Zaklínač (The Witcher/ Wiedźmin, TV Seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Zaklinac3 resizePoľský Zaklínač patrí ku kľúčovým dielam slovanskej fantastiky. Cyklus autora Andrzeja Sapkowskeho, ktorý začínal poviedkovými knihami, a na ne plynulo nadviazala románová sága, sa teší mimoriadnej popularite aj v našich končinách.

Seriál od Netflixu však nie je ani tak priamou reakciu na úspešné knihy, ako na videohernú ságu od poľskej spoločnosti CD Projekt RED. Tá, a obzvlášť tretí diel s názvom Zaklínač 3: Divoký hon, pomohla výrazne oživiť záujem o tieto príbehy a výsledkom je tak druhá seriálová verzia. Tentokrát s podstatne väčšími ambíciami. Tá prvá totiž vznikla ešte v roku 2002 Zaklinac2 resizeako rozšírená verzia o rok mladšieho a neveľmi slávne prijatého filmu. A hoci na tomto projekte pracovali samotní Poliaci, jej tvorcovia príliš nepochopili, v čom spočíva sila tejto látky. Zákonitým dôsledkom je fakt, že ani sám Sapkowski im nevie prísť po rokoch na meno.

Po novom už pôsobí ako poradca kreatívneho tímu, ktorý má za cieľ dozerať, aby boli scenáre jednotlivých epizód čo najvernejšie predlohe. Tak ako v predošlom prípade, aj tentoraz ide o priamu adaptáciu prvých dvoch poviedkových kníh, teda Posledné prianie a Meč Osudu. V centre diania je zase raz zaklínač Geralt, ktorý sa živí ako potulný zabijak monštier. Doba je náročná a niekomu ako Zaklinac6 resizeon nepraje, no i napriek tomu sa postupne prediera životom a hľadá zákazky, ktoré by ho uživili. Pomaly sa však črtá vojna s dobyvačným Nilfgaardom, ktorý sa chystá napadnúť Severné kráľovstvá a jeho osud sa má už čoskoro prepojiť s Ciri, mladou princeznou z okupovanej Cintry.

Fanúšikovia knižnej ságy veľmi dobre poznajú dôležitosť tejto postavy, ktorá časom v podstate prebrala pozíciu centrálneho charakteru. No faktom je, že jej účasť v poviedkach je výrazne obmedzená, rovnako ako prítomnosť ďalšej dôležitej postavy - Geraltovej „femme fatale“, čarodejnice Yennefer. A práve z toho dôvodu tvorkyňa seriálu, americká producentka Lauren Schmidt Zaklinac10 resizeHissrich, pristúpila k príbehovej štruktúre a la Dunkirk (inšpiráciou dielom Christophera Nolana sa vôbec netají), aby bol dej rovnomerne rozložený medzi ústrednú trojicu. Ide pritom o mimoriadne šikovné rozhodnutie, nakoľko dáva inak epizodicky rozčlenenému príbehu aj určitý oblúk a od začiatku je jasné, kam to všetko smeruje.

Opačným problémom, ktorý môžu diváci pociťovať, je naopak istá zmätenosť ohľadom časovej osi. Po vzore Dunkirku totiž úplne absentujú akékoľvek označenia scén a čo sa kedy odohráva, si musia vyvodiť výlučne sami na základe nenápadne roztrúsených poznámok a odkazov. Spočiatku to pritom vôbec nie je jasné a kým dejová línia Yennefer je zasadená do sedemdesiatročného Zaklinac4 resizeúseku, Geraltova iba okolo dvadsaťročného a Cirina trvá zďaleka najmenej, približne dva týždne. Scenáristom sa i napriek tomu podaril vcelku husársky kúsok – dianie totiž nepôsobí prehnane nahusteným dojmom a snáď s výnimkou úplného, a v dôsledku zrýchlenia nie až tak dokonale funkčného, záveru, ako by mohol byť, je všetko podstatné na svojom mieste.

Dalo by sa, samozrejme, polemizovať, koľko ducha z knižnej predlohy sa podarilo skutočne zachovať. Hoci sú prítomné i vybrané dialógy a občas i celé poviedky, väčšina sa dočkala nutného krátenia a došlo i úplne nové časti deja. Vyložene slovanskú atmosféru sa podarilo udržať asi len v tretej časti so Strigou (hneď prvá poviedka s názvom Zaklínač) a čiastočne i Zaklinac12 resizev nasledujúcom dieli (poviedka Otázka ceny), no inak je predsa len cítiť, že na novej adaptácii pracujú americkí tvorcovia. To sa napríklad prejavuje aj pri kástingu vybraných postáv. Kým niektorí sú jasnými zásahmi do čierneho  a obzvlášť Henry Cavill ako Geralt je až nečakaným tromfom, inde sa tvorcovia možno až zbytočne prispôsobujú aktuálnym trendom. Niekto môže nad istou stratou tohto dôležitého aspektu povzdychnúť, no ide o nutnú daň za profesionálnejšie vyznenie - ktoré je skutočne inde, ako u predošlého projektu.

Autori však stále nedosiahli svoj kvalitatívny strop a priestor na Zaklinac11 resizevylepšovanie tu nepochybne je. Mimo scenára napríklad aj v oblasti vizuálnych efektov a výpravy - ktoré sú miestami veľmi dobré a inokedy predsa len trochu zaostávajú. No je na čom stavať a len choreografia súbojov, či hudba patria naopak k najlepším aspektom. Uvidíme, akým smerom sa bude uberať druhá séria. Nevyhnutné predstavenie už prebehlo a hoci majú scenáristi v talóne aj niekoľko ešte nepoužitých poviedok, smelo sa môžu vrhnúť na románovú ságu. A pokiaľ sa im podarí zachovať súčasné smerovanie a patrične ho obohatiť o nové prvky, priaznivci fantasy seriálov by mohli byť znova spokojní.

Zaklinac resizeZaklínač (The Witcher/ Wiedźmin), USA, Poľsko, 2019 -2021
Dlžka: 15 h 57 min
Manažér projektu: Lauren Schmidt
Réžia: Alik Sakharov, Alex Garcia Lopez, Charlotte Brändström, Marc Jobst, Sarah O'Gorman
Predloha: Andrzej Sapkowski (kniha)
Scenár: Lauren Schmidt
Kamera: Gavin Struthers, Jean-Philippe Gossart
Hudba: Sonya Belousova, Giona Ostinelli
Scénografia: Andrew Laws
Hrajú: Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Radjou-Pujalte, Therica Wilson-Read, Emma Appleton, Alexandra Szűcs, Howard Chadwick, Isobel Laidler, Veronika Varga, Maciej Musiał, Amit Shah, Royce Pierreson, Anna Shaffer, Björn Hlynur
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD. cz

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.