Cena LUX pre francúzsky film Snehy Kilimandžára

Snehy_Kilimandara_1_resizeFrancúzsky film Les neiges du Kilimandjaro (Snehy Kilimandžára) režiséra Roberta Guédiguiana sa stal víťazom filmovej Ceny LUX za rok 2011. Predseda Európskeho parlamenti Jerzy Buzek 16. novembra odovzdal cenu producentovi filmu počas slávnostného ceremoniálu v Štrasburgu. Film poukazuje na nespravodlivosti v spoločnosti, politické a odborové konflikty, a vyzýva na toleranciu.  

Ďalšími dvoma finalistami boli grécky film Attenberg režisérky Athiny Rachel Tsangari a film Play (Hra) od Rubena Östlunda vyrobený v švédsko-francúzsko-dánskej koprodukcii. Predseda EP J. Buzek počas slávnostného ceremoniálu povedal: "Filmová cena Európskeho parlamentu LUX nám pripomína, že to, čo nás spája, je silnejšie ako to, čo nás rozdeľuje. Rovnako nám pripomína, že stojí za to bojovať za hodnoty, slobody aj sebakritiku, ktoré spoločne zdieľame. Tiež nám pripomína, že európske filmy nemajú čo závidieť neeurópskej Snehy_Kilimandara_resizeprodukcii". Počas ceremónie producent filmu Marc Bordure v mene Roberta Guédiguiana uviedol: "Hodnoty Európy sú pre mňa spojené s myšlienkou Republiky - tej Republiky, ktorú Jean Jaures, patrón môjho filmu, nazval 'sociálnou Republikou': sloboda, rovnosť, bratstvo sú hodnoty, ktoré musí Európa brániť".

Filmovú cenu LUX udeľuje Európsky parlament každý rok filmom, ktoré ilustrujú alebo sa zaoberajú hodnotami európskej identity, skúmajú kultúrnu rozmanitosť Európy alebo poskytujú pohľad na proces budovania Európy. Víťaz získa podporu vo výške 90.000 eur, ktorá sa použije na financovanie výroby titulkov v 23 oficiálnych jazykoch EÚ a úpravu filmu pre divákov so zrakovým a sluchovým postihnutím. Prostriedky sa tiež použijú na výrobu 35mm alebo digitálnych kópií filmu pre každú členskú krajinu EÚ.

Cena LUX  bola založená v roku 2007 s cieľom podporovať európsky filmový priemysel. Udeľuje sa každoročne a o jej víťazovi rozhodujú europoslanci. Medzi predchádzajúcich víťazov patria filmy Na druhej strane (2007), Mlčanie Lorny (2008), Vitajte (2009) a Cudzinka (2010). Podpora európskej kinematografie zo strany Európskeho parlamentu je premietnutá aj v legislatíve, ktorá propaguje rozmanitosť a prístup ku kinematografii. Poslanci EP dnes schválili nelegislatívne uznesenie Piotra Borysa (EPP, PL) "Európska  kinematografia v digitálnom veku", v ktorom vyzývajú na zavedenie adekvátnych nástrojov a financovania s cieľom pomôcť filmovým producentom a distributérom, a najmä malým nezávislým kinám, prežiť prechod na digitálnu projekciu.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.