Filmový kabinet pokračuje semestrom Obdobie zrenia

Kino LumiereFilmový kabinet v Kine Lumière je vzdelávací cyklus o dejinách kinematografie, venuje sa najdôležitejším fenoménom a osobnostiam svetového filmu. Druhý semester Obdobie zrenia už štvrtého vydania kabinetu sa začal v septembri minulého roka, po prerušení z dôvodu pandemickej situácie sa teraz znova vracia do kina. Prvé stretnutie sa uskutoční v pondelok 31. januára 2022 o 18.00 hod., jeho témou je Orson Welles. Filmový kabinet je otvorený pre všetkých záujemcov a projekcie sa dajú navštíviť aj jednotlivo.

Druhý semester Obdobie zrenia mapuje éru od 30. do 50. rokov minulého storočia, v ktorej „film ovplyvňujú nielen zmeny na poli technických vynálezov, ale aj turbulentné spoločenské a politické premeny. V tomto zmysle je možné sledované obdobie považovať za rovnako fascinujúce (ak nie viac) ako predošlé obdobie, nakoľko všetky momenty smerujú k veľkým inovatívnym zmenám štýlu a vyjadrovacích schopností DamazoSanghaja1 resizekinematografu,“ hovorí estetik a filmový teoretik Juraj Oniščenko, lektor Filmového kabinetu. Semester nadviaže na stretnutia z konca minulého roka, ktoré sa venovali témam Zvuk vo filme, Počiatok slovenskej kinematografie, Film a politika, Klasický hollywoodsky film a Francúzska kinematografia 30. rokov.

Najbližšie stretnutie bude venované filmovému vizionárovi Orsonovi Wellesovi. „Kinematografia sa delí na obdobia pred a po Orsonovi Wellesovi,“ zdôrazňuje v programovom bulletine Filmového kabinetu Oničšenko. „Tento tvorca svojím prístupom vytvoril nový spôsob vyjadrovania. Hĺbka ostrosti a práca s mizanscénou umožnili filmu zobrazovať viac paralelných dejov naraz. Zrazu sa filmový obraz prestal deliť na figúru a pozadie, na akciu v popredí a dejisko tejto akcie. Revolúcia tohto počinu spočíva v rovnocennom uchopení všetkých plánov obrazu čo sa týka rozprávania a akcie.“ Z Wellesovej tvorby vybrali dramaturgovia kabinetu DanazoSanghaja2 resizekriminálnu drámu Dáma zo Šanghaja z roku 1947 v štýle filmu noir, nakrútenú podľa románu Sherwooda Kinga If I Die Before I Wake, film bude uvedený v reštaurovanej zdigitalizovanej 4K kvalite. Súčasťou stretnutia bude aj prednáška venovaná Orsonovi Wellesovi a po projekcii voľná diskusia.

Do konca februára Filmový kabinet uvedie ešte štyri témy. Film noir priblíži vojnová romantická dráma Casablanca (1942) Michaela Curtiza v hlavných úlohách s Humprey Bogartom a Ingrid Bergmanovou, téma Taliansky neorealizmus prinesie na plátno film Zlodeji bicyklov (1948) Vittoria De Sicu – jedno z vrcholných diel tohto obdobia, tému venovanú majstrovi napätia Alfredovi Hitchcockovi bude reprezentovať psychologický triler Ani tieň podozrenia (1943) a od „hľadača pravdy“ Roberta Bressona sa premietne film Vreckár (1959). Okrem filmu Zlodeji bicyklov, ktorý sa premietne z 35 mm formátu, budú všetky filmy uvedené z digitálneho formátu. Jednotlivé predstavenia sú otvorené širokej verejnosti, vstupné je najvýhodnejšie s darčekovou kartou Lumierka za 3 € na projekciu.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.