Slovenská kinematografia na filmovom trhu v Cannes

SFU resizeUž po deviatykrát má slovenská kinematografia tento rok zastúpenie na MFF Cannes a filmovom trhu Marché du Film. Záujemcovia o ňu môžu navštíviť spoločný Pavilón Slovenska a Českej republiky, v ktorom získajú všetky potrebné informácie o slovenskom filme. Tento rok sa slovenskí tvorcovia budú prezentovať aj v ďalších aktivitách filmového trhu, zúčastnia sa projektu Producers Network, Short Film Corner, ScripTeast a svojho tútora bude mať Slovensko aj v projekte európskej siete mladého filmu Nisi Masa. Jubilejný 65. MFF Cannes sa začne 16. mája a potrvá do 27. mája 2012.


Pavilón Slovenska a Českej republiky v Cannes už po deviatykrát

 

Slovenská kinematografia a audiovízia sa na medzinárodnom filmovom trhu Marché du Film, ktorý sa koná popri MFF Cannes, bude tento rok v spoločnom Pavilóne Slovenska a Českej republiky prezentovať po deviatykrát, po piatykrát v tandeme s Českou republikou, novinkou je ale zmena jeho stanovišťa. Tento rok sa totiž pavilón sťahuje zo svojho doterajšieho tradičného miesta a s číslom 132 bude v susedstve pavilónu balkánskych krajín, Talianska a ďalších, bližšie k časti trhu Riviera. Záujemcovia o slovenskú kinematografiu budú mať možnosť v pavilóne spoznať aktuálne aj pripravované slovenské filmy, predstavený bude propagačný materiál o slovenskej audiovízii Slovak Films 11 – 12 a tiež katalóg pripravovaných slovenských filmov s plánovanou premiérou na najbližšie dva roky pod názvom Pripravované slovenské filmy (Upcoming Slovak Films) 12 – 13. Svoj priestor na prezentáciu dostane tradične aj Správa o stave slovenskej audiovízie v roku 2011, ktorú každoročne v anglickom jazyku pre MFF v Cannes vydáva kancelária MEDIA Desk Slovensko.


Ďalšie aktivity slovenskej kinematografie na MFF Cannes

 

Slovenský film bude tento rok uvedený na filmovom trhu Marché du Film na trhovej projekcii. Premietať sa bude celovečerný hraný debut mladej slovenskej režisérky a dokumentaristky Ivety Grófovej Až do mesta Aš. Pôjde o uzavretú projekciu hrubého zostrihu filmu, určenú len pre pozvaných filmových profesionálov. Sociálny, časozberne nakrútený film o ženách rôzneho veku, vzdelania a národnosti je tragikomédiou o nádeji a vychádza zo skúsenosti autorky s prácou v nemecko-českej textilnej továrničke v českom pohraničnom meste Aš. V rámci Producers Network bude tento rok svoje projekty prezentovať spoločnosť sentimentalfilm mladého producenta Mareka Urbana, ktorý predstaví projekt celovečerného filmu Koza režiséra Ivana Ostrochovského o starnúcom olympijskom boxerovi v mušej váhe, ktorý vyrazí na svoje posledné turné po Európe. V minulosti sa na Producers Network prezentovali slovenské produkčné spoločnosti Artileria, ALEF Film & Media Group, Trigon Production či Jakubisko Film. V Cannes bude uvedený aj krátky film z produkcie VŠMU. Na 9. Filmovom trhu pre krátkometrážne filmy Short Film Corner sa premietne päťminútová snímka Room 4024 režiséra Bruna Osifa. Na MFF Cannes už tradične vyvrcholí aj aktuálny ročník celoročného medzinárodného scenáristického workshopu ScripTeast, zameraného na vývoj scenára dlhometrážneho hraného filmu, v ktorom Slovensko so svojím projektom Červený kapitán na motívy rovnomenného románu Dominika Dána bude zastupovať scenáristická dvojica Anna Fifiková a Michal Kollár, ktorý je zároveň režisérom filmu.

Slovensko bude mať tento rok na MFF v Cannes zastúpenie aj v projekte európskej siete mladého filmu Nisi Masa. Na canneskom festivale sa už po šiestykrát v rámci sekcie Týždeň kritikov bude uvádzať kolekcia krátkych filmov pod názvom Cine-Boat. Filmy vznikli v lete 2011 na lodi plaviacej sa pri pobreží Fínska, kde osemnásť mladých filmárov pracovalo na príprave filmov pod vedením slovenského dokumentaristu Petra Kerekesa, ktorý sa slávnostnej projekcie v Cannes osobne zúčastní.


Viac informácií o slovenskej účasti na MFF Cannes a Marché du Film 2012 (v slovenskom jazyku) nájdete na www.aic.sk, viac o MFF Cannes 2012 na oficiálnej adrese festivalu www.festival-cannes.com a viac o Marché du Film 2012 na oficiálnej adrese filmového trhu www.marchedufilm.com. Viac o workshope ScripTeast nájdete na www.scripteast.pl, o Nisi Masa na www.nisimasa.com a o projekte Cine-Boat na www.polyglot-turku.eu.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.