Maliar jej tela (Bonnard, Pierre et Marthe)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Telo resizePierre Bonnard bol popredným postimpresionistickým maliarom, umeleckou osobnosťou, ktorá nikdy celkom nedosiahla výraznejšiu slávu a význam mimo Francúzska. Režisér Martin Provost, ktorý k svojmu najnovšiemu filmu Maliar jej tela napísal scenár so stálym spolupracovníkom Marcom Abdelnourom, má bohaté predchádzajúce skúsenosti s osvetľovaním osobných životov nedocenených francúzskych umelcov. Vo filme Violette (2013) sa ujal komplexnej postavy Simone de Beauvoir, očami jej blízkej priateľky a zverenkyne sa zameral na osud francúzskej spisovateľky. V snímke Séraphine (2008), ocenenej niekoľkými Césarmi, rozprával príbeh maliarky Séraphine Louis. Filmový festival v Cannes je pritom pre jeho posledné dielo akoby prirodzeným domovom, zameriava sa v ňom na život Pierra Bonnarda a jeho družky Marthe.

K ich stretnutiu dôjde na ulici, keď Pierre (Vincent Macaigne) zastaví mladú okoloidúcu (Cécile de France) a požiada ju, aby mu zapózovala. Bonnard, Telo2 resizeuchvátený jej krásou, okamžite priloží štetec na plátno a namaľuje ju nezvyčajne chrbtom k nej. Tieto kuriózne plátna vyvolajú v miestnych salónoch fascináciu. Netrvá dlho a dvojica si padne do oka, Marthe sa stane Pierrovou múzou. Hoci si Marthe spočiatku myslí, že sa nehodí pre jeho umelecký životný štýl, Bonnard ju dokonca začne povzbudzovať, aby maľovala. Pár sa usadí v rozľahlej vidieckej vile na brehu Seiny, kde Marthe každý deň pláva, kým jej lekár nepredpíše horúce kúpele na astmu. Blízki priatelia Monet (Andre Marcon) a Vuillard (Gregoire Leprince-Ringuet) ich často navštevujú. Napriek jej zlému zdravotnému stavu, ktorému nepomáha Bonnardova nevera s rôznymi ženami (Stacy Martin ako nestabilná Renee Monchaty), sa Marthe prejavuje ako živelnejšia a silnejšia postava. Jej horúčkovitá zapálenosť kontrastuje s Bonnardovou flegmatickou rezervovanosťou umelca, ktorého presvedčeniam, ako sám priznal, zjavne chýbala potrebná odvaha.Telo3 resize

Sujet si vyberá zopár kľúčových momentov zo života titulných postáv a podkresľuje ich melancholickou hudbou Michaela Galassa. Agilná kamera Guillauma Schiffmana zachytáva intímne momenty i historické pozadie, sprevádza ich búrlivý život, naháňa vášnivé postavy žijúce v umeleckej opustenosti v prepychovom vidieckom prostredí, kde sa zdá, že leto nikdy nekončí. Na jednej strane relatívne chladnú rekonštrukciu teda Provost vyvažuje pomerne živým prepisom vzrušenia z umeleckého prostredia čerstvého 20. storočia. Často až teatrálny tón tak znásobuje príležitosť konfliktu dvoch zaľúbencov rozpúšťajúcich sa v prostredí parížskej vyššej buržoázie a prominentných umelcov vrátane Moneta a súdobej avantgardy.

Martin Provost sa miestami stretáva s istými ťažkosťami, pokiaľ ide o hlbšie ponorenie do Telo4 resizeproblematiky, pričom častokrát váha pri voľbe uhlu z akého nazerá na postavy a ich konanie. Originalita teda naráža na niektoré konvenčnejšie manželské krízy a epilóg sa, bohužiaľ, trochu vlečie, len aby ukázal dlhovekosť páru. Maliar jej tela je filmom o partnerstve, či už z hľadiska umeleckého vyjadrenia alebo vzťahu. Provostovi sa do veľkej miery funkčne darí preplietať pútavé zasadenie a poetický príbeh spočiatku pôsobiaci ako klasický biografický záznam života dvoch ľudí, no po chvíli sa vydáva vlastnou cestou, naratívne i vizuálne. Filmom pulzuje akási hravosť, s ktorou sú skúmané životov Pierra a Marthe, vyjadrenie ich úprimného, milujúceho manželstva, v kontraste s meniacou sa spoločenskou a kultúrnou klímou počas pravdepodobne jedného z najbúrlivejších období v histórii. Cécile de France a Vincent Macaigne pôsobivo hrajú vierohodnú dvojicu, ktorej hlboká vzájomná láska je skutočná napriek jeho záletom a dokáže sa zoceliť aj popri okoliu upadajúcemu do úplného chaosu.

Telo5 resizeMaliar jej tela (Bonnard, Pierre et Marthe), Francúzsko, 2023
Dĺžka: 122 minút
Réžia: Martin Provost
Scenár: Martin Provost
Kamera: Guillaume Schiffman
Strih: Tina Baz
Zvuk: Ivan Dumas, Matthieu Tertois
Scénografia: Jérémy Duchier
Masky: Kaatje Van Damme
Produkcia: François Kraus, Denis Pineau-Valencienne
Hrajú: Cécile de France, Stacy Martin, Vincent Macaigne, Anouk Grinberg, Grégoire Leprince-Ringuet, André Marcon, Jean-Christophe Brétigniere
Distrivúcia: CinemArt SK
Premiéra v SR: 25. januára 2024
Foto: CinemArt SK

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.