Premiéry slovenských filmov na Cinematiku

Cinematiklogo resizeSúťažná sekcia slovenských dokumentárnych filmov Cinematik.doc pokračuje na filmovom festivale Cinematik (10.-15. september 2015) v Piešťanoch aj tento rok. To, že pôjde skutočne o exkluzívny ročník, sľubujú až tri premiéry slovenských dokumentov. Sekcia Čo dom dal bude zase hostiť predpremiéru novej psychologickej drámy Čistič režiséra Petra Bebjaka a objavia sa v nej aj aktuálne snímky Koza od Ivana Ostrochovského a Lokalfilmis Jakuba Kronera.

Ladislav Kaboš, ktorý minulý rok súťažil na Cinematiku s filmom Všetky moje deti, uvedie v premiére svoj nový časozberný dokument Farby piesku. Príbeh o Slovenke, ktorá sa kvôli láske odsťahovala do Líbye a konvertovala cistic resizena islam, je svedectvom o vojne a o tom, ako vojna núti ľudí opúšťať svoje domovy. Aj Matej Mináč bude súťažiť o Cinematik.doc – Cenu Literárneho fondu, a to dokumentom Očami fotografky. Slovenský režisér a scenárista nepriamo nadväzuje na svoje úspešné a oceňované snímky o Nicholasovi Wintonovi, avšak tentokrát vytvára portrét svojej mamy, významnej fotografky Zuzany Mináčovej. Vo filme ju spoznávame nielen ako predstaviteľku novej vlny v slovenskej fotografii, ale dozvedáme sa aj o jej osobnom živote a o tom, aké to bolo chodiť s pripnutou žltou hviezdou... Návštevníci festivalu budú môcť ako prví vidieť aj celovečerný debut autorskej dvojice Bibiana Beňová – Michael Kaboš. Ich film Prízraky rozpráva o malých dejinách obyčajných ľudí a veľkých dejinách krajiny prostredníctvom príbehu jednej vojenskej základne.

V súťažnej sekcii Cinematik.doc, ktorá odrzkadľuje aktuálnu slovenskú dokumentárnu tvorbu, uvedie piešťanský festival aj filmy Suri (r. Pavol Barabáš), vlna vs. breh (r. Martin Štrba), Návrat do horiaceho domu (r. Anna Grusková), Tak ďaleko, tak blízko (r. Jaro Vojtek), Milan Čorba (r. Martin Šulík) a Okinawa – Slovensko, cesta karate (r. Anton Szomolányi). O tom, kto sa nakoniec stane držiteľom Cinematik.doc - Ceny Literarneho fondu spojenej s finančnou prémiou, rozhodne trojčlenná medzinárodná porota v zložení Eva Tomanová, Martin Palúch a Ania Szczepanska. Okrem filmov v súťaži si budú môcť návštevníci festivalu už tradične pozrieť aj tvorbu mladých tvorcov prostredníctvom výberu filmov z VŠMU a Akadémie umení.

Akreditácie na festival Cinematik je možné zakúpiť si už dnes na stránke www.cinematik.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.