Aj nevinná rastlinka môže poriadne uškodiť

Cannes2019logo resizeTrochu štatistiky hádam nezaškodí. Do všetkých oficiálnych sekcii sa na tohtoročné Cannes prihlásilo s dlhometrážnymi filmami až 39 krajín a vyberalo sa z počtu 1845 filmov. Ponuka na krátkometrážnu tvorbu bola až 4274 snímok. Úctyhodný počet a vybrať to najlepšie je vždy lotéria.

Podarilo sa vybrať do hlavnej súťaže aj film rakúskej režisérky Malý Joe (Little Joe). Jessica Hausner dej situovala do laboratória, ktoré sa zaoberá genetickými mutáciami rastlín. Pestujú kvetinu nazvanú Malý Joe, z ktorej sa ma vyrobiť voňavka a možno aj iné produkty na to, aby vyvolala dobrú náladu a radosť. Mladá vedkyňa Alica (Emily Beacham) žije LittleJoe2 resizelen s malým synom, ktorý je radšej pri matke ako pri otcovi na vidieku. Alica má stále výčitky, že sa o syna dostatočne nestará, pre prácu ho zanedbáva a donesie z laboratória prejeho  potešenie Little Joa. No ešte netuší aké nebezpečenstvo na ňu číha. Malý Joe v istej temperatúre vyžaruje látku, ktorá mení ľudí, ktorí sa jej výpar nadýchajú. Jedine jedna vedkyňa vie o čo ide, ale nikto jej neverí. Nakoniec ich tá potvora zmení všetkých – ostanú síce ľuďmi, ale bez emócii, empatie, ale vraj šťastní. Môžete film interpretovať rôznymi spôsobmi aj tak, že si Jessica Hausner vybavuje účet s nezodpovednými farmaceutickým priemyslom, ktorý len ohlupuje ľudí, aj tak, že bez tejto drogy by sme tento bláznivý svet ťažko prežili, aj tak, že čo je vlastne internet – droga chrliaca hlúposti a všetci tým volovinám veria a ovplyvňujú ich. Režisérka povedala, že „ Little Joe je mysteriózna parabola toho čo nosíme v sebe. Vo filme táto planta má moc transformovať ľudí, meniť ich charaktery.“  Takže je to do istej miery aj ponor do vlastného vnútra čoho sme vlastne schopní a nevieme o tom. Snímka pokračuje v línii filmov, ktoré varujú a raz skryto, raz celkom otvorene varujú pred nebezpečenstvami súčasného sveta.

 

Španielsky režisér Pedro Almodóvar má rád Cannes a Cannes má rado jeho. Veľký Pedro sa prezentoval v súťaži Banderas resizesnímkou Bolesť a sláva (Dolor y gloria), ktorý je podľa jeho slov zatiaľ jeho najosobnejší film. Hlavnú úlohu zveril svojmu obľúbenému hercovi Antoniovi Banderasovi a jeho matku v detstve si zahrala Penélope Cruz. Nebudem sa podrobne rozpisovať o tomto filme, lebo v týchto dňoch prichádza aj do našich kín a prenechám túto radosť inému recenzentovi. Myslím si, že ho snímka ani veľmi neohúri, ale ani veľmi nesklame. Je to príbeh režiséra, ktorého kvária rôzne neduhy a ťažko sa vyrovnáva so zašlou slávou. Rekapituluje svoj život, prehry a víťazstvá, najmä tie intímne, súkromné. A najmä pasáže z detstva sú najpôsobivejšie. Sama som zvedavá, ako príjme film naše publikum. V Cannes Almodóvara oslavovali a mohutne mu tlieskali. Zatiaľ je to prvý film, ktorý má vážne šance na Zlatú palmu.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.