Na Cinematiku má premiéru aj film Györga Pálfiho

Cinematik 2012 logo resizeMedzinárodný filmový festival Cinematik sa od svojho vzniku snažil podporovať mladých slovenských autorov, čoho dôkaz je aj tohtoročná sekcia Čo dom dal. Tá prinesie viacero zaujímavých debutov či absolventských filmov. 7. ročník festivalu Cinematik sa uskutoční 7. – 13. septembra v Piešťanoch.

 Slovenskú premiéru bude mať film Ivety Grófovej Až do mesta Aš, ktorý získal po premietaní na MFF Karlové Vary mnoho pozitívnych ohlasov aj od zahraničných kritikov aj vďaka tomu, že po všetkých stránkach drží krok s dobou. Film rozpráva príbeh mladej ženy, ktorá sa po maturite vyberá za prácou do západočeského mesta Aš, pričom sa pohybuje medzi dokumentom a fikciou. Hlavná hrdinka postupne spoznáva svet prostitúcie a prichádza o ilúzie, no nie o sen, že sa objaví „princ na bielom koni“. Slávnostnú premiéru bude mať aj úvodný diel nového televízneho seriálu Zbohom, súdruhovia! Ten sa venuje sovietskemu impériu v rokoch 1975-1991, pričom o udalostiach rozpráva z pohľadu autentických svedkov doby. Seriál sa nakrúcal v 12 európskych krajinách. Premietaný diel Omamnosť moci (1975-1979) sa venuje obdobiu, keď bol Leonid Brežnev na vrchole moci, hoci sa už začali formovať hnutia ako Charta 77. S novým filmom prichádza aj Yvonne Vavrová. Jej Evina krížová cesta – Nádherná matka sa zaoberá túžbou mladých ľudí, ktorí chcú mať dieťa, no nemôžu. V tieni pod Hindukúšom Antona Szomolányiho a Lukáša Roganského je dokumentom o každodennom živote v Afganistane, ktorý sa nezastaví „len“ preto, že v krajine prebieha vojna.

 

final cut resizeV bloku krátkych dokumentárnych filmov sa nachádza mockumentary Alfred Hičkok a Cesta do Iránu Štefana Beličku a Ivana Kršiaka o ľudských predsudkoch, Kino svet Mareka Janičíka o zániku kina v Očovej a  Hviezda Andreja Kolenčíka o mužovi, ktorý v 55 rokoch prepadol hereckej vášni. Ako predfilmy sa budú premietať Dust and Glitter Michaely Čopíkovej a oceňovaný Posledný autobus Martina Snopeka a Ivany Laučíkovej. Samostatné bloky budú mať študentské filmy z Akadémie umení v Banskej Bystrici, Vysokej školy múzických umení v Bratislave, Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave a videoart.

 

Festival Cinematik nezabúda ani na najmenších divákov a od detstva sa ich snaží vychovávať k láske k filmovému umeniu. Preto v rámci sekcie Cinematik Jr. uvedie film Hayao Miyazakiho Ponyo z útesu nad morom. Film je príbehom 5-ročného chlapca Sosuke, ktorý jedného dňa objaví rybku menom Ponyo. Z dvojice sa stanú nerozluční kamaráti, no otec Ponyo chce, aby sa vrátila tam kam patrí – do morských hĺbok oceána.

 

V rámci sekcie Zvláštne uvedenie festival predstaví dva filmy. Finálna verzia, dámy a páni je najnovší film Györgya Pálfiho (Štikútka, Taxidermia), ktorý mal premiéru na festivale v Cannes. Maďarský režisér v ňom využil zábery z 500 filmových klasík, aby vyrozprával milostný príbeh muža a ženy. Hlavnými hrdinami sú tak doslova všetky hviezdy strieborného plátna. György Pálfi opäť dokázal, že patrí medzi najoriginálnejších autorov súčasnosti. Do Piešťan príde svoj film osobne uviesť. Snehy Kilimandžára Roberta Guédiguiana boli ocenené Cenou Európskeho parlamentu Lux 2011. Hlavný hrdina Michel odchádza na predčasný dôchodok a teší sa na vysnívanú cestu do Afriky. Plány mu prekazí prepadnutie v jeho vlastnom byte. Páchateľom je mladík Christophe, ktorý sa takto snaží získať peniaze na výchovu svojich dvoch malých synov. Michel sa rozhodne vziať do rodiny Christophove deti, aby sa o ne postaral, kým bude Christophe vo väzení.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.