Inakosť nie je rovnakosť?

Kdeže sú tie časy, keď sa účastníci prvého Gay Film Festivalu išli „schovať“ na odľahlú chatu na stredné Slovensko. A kdeže sú tie časy, keď sa na tlačovku prvého bratislavského GFF dovalilo niekoľko desiatok novinárov, azda v nádeji, že sa dozvedia niečo škandalózne či pikantné, a niektorí z organizátorov sa z „bezpečnostných“ dôvodov predstavovali len krstnými menami. Dnes príde na tlačovku Filmového festivalu inakosti, ktorý na GFF nadväzuje, novinárov len zopár a väčšinou sa tvária znudene. Koniec koncov, chodia aj na tlačovky festivalu horských filmov, filmov s tematikou životného prostredia i ľudských práv, tak aké vzrušenie? A vlastne majú pravdu.

Filmový festival inakosti má dnes tím šikovných organizátorov, plagát, katalóg – všetko, ako má byť. Finančne naň z príslušných rozpočtových kolónok prispieva Úrad vlády SR aj ministerstvo kultúry, záštitu nad ním prevzal primátor Bratislavy i minister zahraničných vecí, patrónmi sú známe herecké osobnosti. A skvelé bolo tohto roku aj miesto konania – kino Lumière, prenajaté za nemalé peniaze od Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Tradičný filmársky priestor bol počas štyroch dní plný nielen filmuchtivých divákov, ale aj rôznych propagačných materiálov, svoj stánok si tu rozložilo známe kníhkupectvo...

V sobotu večer sa vo väčšej z kinosál konala mimofestivalová akcia, ktorej spoluorganizátorom bol aj SFÚ. A čuduj sa svete, hodinu predtým začalo z vestibulu kina Lumière – zrejme na príkaz „zhora“ – miznúť všetko, čo pripomínalo FFI. Keby sa to týkalo len stolov a stolíkov s letáčikmi, brožúrkami a suvenírmi, pomysleli by sme si, že je to z priestorových dôvodov, aby účastníkom podujatia nezavadzali, ale ono sa hystericky strhávali ešte aj plagáty zo stien. Sen o všeobjímajúcej tolerancii a liberálnosti sa rozplynul. Keby to nebolo trápne, bolo by to komické: pripomínalo to scény z filmov, keď počas vojny skupina odbojárov kdesi v podzemí dostane echo, že fašisti chystajú raziu, a začne likvidovať kompromitujúce materiály. Komusi sa tak podarilo dostať FFI na úroveň ilegálneho podujatia a vrátiť čas nieže do 90. rokov minulého storočia, ale priam pred rok 1989. Úplne zbytočne.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.