Cannes 4: Upírka Tilda Swintonová

Cannes 2013 logoDvojtýždňový filmový maratón sa dnes skončií a ostáva už  len netrpezlivo čakať na víťazov. Bol to zároveň aj maratón vrtochov počasia, väčšinou pršalo a keď vykuklo slnko tak bola zima a priam mrazivý vietor. Takéto počasie sme skutočne ešte tu nezažili a toľko sa o ňom nikdy nehovorilo. Pred najprovokatívnejším a zároveň najlepším filmom festivalu Život Adèle – Kapitola 1 a 2 sme dovtedy kým nás pustili do kinosály zmokli do nitky. Topánky som si ešte fénom nesušila, aby som si ich mohla obliecť. No hviezdy to znášali hrdinsky.

Dážď, nedážď, hviezdy hrdinsky pochodovali deň čo deň po legendárnych červených schodoch na gala predstavenia. Fanúšikov, najmä mladé devy, očaril Leonardo DiCaprio alias Veľký Gatsby, Jane Fondová nemá chuť zostarnúť, stále vyzerá výborne a to isté sa dá povedať aj o Claudii Cardinaleová.  Kristin Scott Thomasová si zahrala hroznú potvoru, priam zloducha, ale nestratila priazeň publika. Povedala: „Prečo by si som  raz nemohla zahrať aj bosorku“. Nechýbala ani Uma Thurmanová a Sharon Stoneonevá bola kráľovnou večera každoročne Gatsby resizeusporiadanom na podporu chorých na Aids. Aj Julianne Mooreovej a Ludivine Sagnierovej sa dostalo dostatok pozornosti. Až na dvoch tlačových besedách bola hviezdou Marion Cotillardová. Zistili sme, že  Chiara Mastroianniová je čím staršia tým krajšia. Z mužov to bol zasa Michael Douglas, Matt Damon, Benicio del Toro, Mathieu Amalric a Robert Redford, okolo ktorých bolo najviac rozruchu. Posledným filmom súťaže bola snímka Romana Polanského Venuša v kožuchu, v ktorom hrala Emannuelle Seignerová. Bola som svedkom, ako si aj fotoreportéri vedia vydupať dobrú fotku. Polanski pred tlačovou besedou netrpezlivo čakal na Emannuelle, ktorá sa tak trochu unudene niesla popri kordóne fotografov. Jeden z nich ju pokarhal slovami: „Ste predsa herečka tak pózujte.“ Počúvla na slovo a vystrúhala žiarivý úsmev. Isto som na veľa zaujímavých hercov zabudla, ale bolo ich ako vždy neuveriteľne veľa. V Cannes predsa nikto nemôže chýbať...

 

Tilda resizePosledné tri festivalové filmy v hlavnej súťaži možno už karta pri rozhodovaní poroty nezamiešali. Jim Jarmusch má, buď vznikajúce filmy alebo je to nuda. Súťažný film Only Lovers Left Alive o upíroch Eve a Adamovi, ktorí žijú raz Detroite alebo Tangere bol plný intelektuálneho humoru, nadsázky, ale pozoruhodný najmä brilantným hereckým výkonom Tildy Swintonovej. Nie je upír ako upír, tí súčasní sa už nekŕmia ľudskou krvou, lebo im vyrábajú akúsi náhradu vo flakónkoch. No keď jedna z nich neodolá vábeniu minulosti, katastrofa je na svete. Adam s Evou sa musia zbaviť mŕtvoly a utiecť do Tangeru po náhradnú krv. Čo čert nechcel výrobca zomiera a párik smutne konštatuje, že niet inej možnosti, ako sa v rátiť do čias 15. storočia. Snímka s humorom, Jarmuschovi vlastnému, naznačí, že ani po storočiach sa ľudstvo nezmenili,  robí  stále  tie isté chyby. Svieži, poučný a milý film.

 

Emigrant resizeThe Immigrant Jamesa Graya, s hereckým triom Marion Cotillardovou, Joaquinom Phoenixom  a Jeremym Tannerom, sa vracia do roku 1923. Dve sestry z Poľska Ewu a Magdu pri prehliadke na Ellis Islande rozdelia. Magda má tuberkulózu, musí  do nemocnice. Ani sestra nemá veľké šťastie padne do rúk Bruna (Phoenix), ktorý ju zaradí do svojho háremu a núti na prostitúciu, navyše sa do nej zamiluje. Čo čert nechce vráti sa na scénu Brunov bratranec Orlando (Tanner) a dievča mu tiež padne do oka. Súperenie kvôli mladej žene je im obom osudné, ale nie pre Ewu a Magdu – tie majú nádej na nový život. Na túto tému sme už videli aj lepšie filmy a snímka po filmovej stránke neprináša nič nové, režisér pracuje už s overenými, ale zastaranými postupmi.

 

Venusa resizeKonverzačka Romana Polanského La Vénus à la fourrure (Venuša v kožuchu) bola príležitosť blysnúť sa dvom hercom Emannuelle Seignerovej a Mathieuovi Amalricovi. Obaja túto príležitosť využili a iste v pokoji pri televíznej obrazovke to môže byť aj zážitok. Inak zblíženie sa dvoch ľudí intelektuála Thomasa a vulgárnej Vandy je napísané a zahraté výborne, len akosi mi nezapadá rámca tohtoročnej súťaže.

 

Dnes večer sa dozvieme, kto bude víťazom 66. ročníka a získa trofej najväčšiu Zlatú palmu, ale ani ostatné ceny nebudú zanedbateľné. Dajme sa prekvapiť.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.