V súťaži krátkych filmov sa stretnú oscaroví nominanti

Art Film Fest 2012 logo resizeK divácky mimoriadne obľúbeným súčastiam Art Film Festu patrí každoročne aj Medzinárodná súťaž krátkych filmov. Sekcia ponúkne bohatú kolekciu 37 filmov z celého sveta, medzi ktorými budú hrané, dokumentárne, experimentálne aj animované filmy, z profesionálnych aj študentských dielní. Víťaz získa Modrého anjela.

Jedným z najlákavejších filmov je nominant na Oscara, víťaz ceny BAFTA a festivalu Sundance za najlepší krátkometrážny animovaný film, Ranná prechádzka (A Morning Strol)l, anglického režiséra Granta Orcharda. Príbeh je vsadený do New Yorku, v ktorom možno na ranej prechádzke pravidelne stretnúť aj sliepku. Až v dlhodobej perspektíve sa ukáže, kto je v meste skutočne doma. S nomináciou na Oscara prichádza súťažiť aj nórska snímka Atlantická trúba (Tuba Atlantic) o sedemdesiatnikovi, ktorý sa dozvie, že ho čaká smrť. A to už o šesť dní. Podarí sa mu vykonať všetko, po čom túži, kým odíde? O trofej zabojuje aj krátkometrážny projekt oscarového režiséra a držiteľa Zlatej Palmy Danisa Tanoviča Batožina (Prtljag o Amirovi), ktorý sa vracia do Bosny, aby si prevzal pozostatky po rodičoch. Boli zabití počas vojny a ich telá sa dlho nepodarilo objaviť. Režisér sa touto snímkou vracia k smutnej vojnovej minulosti svojej vlasti. S víťaznou trofejou z najprestížnejšieho krátkometrážneho festivalu v Clermont-Ferrand sa pustí do boja aj talianska snímka Šéf (Il Capo). Odohráva sa v mramorovom lome, v ktorom pracujú muži aj stroje. A šéf koordinuje robotníkov i ťažké mechanizmy a  využíva pritom výlučne gestikuláciu rúk. Diriguje hrozivý a zároveň veľkolepý orchester. Nie je to len nebezpečná, ale aj krásna a delikátna práca.

 

Tichy-tyzden-SH resizeFínsky Tichý týždeň (Hiljainen Viiko) je príbehom Akiho, vyhadzovača v podniku, ktorý sa stane scénou nezmyselnej streľby. Kati je stredoškoláčka a svedok sestrinej násilnej smrti. V emocionálnej vyprahnutosti si títo dvaja očití svedkovia nehody musia sami prejsť svojim vnútorným trápením. Režisér Jussi Hiltunen nakrútil film o dôsledkoch náhodného násilia páchaného na životoch ľudí vo svojom rodnom mestečku na severe Fínska a získal s ním niekoľko cien na významnom krátkometrážnom festivale v Tampere. S tragédiou je spätý aj kanadský film To nič (Ce n'est rien) o Michelovi, ktorý sám vychováva svoju malú dcéru. Režisér Nicolas Roy nakrútil impresívne ladený, emotívne silný krátky film o rodinných ťažkostiach, na ktoré človek nemyslí až pokým sa mu neprihodia. Snímka bola premiérovaná v Cannes.

Zmysel života budú hľadať aj hrdinovia poľského filmu Príbehy z chladničky (Opowiesci z chlodni). Nesmelá dvojica pracuje v tom istom supermarkete. Označení za najhorších zamestnancov dostanú od šéfa dva dni na to, aby našli význam svojho žitia. Obľúbená televízna šou Najnešťastnejší človek mesiaca im v tom má pomôcť.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.