Na festivale Jeden svet zažite špeciálnu „sneak“ premiéru

Jedensvtelogo2021 resizeV čom sú premiéry na festivale Jeden svet iné? Zabudnite na červený koberec alebo VIP zónu. Jeden svet je pre všetkých. Od 5. – 11.novembra či už online alebo v kine môžete zažiť premiéry filmov a vidieť výnimočné dokumenty, ktoré reflektujú aktuálne dôležité témy, ako sú medziľudské vzťahy, ženská intimita, politické režimy, nové technológie alebo klíma.

Slovenskí diváci majú jedinečnú možnosť pozrieť si v špeciálnej „sneak“ premiére dokument Mýtus zvaný recyklácia z trilógie Prečo plasty?. To znamená, že si ho budú môcť pozrieť „úplne čerstvý zo strižne“ ešte pred svetovou premiérou na veľkých medzinárodných festivaloch. „Na ZabetzfilmuMytus resizetrilógii Prečo plasty sa podieľali filmárske štáby z viacerých európskych krajín, Spojených štátov i Ázie,” vysvetľuje umelecká riaditeľka festivalu Jeden svet, Diana Fabiánová. „ Angažovanými dokumentmi sa snažia meniť legislatívu, ako aj vyburcovať spoločnosť k akcii a tlaku zdola. My ponúkame pilot o recyklácii, spolu s diskusiou s hlavnou producentkou série.“ Dokument Mýtus zvaný recyklácia poukazuje na svetovú krízu znečistenia životného prostredia plastmi. Fotografie mŕtvych zvierat, špinavých riek a oceánov denne šokujú svet. Odvetvie výroby plastových obalov preto našlo riešenie: recyklácia. Na fľašiach, škatuliach a vrecúškach sa čoraz viac objavujú nápisy „100 % recyklovateľné“. Ak je recyklácia naozaj riešením, prečo sa vo svete produkuje viac plastových materiálov ako kedykoľvek predtým? „V rámci projektu Jeden svet v regiónoch ponúkneme divákom možnosť vzhliadnuť aj ďalšie dva diely, ktoré riešia dopad plastov na ľudské zdravie, plodnosť i kognitívne schopnosti u detí.” dodáva Diana Fabiánová.

CiaryCiarorobic resizeJedinečným momentom bude slávnostná premiéra víťazného filmu Jihlavského festivalu režisérky Barbory Sliepkovej Čiary. Odborná porota ocenila „nevšedný spôsob, v ktorom sú koncepty, ako je krása, intimita a priestor, vzájomne prepojené pomocou špecifického filmového rámca, ktorý nás jednomyseľne prinúti k reflexii vizuálneho vyjadrenia spoločenských a ekonomických rozporov a vzťahov uprostred mestskej spoločnosti.” Premiéry sa môže zúčastniť každý a nepotrebuje k tomu ani pozvánku. Stačí, ak si zakúpite lístok alebo permanentku na festival. Vizuálna esej o osamelosti mestského človeka je inšpirovaná slovenským konceptuálnym umením a fotografiou. Prostredníctvom mikropríbehov a pozorovaní zaznamenáva atmosféru Bratislavy. Film Čiary si budú môcť v špeciálnej predpremiére pozrieť aj ľudia bez domova v priestoroch občianskeho združenia Vagus.

Akosomsastalapartizankou resizeV slovenskej premiére uvidíte aj dokumentárny film Very Lackovej – Ako som sa stala partizánkou. Režisérka v ňom odhaľuje zamlčané skutočnosti z druhej svetovej vojny o rómskych partizánoch. Popri svojom hľadaní naráža na hlboko zakorenené predsudky, ľahostajnosť a nenávisť voči rómskej komunite, a to nie len v spomienkach tých, s ktorými má možnosť hovoriť, ale aj pri pohľade na súčasnosť.

Festival má tento rok premiérovo vo svojom programe krátkometrážne dokumentárne filmy. Ich zjednocujúcou témou je domáca produkcia tzv. rozvojových krajín. Produkcia filmov v rozvojových krajinách je vzhľadom na sociálne, ekonomické a politické komplikácie značne obmedzená, a predsa pohľad lokálnych tvorcov na realitu, ktorou krajina žije, je vždy ten najcennejší. Absencia kinematografických fondov, umeleckých škôl či strednej životnej úrovne častokrát núti tvorcov emigrovať do západných krajín, ale núti ich tiež inovatívnymi a umelecky podnetnými spôsobmi reflektovať zložité spoločenské situácie, v ktorých sa ocitli. Jeden svet v krátkosti pripravili študenti Katedry audiovizuálnych štúdií VŠMU Anna Lazor, Nina Ulická a Matej Ambroš.

