Slovenský film prvýkrát mieri do Ateliéru Cannes

Sentimentalfilm logo resizeAko vôbec prvý slovenský film mieri pripravovaný celovečerný debut Vychladnutie (Out) mladého režiséra Györgya Kristófa na podujatie  L’ Atelier, ktoré sa koná v rámci prestížneho festivalu v Cannes. Odysea 50-ročného Ágostona po východnej Európe zaujala filmových kurátorov z Cannes natoľko, že ju zaradili medzi 15 najsľubnejších projektov roka z celého sveta.

„L´Atelier patrí medzi najvýznamnejšie platformy pre filmy vo vývoji a vybraní filmári majú možnosť prezentovať a zviditeľniť svoj projekt pred zahraničnými producentmi a distributérmi a získať tak prístup k medzinárodnej podpore na nakrúcanie snímky ako aj jej uvedeniu vo svete. Ide vôbec o prvý film z krajín bývalého Československa, ktorému sa za desaťročie OUT resizefungovania tejto platformy podarilo dostať do výberu,“ povedal producent filmu Vychladnutie Marek Urban z produkčnej spoločnosti Sentimentalfilm.  Film sa má začať nakrúcať v lete tohto roka a do kín by sa mal dostať v roku 2016.

 

Film mladého slovenského režiséra a scenáristu Györgya Kristófa, absolventa pražskej FAMU, ktorý zaujal už svojimi študentskými filmami, sa začína na východnom Slovensku, v rodisku tvorcu, a končí sa v Lotyšsku – na šírom mori. Sleduje Ágostona, ktorý sa z malého mesta po zavretí elektrárne vydáva na púť cez východnú Európu. Po ceste stretáva postavy s bizarnými životnými osudmi, osamelú Ruslanu, bývalú basketbalistku, ktorá žije so svojím výnimočným králikom bez uší, či Dmitriho, ktorý investuje všetky zárobky do skrášľovania svojho náhrobného kameňa a manželky. Po cestovaním

stopom až do hlavného mesta Estónska, zbavený starých ilúzií, nachádza novú realitu – veľkú rybársku loď, tony ulovených rýb a život s neprestajným hučaním vetra na nekonečnom mori.    

 

OUT 2 resizeTvorcovia filmu už s projektom absolvovali niekoľko úspešných workshopov a prezentácií na európskych filmových festivaloch a trhoch a už teraz má film koprodukčných partnerov z Maďarska, Česka, Francúzska a Lotyšska, čo je pri domácich snímkach výnimočné.

 

L´Atelier vznikol v roku 2005 v rámci  slávneho festivalu v Cannes, aby podporoval a napomáhal vývoju novej generácie filmárov po celom svete. Za desaťročie existencie do neho bolo vybraných viac ako 150 projektov, z ktorých vyše stovka už smerovala do kín a ďalších 40 je v predprodukcii. V 11. ročníku L´Atelier-u sa zúčastní 15 projektov začínajúcich, ale aj známych filmárov zo 14 krajín. 68. ročník medzinárodného filmového festivalu v  Cannes sa uskutoční od 13. do 24. mája 2015.

 

OUT vizual resizeGyörgy Kristóf (1982) pochádza z Košíc, vyštudoval filozofiu na Univerzite v maďarskom Miškolci a v roku 2008 ho prijali na pražskú FAMU na katedru réžie. Za svoj film Hranice/Borders získal v roku 2009 na študentskom FAMUFEST-e ocenenie za najlepší film prvého ročníka a potom sa úspešne zúčastnil asi na 50 festivalov po celom svete. Pracoval aj ako asistent réžie na viacerých medzinárodných produkciách – spolupracoval s režisérmi ako napríklad Kevin McDonald, Mark Herman..

 

Sentimentalfilm je produkčná spoločnosť Mareka Urbana a Ivana Ostrochovského. Jedným z prvých projektov bolo Nesvadbovo, ktoré získalo Cenu čitateľov denníka Tagesspiegel na Berlinale 2011. V roku 2014 koprodukovali dokumentárny film Zamatoví teroristi, ktorý si na konto pripísal tiež Cenu čitateľov z Berlinale, vo februári tohto roka v svetovej premiére uviedli na Berlinale celovečerný debut Ivana Ostrochovského Koza, ktorý získal nomináciu na najlapší debut ako prvý slovenský film v histórii.

Viac: http://www.cinefondation.com/en/news

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.