Očista (Ordeal)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Oci3 resizeRežisérka Zuzana Piussi je bezpochyby prvou dámou slovenského investigatívneho dokumentu. Jej filmy sa vždy dotýkajú pálčivých problémov svojej doby, zároveň však prinášajú výpovede aj o našej slovenskej mentalite, takže sa nemusí báť, že by sa časom stali nepotrebné. Častokrát sú centrom Piussinej pozornosti slovenská justícia, spomeňme Nemoc tretej moci alebo nedávny Ukradnutý štát o vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice a najnovšie aj Očista, ďalej politika (čo je v podstate to isté), ako napríklad Od Fica do Fica a, samozrejme, ďalšie zložky podliehajúce financovaniu zo štátneho rozpočtu, ako napríklad školstvo v Univerzity a sloboda, či české poľnohospodárstvo v českej snímke Selský rozum.

Piussi je však všestrannejší tvorca, ak sa pozriete na jej filmografiu bližšie, narazíte aj na pozitívne ladený portrét Pavla Branka s názvom Oci2 resizeHrdina našich čias alebo odľahčenú cestu za najlepšími kuracími krídelkami v dokumente Kuracia láska. Vo vymenovávaní jej obľúbených tém by sme mohli pokračovať ďalej. Každopádne je vhodné poznamenať, že tvorkyňa častokrát spolupracuje aj s českými dokumentaristami a reflektuje aj tamojšie symptomatické problémy doby. Je to iste dané aj tým, že v spoločnom štáte žila vyše dvadsať rokov a tie rozdiely medzi našimi bratskými národmi sú aj takmer tridsať rokov po rozdelení veľmi podobné.

Očista sa, ako sme už spomenuli, dotýka problematického fungovania súdneho systému Oci9 resizev Slovenskej republike a kontroverznej akcie, ktorú spustila nová vláda Igora Matoviča. Piussi sa v jadre zameriava na dva konkrétne prípady, keď, ľudovo povedané, nebolo spravodlivosti učinené za dosť. Prípad ženy žalovanej za údajné poškodenie dobrého mena privatizéra papierenskej fabriky v Ružomberku, kde by postihnutá mala vyplatiť bývalému zamestnávateľovi 300 000 eur, pripomína mýtický súboj Dávida s Goliášom. V druhom prípade zase sledujeme osudy neprávom obvineného syna najvyššie postaveného Slováka v NATO v príbehu, aký by snáď nevymysleli ani majstri tých najabsurdnejších situácií v Monthy Python.

Oci5 resizeOčista v názve nakoniec znamená viac pomenovanie procesu, akým by mala bezpodmienečne prejsť naša justícia než tým, čím nazýva súčasná vláda plošné akcie voči sudcom. Piussi je tak jednou z mála osobností, ktorá sa na tomto procese podieľa „aspoň“ tak, že o ňom dáva vedieť prostredníctvom už viacerých svojich filmov. Jej úsiliu veríme rozhodne viac, ako prázdnym rečiam politikov akejkoľvek garnitúry o dlho očakávanom ozdravnom procese. Piussi síce vo filme vystupuje iba málokedy, ale sebakriticky sa ukazuje na kamere práve v momentoch radosti víťazstva opozície a neskôr symbolicky zase pri šiestom pokuse poškodenej pani z Ružomberka zúčastniť sa súdneho procesu. Ale to už v dobe, kedy už malo byť všetko v našom súdnictve konečne Oci10 resizeraz a navždy v poriadku.

Režisérka sa tak odvážne vzpiera ako sympatiám priaznivcov bývalej garnitúry, tak aj tej súčasnej, pričom sa v prvom rade snaží divákovi sprostredkovať všetky dostupné fakty. Priestor dostáva každý, kto chce na kameru prehovoriť, čo je u Piussi dlhodobým a dobrým zvykom. Nie je prekvapením, že mnohí príležitosť ponúknuť publiku vlastnú perspektívu na vec odmietli. Autorka ponúka vlastný voiceover, ten však obsahuje iba spomínané údaje a fakty, divák si dotvára názor predovšetkým na základe prehovorov viacerých účinkujúcich.

Možno najviac otázok ohľadom dramaturgie diela sa bude týkať snahy na jednej strane Oci resizevenovať sa akcii Očista ako celku a na tej druhej sa venovať konkrétnym prípadom začínajúcim v minulosti a pretrvávajúcim do súčasnosti. Bola by Očista lepším filmom, ak by sa venovala iba jednej téme (i keď stále ide de facto o tú istú tému) podrobnejšie? Na to otázku už nikdy nedostaneme odpoveď, každopádne film ako celok funguje a v každej obsahovej zložke je venovaný dostatočný časový priestor na to, aby sa v informáciách divák nestratil a neodchádzal z kina zmätený. Že bude odchádzať s pesimistickými pocitmi z fungovania nášho štátu, to už akosi predpokladá každý ešte pred kúpou vstupenky.

Oci8 resizeOčista (Ordeal), Slovensko, Česko, 2021
Dĺžka: 75 minút
Réžia: Zuzana Piussi
Scenár: Zuzana Piussi
Kamera: Miro Remo
Hudba: Lucia Piussi
Strih: Šimon Špidla
Zvuk: Adam Matej, Jan Richtr
Produkcia: Vít Janeček
Distribúcia: Filmtopia
Premiéra v SR: 18. novembra 2021
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.