Jeden svet myslí na všetkých. Kým plne zaočkovaní si budú môcť vychutnať atmosféru živých a pritom bezpečných premietaní, pre ostatných je pripravená plnohodnotná online alternatíva. Bratislavské projekcie, obohatené o stretnutia s filmármi a ďalšie špeciálne bonusy, sa uskutočnia v kinách Lumière, Mladosť a Klap Filmovej a televíznej fakulty VŠMU, v kultúrnych centrách Nová Cvernovka a A4 – priestor súčasnej kultúry a na Filozofickej fakulte UK. Do online priestoru prenáša Jeden svet filmy v spolupráci s platformou DAFilms.sk.

Dni zmeny
Jeden svet ponúkne okrem zaujímavých filmov a diskusií aj industry program, ktorý nesie príznačný názov Dni zmeny. Tento rok pilotne prepojí Jedensvetbuďmevkontakte2 resizeslovenských dokumentaristov s potenciálnymi donormi, neziskovými organizáciami, médiami, odborníkmi na konkrétne témy a dokumentárne kampane. Počas festivalového týždňa filmárom otvorí svet spoločenského dosahu filmov. Myšlienkou konceptu nazvaného Dni zmeny sa organizátori inšpirovali na holandskom ľudskoprávnom filmovom festivale Movies That Matter. Jeho organizátori, Maarten Stoltz a Margje de Koning, prídu do Bratislavy osobne, aby v panelovej diskusii predstavili slovenským filmovým profesionálom, akú tradíciu má vo svete industry program zameraný na spoločenský dosah a čo všetko môže dokázať. Zhovárať sa budú spoločne s producentkou Hasse van Nunen z filmovej spoločnosti spoločnosti Een van de jongens.

Kto je imapact producent? Aj na túto otázku odpovie Hasse van Nunen v ďalšej diskusii. Prostredníctvom svojho najnovšieho diela Trieda vás zavedie do sveta impact produkcie. Dokumentárny seriál v siedmich epizódach zobrazuje problematiku nedostupnosti vzdelania pre deti. Zavedie diváka do tried, kde učitelia, zástupcovia škôl a iní kompetentní bojujú zo všetkých síl o to, aby deti dostali šancu, ktorú si zaslúžia.

Pri výrobe a distribúcii filmu je vždy dôležitá aj rozsiahla reklamná kampaň. Dokumentaristi a producenti ale na ňu väčšinou nemajú finančné kapacity. Majú však skutočných protagonistov a otvárajú dôležité spoločenské témy. Aj vďaka tomu sa môže stať dokumentárny film atraktívnou témou pre mnohých novinárov. Ako to však zrealizovať? O tom bude hovoriť režisér filmu Nová šichta Jindřich Andrš vo svojej prípadovej štúdii organizovanej v spolupráci s dok.incubator.

Ďalšou výzvou v audiovízii je bezbariérovosť. Predstavte si situáciu, že prídete do kina, ale z filmu nemáte žiadny zážitok. Pretože ho nepočujete. Pretože nemôžete vidieť, čo sa na plátne deje. V súčasnosti je snaha odstrániť rozličné bariéry v obchodoch, v dopravných prostriedkoch i na uliciach. Aj v kultúrnych centrách by žiadne skupiny ľudí nemali pociťovať marginalizáciu. Práve preto budú predstavitelia kultúrnych a audiovizuálnych inštitúcii debatovať s expertmi na inklúziu v Európe. Inklúzia je totiž cestou rešpektu, keď je akceptovaná každá ľudská bytosť. Festival Jeden svet chce budovať kontakt so všetkými divákmi bez rozdielu a rád by svoje poznatky a skúsenosti odovzdal ďalším podujatiam a uplatnil ich pri bežných filmových projekciách.

Súčasťou industry programu bude workshop spoločenského dosahu nesúci rovnaký názov Dni zmeny. Zúčastnia sa ho tri tímy dokumentaristov, ktoré v osobných konzultáciách s expertmi vystavajú počas troch intenzívnych dní koncept marketingových kampaní, zameraných na posilnenie spoločenského dosahu ich filmov alebo, ináč povedané, na dosiahnutie spoločenskej zmeny. Budú to konkrétne Paula Ďurinová s filmom Itʼs Not Your Fault z produkčnej spoločnosti Guča, Michal Marguš a Eileen Yaman (Tomáš Bartaloš) s filmom Zem nás spája, Dorota Vlnová s dokumentom Po nás potopa z produkčnej spoločnosti HITCHHIKER Cinema. Najzaujímavejšiu kampaň odmení na záver medzinárodná porota cenou od berlínskej spoločnosti Betteries.

Festival Jeden svet sa koná pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej, primátora hlavného mesta SR Bratislavy Matúša Valla a Európskej komisie. Podujatie finančne podporil Audiovizuálny fond. Hlavným organizátorom je nezisková organizácia Človek v ohrození.

 

 

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.