Mirage (Délibáb)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Mirage resizeFilm známeho maďarského režiséra Szabolcsa Hajdu Mirage slávnostne otvoril dnes (20.3.2015) v bratislavskom Kine Lumière 22. Febiofest za účasti filmovej delegácie, v ktorej boli režisér Szabolcs Hajdu, americký scenárista Jim Stark, hlavná predstaviteľka filmu Orsolya Török-Illyés a, samozrejme, hlavný predstaviteľ Isaach de Bankolé.

Snímke Mirage, v Maďarsku sa uvádza pod názvom Délibáb, čo znamená fatamorgána, ktorá je v horúcich letných dňoch nevšedným úkazom maďarskej pusty, prischol prívlastok prvý maďarský western. Názov filmu však treba chápať v MIrage10 resizeprenesenom slova zmysle. Snímka vznikla v koprodukcii so Slovenskom a režisérovi, zažívajúcemu od roku 2008 dlhoročnú tortúru schvaľovania financií, podal pomocnú ruku Mátyás Prikler čiže spoločnosť MPhilms, ale pomohol najmä príspevok Audiovizuálneho fondu. Po tejto finančnej injekcii sa pohli ľady aj na domácej pôde. Mirage mal svetovú premiéru na festivale v Toronte (2014), odvtedy ho  premietli  na mnohých festivaloch  až sa dočkal premiéry aj na Slovensku.

Szabolcs Hajdu (1972) debutoval snímkou Mizerné veci a okamžite zaujal, prinieslo mu to v roku 2000 ocenenie najlepší Mirage9 resizemaďarský tvorca na Maďarskom filmovom týždni. Nasledovali Tamara, Off Hollywood, ale najmä Biele dlane a Bibliothéque Pascal – oba nominované za maďarskú kinematografiou na Oscarov. Americký scenárista Jim Stark (zrejme on udával tón spoluscenáristom Szabolcsovi Hajduovi a Nándorovi Lovasovi) na tlačovej besede k filmu zdôraznil, že mali  príbeh podať v štýle klasického hollywoodského westernu, zjednodušený na dve dimenzie, ako to býva v rozprávke a balade. Tak pristupovali k téme.

Mirage12 resizeVyprahnutou maďarskou pustou kráča rozhodným krokom muž tmavej pleti, o ktorom sa neskôr dozvieme, že je to africký futbalista Francisco (Isaach de Bankolé) utekajúci pred spravodlivosťou a chce sa skryť na farme kde si aj líšky dávajú dobrú noc. Čo vyviedol nie je podstatné, faktom je, že má čo skrývať. To však netuší, že budúci šéf a jeho spolupracovníci sú banda vydriduchov, novodobí otrokári a mafiáni. Odkiaľ prišli nevedno (zdá sa, že najmä z Rumunska, ale možno odvšadiaľ), ukradli farmu pôvodným majiteľom a šéf si nárokuje aj na priazeň pôvodnej majiteľky (Orsolya Török-Illyés). „Poddaní“ týchto vrahov sú tiež pravdepodobne tiež delikventi, ale oproti MIrage11 resizesvojim otrokárom len malí hriešnici, ktorí by boli zrejme lepšie urobili keby si boli odsedeli vo väzení svoj prehrešok, ako takto trpieť v neznesiteľných podmienkach, plných poníženia, vykorisťovania a malej nádeje na únik.

