Obchod na korze (ČSSR 1965)

Obchodnakorze resizeVojnová dráma, 128 minút
Scenár: Ladislav Grosman (predloha), Ján Kadár, Elmar Klos. Réžia: Ján Kadár, Elmar Klos. Kamera: Vladimír Novotný. Strih: Diana Heringová, Jaromír Janáček. Hudba: Zdeněk Liška. Hrajú: Jozef Kroner, Ida Kamińska, Hana Slivková, František Zvarík, Martin Gregor, Adam Matejka, Martin Hollý, Ivan Palúch, Alojz Kramár, Gita Mišurová, Mikuláš Ladižinský a ďalší.
Slovenská premiéra: 9. novembra 2017
Na to, aby zlo zvíťazilo, stačí málo: aby dobrí ľudia nerobili nič (Edmund Burke). Tragikomické podobenstvo o tom, že so zlom nie je možné dohodnúť sa, že zbabelosť a mlčanie sú živnou pôdou kataklizmatickej tragédie. Obnovená premiéra snímky, ktorá získala najprestížnejšie filmové ocenenie – sošku Oscara –, je práve v súčasnosti výstrahou pred rozmáhajúcim sa extrémizmom, rasizmom a xenofóbiou. Obyčajný človiečik Tóno Brtko (Jozef Kroner) sa nechá nahovoriť od svojho švagra, aby arizoval krachujúci galantérny obchod pani Lautmanovej (Ida Kamińska), a konečne tak zbohatol. Ako inak – zmluva s diablom sa môže skončiť iba tragicky, pretože Brtko sa nedokáže postaviť zlu, ako mu káže svedomie a morálka. Snímka je vrcholným dielom režisérskej dvojice Kadár – Klos, ktorú navždy rozdelila iná tragédia – okupácia Československa v roku 1968. Film sa realisticky a bez zbytočného pátosu vyjadruje k tragickému obdobiu slovenských dejín, vystríha pred podriadením sa nacistickému zlu, pred démonom súhlasu, ktorý drieme v každom z nás.
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.