Prezidentkou Slovenskej filmovej a televíznej akadémie je Katarína Krnáčová

SFTA resizePrezídium Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) zvolilo na svojom januárovom zasadnutí novú prezidentku a stala sa ňou Katarína Krnáčová. Zároveň si zvolila viceprezidenta, ktorým je filmový producent a režisér Ivan Ostrochovský.

Slovenská filmová akadémia (SFTA) je najväčšia profesijná organizácia v odbore audiovízie na Slovensku. Nová prezidentka filmová producentka Katarína Krnáčová je aj členkou Európskej filmovej akadémie a v SFTA zastávala od roku 2019 pozíciu viceprezidentky. Ako filmová producentka sa už roky zasadzuje Krnacova resizeza audiovizuálnu tvorbu, ktorá by bola nielen kvalitná, ale aj ekologická, trvalo udržateľná a rodovo vyvážená. V roku 2022 produkovala road movie Stand up, ktorý je prvým slovenským filmom nakrúteným podľa pravidiel ekologickej audiovizuálnej produkcie a udržateľného rozvoja. Zároveň sa sústredí na tvorbu pre deti a mládež, ktorou chce formovať nielen ich vkus, ale aj hodnotové nastavenie v technologicky zameranej dobe. Má za sebou množstvo úspešnej produkčnej práce, stojí za filmami, ktoré získali mnohé ocenenia. Jej producentským debutom bol film Ivety Grófovej Piata loď v roku 2017, ktorý získal cenu Krištáľový medveď na Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale, okrem toho sa stal aj kandidátom na Oscara za Slovensko a získal tri výročné ocenenia SFTA Slnko v sieti. Medzi jej ďalšie snímky určené pre deti a mládež patrí film Letní rebeli, ktorý v roku 2020 získal Cenu nemeckých filmových kritikov za najlepší detský film, a Ako som sa naučila lietať ocenený ako Najlepší európsky detský film na švédskom festivale BUFF.

Prezídium SFTA zároveň za nového viceprezidenta zvolilo filmového producenta a režiséra Ivana Ostrochovského (réžia filmov Svetloplachosť, Koza, Služobníci, producent filmov Citlivý človek, Arvéd, Cenzorka, Modelár a ďalšie). Druhým viceprezidentom SFTA je od januára minulého roka filmový kritik a rektor Vysokej školy múzických umení v Bratislave Martin Šmatlák.Ďalšími členmi prezídia sú Peter Dubecký (generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu), Peter Nagel (filmový kritik a bývalý riaditeľ Art Film Festu), Darina Smržová (dekanka Filmovej a televíznej fakulty VŠMU) a Marta Šuleková (riaditeľka útvaru ekonomiky a manažmentu SFÚ).

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.