71. MFF v Benátkach ako na dlani

logo-2014-cinemaV stredu 27. augusta sa už po 71. raz otvoria kinosály Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach. Najmenšie a najstaršie filmové podujatie síce ostáva v tieni komerčne zaujímavejších festivalov v Montreale a Toronte, stále však spolu s Berlínom a Cannes patrí k medzinárodnej špičke. Nad Palazzo del Cinema bude viať štyridsať vlajok zúčastnených krajín.

Najviac filmov je talianskych a z USA, ale prezentovať sa budú aj kinematografie azerbajdžanská, gruzínska, chorvátska, jordánska, macedónska, katarská či rumunská. To, že Slovensko ani Česko tohto roku nemajú zastúpenie, nie je prekvapením, ale smutným pravidlom. Tešiť nás môže aspoň Barbora Bobulová v talianskom súťažnom filme Francesca Munziho Anime nere.

Venezia 71

Hlavná festivalová súťaž ponúkne 20 filmov, z toho 19 svetových premiér. Uvidíme novinky Fatiha Akina The Cut, Abela Ferraru Pasolini s Willemom Dafoe v hlavnej role, Manglehorn Davida Gordona Greena s Al Pacinom a Holly Hunter, 3 coeurs Benoita Jacquota s Catherine Deneuve a Charlotte Gainsbourg, Good Kill Andrewa Niccola s Ethanom Hawkom a Zoë Kravitz a ďalšie. Viggo Mortnesen stvárnil hlavnú postavu vo francúzskom súťažnom filme Davida Olehoffena Loin des hommes. Ruská federácia predstaví novinku Andreja Končalovského Biele noci poštára Alexeja Trjapicina. Súťažnú prehliadku i celý festival otvorí premiéra komediálnej drámy Birdman (or The Unexpected Virtue of Ignorance) Alejandra Gonzáleza Iñárritu, v ktorej účinkujú Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton, Amy Ryan, Emma Stone a Naomi Watts.

Medzinárodnú porotu, ktorá rozhodne o Zlatých a Strieborných levoch, Volpiho čašiach i Cene Marcella Mastroianniho pre najsľubnejšieho mladého herca, povedie francúzsky skladateľ filmovej hudby Alexandre Desplat. Jeho diela sme počuli v snímkach Kráľovná, Zlatý kompas, Podivný prípad Benjamina Buttona, Kráľova reč, Harry Potter a Dary smrti, Strom života, Až vyjde mesiac či Philomena, Pamiatkari a Grandhotel Budapešť. V porote ďalej zasadnú čínska herečka a režisérka Joan Chen, nemecký filmár Philip Gröning, rakúska režisérka Jessica Hausner, americký indiánsky spisovateľ a scenárista Jhumpa Lahiri, britská držiteľka troch Oscarov za návrhy filmových kostýmov Sandy Powell, anglický herec Tim Roth, palestínsky režisér Elia Suleiman a napokon taliansky herec a režisér Carlo Verdone.

Out of Competition

Sedemnásť svetových premiér prinesie prehliadka nesúťažných diel. Na mexicko-americkom poviedkovom filme Words with Gods spolupracovali svetoznámi filmári ako Amos Gitai, Emir Kusturica, Mira Nair či Hector Babenco. Amos Gitai mimo súťaž predstaví aj svoj vlastný nový film Tsili.

She’s Funny That Way je názov komédie Petra Bogdanovicha s Owenom Wilsonom, Imogen Poots, Jennifer Aniston a Rhysom Ifansom. O tom, že hranice medzi televíziou a filmom sa stierajú, sa nás pokúsi presvedčiť uznávaná americká režisérka Lisa Cholodenko 233-minútovým predstavením televízneho projektu Olive Kitteridge, v ktorom účinkujú Frances McDormand s Billom Murrayom. Svoj nový film predstaví aj americký herec a scenárista James Franco. V historickej dráme The Sound and the Fury podľa románu Williama Faulknera Hluk a vrava aj účinkuje po boku Setha Rogena. Držiteľ Oscara za film Rain Man Barry Lewinson predstaví Al Pacina a Gretu Gerwig v dráme o vzťahu starnúceho herca a mladej ženy The Humbling. Že rakúske pivnice neslúžia len na väznenie sexuálnych otrokýň, chce svojím dokumentom Im keller dokázať Ulrich Seidl.

Nesúťažná časť hlavnej festivalovej prehliadky uvedie aj trojhodinový režisérsky zostrih druhej časti projektu Larsa von Trier Nymfomanka. Director’s cut prvej časti sme videli na tohtoročnom berlínskom festivale. So záujmom očakávame aj devätnásťminútový hraný film O velho do restelo (The Old Man of Belem) portugalského scenáristu a režiséra Manoela de Oliveiru, ktorý 11. decembra 2013 oslávil svoje stopiate (105) narodeniny!

