriadne čuchové schopnosti. Tina si však vytvorí veľmi zvláštny vzťah k svedkovi v prípade, ktorý vyšetruje. Réžie sa ujal iránsko-švédsky tvorca Ali Abbasi.

TheHouseThatJackBuilt resizeFestival uvedie aj novinku enfant terrible svetového filmu, dánskeho režiséra Lars von Triera Jack stavia dom (The House That Jack Built). Film sleduje počas dvanástich rokov sériového vraha Jacka. Zameriava sa najmä na jeho minulosť a na to, ako sa z Jacka postupne stáva zabijak.

Ďalšou z vybraných snímok bude opätovne novinka. Tentoraz film dvojnásobného držiteľa Oscara za cudzojazyčný film – iránskeho režiséra Asghara Farhadiho. Jeho španielsko-francúzska mysteriózna dráma Všetci to Todoslosaben resizevedia (Todos lo saben) sa sústreďuje na Lauru, ktorá sa vracia do svojho rodného mestečka neďaleko Madridu. Prichádza na svadbu svojej sestry, na ktorej sa postupne odkrývajú tajomstvá z minulosti. Kinema choice prináša aj drámu Prevýchova Cameron Postovej (The Miseducation of Cameron Post) o mladej pubertiačke, ktorú rodičia posielajú do tábora, aby ju umravnili. Tento kresťanský tábor si dáva za úlohu účastníkov uzdraviť z homosexuality. Jedným z filmových vrcholov sekcie bude aj belgická dráma Girl režiséra Lukasa Dhonta. Spracoval príbeh mladého dievčaťa, ktoré sa narodilo do nesprávneho tela.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.