Harry Potter a Dary smrti 2

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

 

hp_7_02Za desať rokov nášho života s Harrym Potterom sa zmenili nielen svet literatúry pre deti a svet rodinného filmu, ale aj svet celej kinematografie. O zmenách v tom reálnom svete ani nehovoriac - veď prvý film podľa kníh J. K. Rowlingovej nakrútili ešte pred 11. septembrom 2001! Filmy o Potterovi nastolili nový štandard a – podobne ako v literatúre – vyvolali celú vlnu nasledovníkov: Narnia, Zlatý kompas, Hviezdny prach, sága Twilight, Čarodejníkov učeň, Posledný vládca vetra, nehovoriac o všemožných filmových prepisoch komiksovej klasiky. Napriek tomu, že mnohé filmy sa Pottera snažili prekonať v obrazovej štylizácii, trikoch či podkladaní sa pubertálnej mládeži, jeho úspech ani úroveň nedosiahli. Producentom sa múdrou marketingovou stratégiou podarilo, že Potter sa divákom za tých desať rokov neprejedol, nezbridil. Naopak: pre deti sa stal ich rovesníkom a kamarátom, pre dospelých... priateľom ich detí a teda vlastne takmer členom rodiny.

Záverečný film potterovskej série je zo všetkých najkratší. Trvá len 130 minút. Je pravda, že podľa rovnomennej knihy vznikli snímky dve, takže filmári siedmej knihe venovali dovedna štyri a pol hodiny, netvoria však jeden celok. Harry Potter a Dary smrti 2 je rovnako pochmúrny, no dynamickejší, s množstvom veľkolepých aj masových scén, súbojov i romantiky (Ron a Hermiona sa konečne pobozkajú!), ale neponúka nič, čo by vyvolalo zimomriavky, vtislo slzy do očí alebo aspoň ohúrilo. hp7-pt2-trl-1405Publiku zhrubla filmová koža, dostať sa pod ňu je čoraz ťažšie.

Postavy, ich vzťahy, príbeh aj jeho vyvrcholenie už poznajú všetci, bez ohľadu na to, či čítali knihu alebo nie. Takže ani „prekvapivé zvraty‟, meniace záporné postavy na kladné (a čiastočne i naopak) nikoho neprekvapia. Herecké obsadenie ani popisný ilustratívny štýl hrania sa nezmenili. Azda jediní, ktorí si dovoľujú (veľmi jemne) prispôsobiť postavy svojmu naturelu, sú Alan Rickman čoby profesor Severus Snape a Helena Bonham Carter v role čarodejky Bellatrix Lestrange. Obaja smerujú k expresívnosti, hraničiacej takmer so sebaparódiou, čo robí ich výkony sviežimi, zaujímavými – a v rámci celku rušivo disharmonickými.

hp7-pt2-trl-0876Od predchádzajúcej časti sa nijako nezmenil ani výzor mladých hercov. Hrdinovia i vzťahy medzi nimi, prostredia aj rekvizity sú  všeobecne známe. Každý vie, o čom film rozpráva aj ako sa skončí. Prekvapením môže byť iba spôsob, akým to robí. A nemáme na mysli iba obraz v módnom formáte 3D, ktorý nijako neohúri ani neurazí, len v prípade u nás rozšírenej technológie znamená tlmené farby, nižšiu sveteľnosť i kontrast, čo pri prevládajúcich temných scénach môže byť kontraproduktívne.

Filmové rozprávanie režiséra Davida Yatesa, pre ktorého je to už štvrté stretnutie s Potterom, predstavuje po všetkých stránkach poctivé filmárske remeslo bez akýchkoľvek vyšších ambícií. Neprekvapivo, zato dôstojne uzatvára filmovú ságu tam, kde sa pred desiatimi rokmi začala: do Rokfortu z nástupišťa 9 a ¾ odchádzajú  noví prváčikovia.

Mnohí kritici sa sporia o to, či bolo skutočne nevyhnutné deliť adaptáciu práve tejto knihy do dvoch filmov, keď aj dejovo bohatšie časti série sa podarilo vtesnať do jedného filmu. Pravdepodobne naozaj ide o marketingový ťah, pokus čo najviac exploatovať knižnú predlohu, no pretože jej autorka J. K. Rowlingová je i spoluproducentkou oboch snímok, sotva proti tomu možno niečo namietať. Harry Potter a Dary smrti je aj v knižnej podobe čudná záležitosť bez množstva akcií, so spletitým dejom, odohrávajúcim sa prevažne v monológoch a dialógoch.

hp7-pt2-trl-2228Potterovský vesmír sa v Rowlingovej knihách vyvíjal postupne. Narastal a komplikoval sa, stával sa čoraz náročnejším. Takže nebolo možné pripraviť čitateľa/diváka na finále príbehu od prvých častí. Všetko bolo treba opísať a vysvetliť až na koniec. Našťastie puto divákov k Potterovi je už také silné, že to neprekáža. Napokon, počnúc prvým filmom bolo zrejmé, že nepôjde o nič viac, ako o audiovizuálnu ilustráciu knihy, určenú čitateľom. Cieľom nebolo príbeh ani potterovský vesmír nijako prehlbovať, obohacovať či meniť, prípadne priblížiť tým, čo ho ešte nepoznajú, ale „len‟ neuraziť, neznechutiť a neodradiť tých, čo ho poznajú z kníh. Čo je úloha možno ťažšia, ako nakrútiť svojrázne, osobitné, autorské dielo. Dosiahnuť a udržať sterilitu je vždy náročné.

hp7-pt2-trl-2274Posledný film podľa Rowlingovej kníh svoj zámer naplnil. Ba dokonca sa azda vyrovná prvej časti Harry Potter a Kameň mudrcov. Azda – pretože ho nemožno hodnotiť osve, ako predchádzajúce časti. Uzatvára celú sériu. Je posledným kamienkom mozaiky. Teraz by sme mali poodstúpiť a pozorne sa zahľadieť na celý dokončený obraz.

 

Harry Potter a Dary smrti 2 (UK-USA 2011)
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II 3D
130 minút
Námet: J. K. Rowling. Scenár: Steve Kloves. Réžia: David Yates. Kamera: Eduardo Serra. Strih: Mark Day. Hudba: Alexandre Desplat. Účinkujú: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Alan Rickman, Emma Thompson, Ralph Fiennes, Michael Gambon, Gary Oldman, John Hurt, Ciarán Hinds, Jim Broadbent a ďalší.
Premiéra 14. júla 2011
Foto: Continental film
 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.