Porota v Cannes 2014

Cannes logo resizeHlavná porota pre dlhometrážne hrané filmy je na 67. canneskom festivale je už kompletná. Bude mať deväť členov a jej predsedníčkou, ako je už známe, bude režisérka, scenáristka a producentka z Nového Zélandu Jane Campion, držiteľka Zlatej palmy za film Piano. Predstavujeme členov poproty v takom poradí, ako sú na snímke.

Porota 2014 resize

Jane Campion, o ktorej sme už podrobne informovali.

 

Jia Zhanke, čínsky režisér, scenárista a producent, dostal Zlatého leva v roku 2009 na festivale v Benátkach za snímku Still Life. Minulý rok ho porota na čele so Stevenom Spielbergom odmenila Cenou za scenár za film A Touch of Sin.

 

Willem Dafoe, amerického herca dva razy nominovaného na Oscara, netreba osobitne predstavovať. Známy je z filmov Anglický pacient, snímok Larsa von Triera Ancikrist a Nymfonaka, Grand Hotel Budapešť a ďalších. Doteraz hral v 80 filmoch.

 

Leila Hatami, iránska herečka, zaujala medzinárodné publikum vo filme Ashgara Fahradiho Rozchod Nadera a Simin a v roku 2012 ju ocenili na MFF v Karlových Varoch cenou za najlepší herecký výkon vo filme Aliho Mosaffu Posledný krok (Last Step).

 

Carole Bouquet, francúzska herečka, debutovala vo filme Louis Buñuela Tajomný objekt túžby. Preslávila sa ako Bondovo dievča v snímke Len pre tvoje oči. Najväčší úspech mala vo filmoch Bertranda Bliera Studený bufet a Príliš pekná pre teba, za úlohu v tomto filme získala Cézara v kategórii Najlepšia herečka v hlavnej úlohe.

 

Gael Garcia Bernal, mexický herec, režisér a producent, debutoval vo filme tiež debutanta, dnes popredného režiséra Alejandra Gonzáleza Iñarritua, Amores perros, ktorý mal medzinárodný úspech. Pozornosť vzbudil aj vo filme Waltera Sallesa Motocyklové denníky, v opuse Pedra Amodóvara Zlá výchova a opäť v snímke Iñaritua Babel. Bernal však hral ešte v mnohých filmoch a dnes je medzinárodne uznávanou hviezdou.

 

Jeon Do-yeon, kórejská herečka, získala v Cannes Cenu za herecký výkon vo filme Lee- Chang-fonga Secret Sunshine. Je uznávanou hviezdou vo svojej krajina a okrem iných filmov hrala aj v Cannes (2010) uvedenej snímke  Im Sang-sooa The Housemaid.

 

Nicola Winding Refn, dánsky režisér, scenárista a producent, nakrútil svoj debut Pusher ako 24-ročný a okamžite sa stal známym na celom svete. Realizoval filmy Bleeder, Fear X, Pusher II. a III., Bronson a Valhalla Rising. V roku 2011 mal v canneskej súťaži film Drive a porota na čele s Robertom De Nirom mu udelila Cenu za réžiu. Jeho posledný film Only God Forgives sa uchádzal v Cannes o cenu vlani.

 

Sofia Coppola, americká režisérka a scenáristka, držiteľa Oscara za snímku Stratené v preklade (najlepšia réžia, najlepší scenár). Jej tretí film Marie –Antoinette uviedli v canneskej súťaži v roku 2006. Na benátskom festivale dostala Zlatého leva za snímku Somewhere (2010). Vlani na úvod súťaže Istý pohľad (Certain regard) uviedli v Cannes jej snímku The Bling Ring.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.