Tvoj snúbenec, môj milenec (Something Borrowed)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

SnubenecMálokedy sa podarí vyjadriť v názve diela jeho obsah tak, ako sa to podarilo českým a slovenským distributérom pri otitulkovaní amerického filmu Something Borrowed (Niečo požičaného), keď názvom Tvoj snúbenec, môj milenec prezradili nielen námet, ale aj dej romantického príbehu. Kým pôvodný názov je spojený s istou svadobnou tradíciou pri oblečení nevesty a ironicky naznačuje, že tentoraz je tou požičanou rekvizitou priamo budúci manžel, náš distribučný titul prezrádza divákovi základný konflikt, ktorý je jedinou náplňou takmer dvojhodinovej romance.

Scenár filmu napísala Jennie Snyder Urman, pôvodne jedna z výkonných producentiek úspešného televízneho seriálu Beverly Hills 90210 Snubenec_1a predtým koproducentka seriálu Ženy z rodu Gilmorovcov. Predlohou bol román Emily Giffinovej z roku 2004, ktorý vraj zaznamenal veľký komerčný úspech, vyšiel v státisícoch výtlačkov a bol preložený do dvanástich jazykov, medzi nimi aj do češtiny (Něco vypujčeného, 2009). Autorka, narodená v roku 1972, je bývalou advokátkou právnickej firmy na Manhattane, na istý čas sa presťahovala do Londýna s úmyslom napísať práve tento román. Odvtedy vznikli štyri ďalšie, údajne všetky navrhnuté na filmové spracovanie.

Tvoj snúbenec, môj milenec je „komédia o milostnom trojuholníku, v ktorom sú všetky vrcholy napriek zákonom matematiky dokonale tupé,“ napísala jedna z recenzentiek. Keď prižmúrime oko nad omylom, že v trojuholníku nejde o vrcholy, ale o uhly, presnejšiu definíciu filmu asi nenájdeme. Snubenec_2Ak sa prinútime sledovať 103-minútovú snímku bez toho, aby nám myšlienky odleteli ďaleko od nudného príbehu, potom si začneme klásť otázky, na ktoré nám tvorcovia filmu neodpovedia. Prečo sú Rachel a Darcy najlepšie priateľky, keď okrem náhodne spoločného detstva ich nič nespája? Prečo úspešná tridsaťročná právnička Rachel závidí svojej kamarátke bezstarostnosť a šťastie u mužov, no súčasne jej vo všetkom ustupuje, ba bez protestu jej prenecháva aj svoju študentskú lásku Dextera? Prečo sa Dex, ktorý od prvého okamihu miluje Rachel, chystá oženiť s neznesiteľnou Darcy? Prečo sa postavy mladých Newyorčanov v 21. storočí správajú upätejšie a nezrozumiteľnejšie ako hrdinovia viktoriánskych románov? Z nezaujímavého príbehu, ktorý sa točí na jednom mieste ako pes za svojím chvostom, možno síce pri istom úsilí vydedukovať, že film chcel uvažovať o tom, čo má v živote človeka prioritu – či láska alebo priateľstvo, rozum alebo cit, no ani táto úvaha nedospeje k jednoznačnému záveru. Závažné rozhodnutia postáv nevychádzajú z logiky príbehu, ale dejú sa náhodne, z nemotivovaného postupu scenáristky, akoby podľa známeho slovenského príslovia: aby sa aj vlk nažral, aj koza zostala celá. Snúbenci sú si navzájom neverní, najlepšie priateľky sa podrazia, ale v závere sú všetci šťastní, pripravení vplávať do pokračovania tohto zbytočného filmu. Emily Giffin rozpráva vo svojom prvom románe Something Borrowed (Něco vypujčeného) príbeh z hľadiska Rachel, v jeho pokračovaní Something Blue (po česky Něco modrého, 2010) bude mať hlavné slovo Darcy...

Snubenec_3Možno film mohol byť znesiteľnejší, keby sa režisér Luke Greenfield (1972) nepridŕžal otrocky predlohy, keby zoškrtal papierom šuštiace dialógy a uprednostnil filmovú reč. Svoje kvality dokázal v debute Zviera (2001), ktorý nakrútil s Robom Schneiderom v hlavnej úlohe na základe svojho úspešného krátkeho filmu The Right Hook, či v teenagerskej komédii Sexbomba od vedľa (2004), po ktorej sa venoval predovšetkým televíznym projektom. Ktovie, prečo si vybral nemastných-neslaných interpretov, ktorí nedokázali vytvoriť konzistentné postavy, ani sprostredkovať prežívané emócie. Ginnifer Goodwin ako Rachel so svojimi dvomi hereckými polohami – plačlivou a usmiatou, Colin Egglesfield v úlohe Dextera ako vypreparovaná imitácia Toma Cruisa, iba jednou grimasou charakteristická Ashley Williams v postave Snubenec_4nešťastne zamilovanej Claire, nečitateľný živočích Marcus v podaní Steve Howeya, ba aj známa Kate Hudson ako rozmaznaná, ukričaná Darcy, to je herecká plejáda filmu, ktorá prešla diváckym vedomím zrejme bez väčšej stopy. Sklamaním bola najmä posledne menovaná, dcéra známej oscarovej herečky Goldie Hawnovej a hudobníka Billa Hudsona, ktorú od rozvodu rodičov vychovával v pozícii otca známy Kurt Russell. Žiaľ, Kate Hudson (1979) ani v tomto filme nenaplnila prísľub, ktorý sa spájal s jej menom po prelomovom diele kariéry – filme Na pokraji slávy (2000), za ktorý získala ako herečka vo vedľajšej úlohe Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara. Jediným svetlým momentom recenzovanej snímky je postava Rachelinho verného priateľa a neúspešného nápadníka Ethana, ktorého stvárnil sympatický John Krasinski. Do citových zmätkov vniesol realistický glosátorský tón i prepotrebný, hoci tu zriedkavý humor.

Romanticky sfarbený príbeh sa odohráva vo fotogenickom New Yorku a v neďalekej prímorskej rekreačnej lokalite Hamptons, no kameraman Charles Minsky si neprišiel na svoje – zväčša musel snímať nezaujímavé, na pohľad ťažko odlíšiteľné interiéry bytov a reštaurácií. Alex Wurman, ktorý sa preslávil hudbou k oscarovému dokumentu Putovanie tučniakov, sa tentoraz výraznejšie nepresadil. Herečka Hilary Swank, dvojnásobná nositeľka Oscara, ktorá je jednou z producentiek filmu, by mala v budúcnosti pouvažovať, či nestaviť svoje meno a peniaze na kvalitnejšiu kartu. Lebo pokračovanie tejto trápnej romantickej „drámy“ o konflikte rozumu a citu je zrejme na obzore.

Snubenec_5._jpgTvoj snúbenec, môj milenec (Something Borrowed), USA 2011
Námet: Emily Giffin – rovnomenný román, 2004
Scenár: Jennie Snyder Urman
Réžia: Luke Greenfield
Kamera: Charles Minsky
Hudba: Alex Wurman
Hrajú: Kate Hudson, John Krasinski, Ginniger Goodwin, Steve Howey, Colin Egglesfield, Ashley Williams, Geoff Pierson, Jill Eikenberry
Foto: Palace Pictures

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.