Tohtoročný benátsky filmový festival slávnostne zakončí v sobotu 6. septembra premiéra hongkonského filmu režisérky Ann Hui Huangjin shidai (The Golden Era).

Orizzonti

Sekcia Orizzonti má na programe 32 svetových premiér krátkych, celovečerných, hraných, animovaných i dokumentárnych snímok. Prehliadku otvorí premiéra gruzínsko-francúzsko-britsko-nemeckej drámy iránskeho režiséra Mohsena Makhmalbafa The President. Michael Almereyda nakrútil adaptáciu Shakespearovho Cymbelína ako kriminálnu drámu zo súčasnosti o boji skorumpovaných policajtov a motorkárskeho gangu. Účinkujú aj Milla Jovovich, Ed Harris, Ethan Hawke a John Leguizamo. Katherine Heigl je hviezdou drámy americkej scenáristky a režisérky Ami Canaan Mann s názvom Jackie & Ryan.

Porotu prehliadky Orrizonti povedie hongkonská režisérka Ann Hui.

Venezia Classics a ďalšie klasiky

Do oficiálneho hlavného programu patrí i súťažná prehliadka zreštaurovaných a zrekonštruovaných snímok Venezia Classics. Tohto roku do nej zaradili 21 čerstvo vynovených klasických filmových diel Françoisa Truffauta, Krzysztofa Kieślowského, Marca Ferreriho, Roberta Bressona, Anthonyho Manna, Romana Polanského, Vittoria de Sicu a ďalších. Pozornosť sa upiera na čerstvo vynovenú ruskú klasiku – Chodím po Moskve Georgija Daneliju z roku 1963 s Nikitom Michalkovom a Innou Čurikovovou.

Syndikát talianskych filmových kritikov usporiada už 29. raz Týždeň medzinárodnej filmovej kritiky, na ktorom uvedú deväť celovečerných filmov. Associazione Nazionale Attivita' Culturali zasa tradične organizuje prehliadku Giornate degli Autori – Venice Days, ktorá ponúkne dve desiatky snímok. Otvorí ju premiéra novinky Kima Ki-duka One On One.

Ceny a laureáti

Čestného Zlatého leva sa usporiadatelia z Biennale di Venezia rozhodli venovať dvojici amerických filmárov -  strihačke Thelme Schoonmaker (Oscary za strih filmov Zúrivý býk, Letec a Na druhej strane) a u nás len neveľmi známemu dokumentaristovi a režisérovi Frederickovi Wisemanovi.

O cenu Luigiho de Laurentiisa sa naprieč všetkými festivalovými prehliadkami uchádza osemnásť režijných filmových debutov. Porotu súťaže prvotín povedie talianska režisérka Alice Rohrwacher, držiteľa Grand Prix z tohtoročného festivalu v Cannes za drámu Le meraviglie.

Cenu Persol Tribute to Visionary Talent Award 2014 si 1. septembra prevezme americká herečka Frances McDormand, držiteľka Oscara za výkon vo filme Fargo. Ocenenie Jaeger-Le Coultre Glory to the Filmmaker 2014 udelia 5. septembra americkému scenáristovi, hercovi a režisérovi Jamesovi Francovi.

Začiatok pred začiatkom

Premietania pre akreditovaných účastníkov sa začnú už 26. augusta, deň pred oficiálnym otvorením. V ten istý deň festival v slávnostnej obnovenej premiére uvedie pri príležitosti 100. výročia vypuknutia prvej svetovej vojny zrekonštruovanú podobu nemého celovečerného filmu Maciste alpino (The Warrior) z roku 1916. Film bude sprevádzať živou hudbou taliansky jazzman Raffaele Casarano a jeho Locomotive quartet. Premiéru po rekonštrukcii zároveň pri tejto príležitosti zažije aj festivalové kino Sala Darsena (niekdajšie Palagalileo), ktoré sa z niekdajšieho amfiteátra pod holým nebom za Filmovým palácom zmenilo na moderné kino so špičkovou projekčnou i zvukovou aparatúrou, klimatizáciou, akustikou a miestami pre viac než 1 400 divákov.

Architektúra a film

Na pôde festivalu sa uskutoční medzinárodný filmový trh i trh koprodukcií, séria workshopov pre mladých filmárov Biennale College, množstvo konferencí a seminárov, udeľovaní najrôznejších cien, krstov odborných publikácií, diskusií a prezentácií.

Pre akreditovaných účastníkov je určená celá jedna lodná linka na trase San Marco – Casino Lido zdarma. Akreditačný preukaz funguje tiež ako vstupenka na 14. benátske bienále architektúry, kde bude festival aj premietať vybrané klasické diela talianskej kinematografie.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.