Koza v hlavnom programe festivalu v Karlových Varoch

Sentimentallogo.jog resizePo úspešnej svetovej premiére na Berlinale a po úrode cien na zahraničných filmových festivaloch vo Wiesbadene, Vilniuse, Lisabone a Görlitzi mieri slovensko-český film Koza na Medzinárodný filmový festival do Karlových Varov, ktorý sa uskutoční od 3. do 11. júla 2015. Á-čkový festival premietne hraný debut Ivana Ostrochovského v sekcii Hlavný program - Mimo súťaž. Film príde do českej festivalovej metropole osobne uviesť delegácia tvorcov a protagonistov na čele s bývalým olympionikom, rómskym boxerom Petrom Balážom, prezývaným Koza, ktorého návrat do ringu tvorí jadro filmu.

„Som veľmi rád, že po predošlých účastiach s filmami Ilja a Zamatoví teroristi, a ako producent aj s filmom Až do mesta Aš, môžem opäť zavítať na festival do Karlových Varov. Som vďačný umeleckému riaditeľovi Karlovi Ochovi za jeho mimoriadnu podporu od počiatku realizácie filmu Koza až po jeho uvedenie v Hlavnom programe, ktoré si veľmi vážim,” povedal Ivan Ostrochovský. Koza sa pritom do pozornosti medzinárodnej filmovej obce dostal už na KOZA - oficialny plagat resizefilmovom festivale Karlove Vary 2014, kde získal ocenenie Works in Progress za najsľubnejší projekt. Film zobrazuje príbeh Kozu, ktorý sa po rokoch odmlky vracia k boxu, aby zarobil a aby zabránil svojej družke nechať si vziať dieťa. So svojim „manažérom“ Zvonkom sa vydávajú na „turné“, v ktorom však nesvietia reflektory slávy a nejde o víťazstvá, ale o to, koľko úderov dokáže Koza zvládnuť. Film je inšpirovaný skutočnými udalosťami zo života Kozu, nie je však dokumentom.

 

Film Ivana Ostrochovského, ktorý napísal spolu so scenáristom Marekom Leščákom, vstúpi do slovenských kín od 10. septembra ako otvárací film najväčšej putovnej prehliadky filmov na Slovensku PROJEKT 100, ktorú prináša Asociácia slovenských filmových klubov. K českým divákom sa dostane

od 29. októbra 2015 vďaka Asociácii českých filmových klubov. Nevšedný road movie má už pred distribučnou premiérou na konte viacero medzinárodných úspechov. Po svetovej premiére na prestížnom Berlinale a zisku nominácie na najlepší debut získal Koza na festivale goEast v nemeckom Wiesbadene hneď Koza - Foto 01 - Autor Martin Kollar web resizedve ocenenia: Cenu za najlepšiu réžiu ako aj Cenu FIPRESCI, z Medzinárodného filmového festivalu Vilnius Kino Pavasaris si odniesol Cenu za najlepší film v súťaži Nová Európa - Nové mená a Cenu Medzinárodnej konfederácie artových kín C.I.C.A.E., Zvláštne uznanie TVCine & Séries si zaslúžil od poroty filmových blogov na festivale IndieLisboa v Portugalsku a naposledy zabodoval ako najlepší film na filmovom festivale Neisse v nemeckom Görlitze. A po prezentácii filmu na canneskom trhu Marché du Film sa Koza predal do nemeckej televízie WDR a slovinskému distribútorovi pre región krajín bývalej Juhoslávie. Film v tieto dni premietajú na MFF Transilvania, najbližšie sa Koza predstaví na festivalových plátnach na ruskom MFF Zerkalo, na čínskom MFF Šanghaj, na prehliadke v Bruseli, na brazílskom Olhar de Cinema, na MFF Edinburgh a na francúzskom festivale La Rochelle.

Foto: Martin Kollár

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.