Odkiaľ a ako sa zgrupovala táto banda, odkiaľ sa k nim zatúlali  ich „poddaní“ nás zrejme nemusí zaujímať. Do hĺbky charakterov jednotlivých aktérov nevnikneme ani náhodou a zrejme to bolo aj tak mienené. Napriek deklarovanému zjednodušenému prístupu mi predsa len chýba trochu prekreslenejší charakter hlavného hrdinu Francesca. Nezistíme, čo je to za človeka, jasné Mirage7 resizeje, že nie je nijaká padavka, fyzicky je zdatný, údery dokáže vrátiť, zrejme v podstate je aj slušný človek, ktorý sa možno vinou nepriaznivých okolností dostal na scestie. V každom prípade jeho vývoj, ak to tak môžeme nazvať, smeruje k úlohe záchrancu, ochrancu utlačovaných, ako to vo všetkých westernoch býva zvykom. Povedzme si na rovinu, scenár je plytký, kĺže po povrchu, veľa naznačí, nič nedopovie, divák má možnosť len fantazírovať a domýšľať si. Napriek tejto plytkosti o novodobých otrokárskych spôsoboch dnešných kriminálnikov, snímka má istú tajomnú atmosféru, vďaka dobrým hereckým výkonom (vo filme si zahrali aj slovenskí herci ako napríklad Attila Mokos), ale najmä hlavného predstaviteľa Isaacha de Mirage16 resizeBarkolé a tiež vyprahnutej krajine, známej pod názvom Pusta. Je paradoxné aká fotogenická dokáže byť púšť a takisto slnkom vysušená, zdevastovaná krajina maďarskej pusty. Tejto možnosti zaskvieť sa kamerou naplno využil András Nagy. Jeho zábery sú veľavravné, atmosferotvorné a často dopĺňajú aj chýbajúce dialógy, informácie. Práca kameramana je skutočne excelentná, vdýchla príbehu  mimoriadne pôsobivú atmosféru, začínajúcu beznádejou,  končiacu skoro romantickým optimizmom.

Mirage6 resizeŽiada sa mi však pristaviť pri hereckom výkone hlavného predstaviteľa hollywoodského herca Isaacha de Barkolé. Hral už vo viac ako  päťdesiatich filmoch. Jeho meno sa spája so snímkami Jima Jarmuscha, ktorý mu zveril hlavné úlohy vo filmoch Hranice ovládania, Noc na Zemi, Ghost Dog – Cesta samuraja a Káva a cigarety. Nechýba mu ani ocenenie Cézar, ktoré sa ráta za francúzsku obmenu Oscara. Barkolé sa pokúsil aj o réžiu a nakrútil film Traveling Miles, v ktorom aj hral. V známej bondovke Casino Royale si po boku Daniela Craiga zahral obávaného teroristu Stevena Obanna. Prosto je to herec známy a uznávaný. Že sa ho Szabolcsovi Hajduovi podarilo Mirage14 resizeobsadiť do úlohy Francesca bolo múdre rozhodnutie. Barkolé vdýchol postave tajomnosť, iskru, silu, ľudskosť i nezlomnosť. Vlastnosti, ktoré by ani novodobému westernovému hrdinovi maďarskej pusty chýbať nemali. A čo je najdôležitejšie uverili sme mu. Barkolé sa priznal, že sa mu zažiadalo zahrať si  vo východoeurópskom filme a navyše ho zaujali filmy Szabolcsa Hajdua, ktorého poetika má bližšie k snímkam Jima Jarmuscha ako filmy amerických režisérov. Vhodnou a dobrou partnerkou mu bola Orsolya Török-Illés (manželka režiséra), ktorá zdôrazňovala na jednej strane trpenú podriadenosť k svojmu Mirage13 resizevykorisťovateľovi, na druhej zasa tvrdosť a rozhodnosť ženského elementu westernových hrdiniek.

Film Mirage je pokusom implantovať westernový žáner na pomery v dnešných východoeurópskych krajinách, v tomto prípade konkrétne Maďarska, s cieľom o zovšeobecnenie. Pokus však ostal, podľa mojej mienky, niekde na polceste a nie som presvedčená, že práve western je najvhodnejší na výpoveď o rovnoprávnosti, slobode a moci v našich zemepisných šírkach. Považujem Szabolcsa Hajdu za veľmi talentovaného a invenčného tvorcu, ktorý má ešte veľa čo povedať, žiaľ, tento sympatický pokus však asi nebude patriť k jeho najvydarenejším dielam.

MIrage2 resizeMirage (Délibáb/Fatamorgána), Maďarsko, Slovenská republika, 2013
Dĺžka: 110 minút
Réžia: Szabolcs Hajdu
Scenár: Szabolcs Hajdu, Nándor Lovas, Jim Stark
Kamera: András Nagy
Strih: Péter Politzer
Hudba: Billy Martin
Hrajú: Isaach de Bankolé, Razvan Vasilescu, Orsolya Török-Illyés, Dragos Bucur, Tamás Polgár, Attila Mokos, Lajos Vörös, Adam Mihál a ďalší.
Distribúcia: ASFK
Premiéra v SR: 19. marca 2015
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.