Cinematik a slovenské dokumenty

Cinematik 2012 logo resizeJedna z dvoch súťažných sekcií Medzinárodného filmového festivalu Cinematik s názvom Cinematik.doc je venovaná celovečerným slovenským dokumentárnym filmom. O cenu Film Europe Award sa budú uchádzať dokumenty, ktoré mali premiéru v období od septembra 2011 do septembra 2012. 7. ročník festivalu Cinematik sa uskutoční v dňoch 7. – 13. septembra v Piešťanoch.

Festival sa takýmto spôsobom snaží upriamiť väčšiu pozornosť na pôvodnú dokumentárnu tvorbu. O víťazovi rozhodne medzinárodná porota zložená z mladých európskych kritikov a filmárov. S novým dokumentom prichádza Pavol Barabáš. nemoc tretej moci resizeV Príbehoch tatranských štítov sa venuje objavovaniu a zdolávaniu vrcholov najnižších veľhôr sveta. Film zároveň sleduje osudy prvých horolezcov, ktorých mená sa s jednotlivými štítmi nezmazateľne spájajú. Nemoc tretej moci Zuzany Piussi otvára citlivú tému slovenského súdnictva a snaží sa prísť na to, či sú súdy stále zárukou spravodlivosti. Dokumentom so sociálnym podtextom sú Zvonky šťastia režisérov Mareka Šulíka a Jany Bučky. Film sleduje zvonky stastia resizebratranca a sesternicu z rómskej osady, obdivovateľov Karla Gotta a Dary Rolins, ktorí sa rozhodnú poslať svojim idolom DVD s rómskou verziou ich hitu Zvonky šťastia. Debut Pauly Siskovej ...Myslím, že sa nevrátim vznikol na púti do španielskeho Santiaga de Compostela. Zaznamenáva tisíckilometrovú cestu štyroch žien, ktorá je plná radosti, smútku i utrpenia.

 

Možnostiam medzinárodnej spolupráce pri výrobe dokumentárnych filmov bude venovaný seminár Koprodukovanie dokumentárnych filmov v Európe, ktorý sa uskutoční 6. – 7. septembra v Piešťanoch.  Jeho organizátormi sú MFF Cinematik, European Documentary Network (EDN) a MEDIA Desk Slovensko.Seminár je určený predovšetkým producentom zo Slovenska a okolitých krajín a jeho cieľom je predstaviť európske možnosti koprodukcie dokumentárnych filmov a európsky trh s dokumentárnymi filmami. Jeho súčasťou budú aj individuálne konzultácie vybraných projektov s medzinárodne renomovanými lektormi Ove Rishoj Jensenom (EDN), Claudiou Schreiner (Mitteldeutsche Rundfunk) a Bramom Crolsom (Associate Directors). Podujatie je organizované s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.