Temný prípad 1. - 4. séria (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Pri3 resizeZmena názvu kriminálnej série, obmieňajúcej dvojicu detektívov v každej sérii, trochu zastiera jej presné zacielenie na súbor vlastností a profesionálnych schopností vyšetrujúcich. Ide o „skutočných detektívov“ (angl. názov je True Detective), mužov i ženy, posadnutých a vlastne do značnej miery zhypnotizovaných pravdou. Chcú vedieť čo sa vlastne stalo, ako došlo k zločinu a sú schopní prekonať všetky prekážky, odpor policajných i politických inštitúcií, rodiny a vlastne aj úskalia zdravotného stavu, ako je to v prípade detektíva Wayne Haysa z tretej série, zápasiaceho so známkami Alzheimerovej choroby.

Ak sa detektívny žáner v celej svojej histórii formoval s intenzívnym dôrazom na individualizmus, vládu rozumu a logiky v zápase o pravdu, skrytú v temnote motívov a súvislostí, plnia hrdinovia a hrdinky všetkých sérií rolu nekompromisných „strážcov prahu“, za ktorým sa rozprestiera temnota a neznáme Pri2 resizenebezpečenstvo. Ich povolaním a úlohou je zabrániť rozpínavosti zla, diskvalifikovať ho a zmariť šance na ovládnutie ľudských životov. Sme tu už trochu na pôde mytológie, ktorá v tomto prípade ponúka istú perspektívu na uchopenie významovej roviny štyroch príbehov, demonštrujúcich zápas o pravdu a drámu jej odhalenia. Individálna konštelácia dvojíc detektívov sa opakuje, jeden sa pohybuje v rámci, určenom inštitucionálne, drží sa dodržiavania predpisov a príkazov nadriadených, druhý má sklon k anarchizmu, ak pravidlá bránia hľadaniu vinníkov, bez váhania ich dokáže ignorovať a svojou odhodlanosťou strháva svojho „parťáka“. Spolu, v stave oslobodenej vôle, s nasadením života, nakoniec triumfujú.

V prvej sérii seriálu Temný prípad ide o Marty Harta (Woody Harrelson) a Rusta Cohlea (Matthew McConaughey). Vyšetrujú bizarnú rituálnu vraždu ženy, ktorú našli nahú s parohami na hlave, kľačiacu pri strome kdesi v lese. Píše sa rok 1995 a prípadom sa zaoberá Louisiana State Police. Pri rozpletaní Pri4 resizesiete príčin, vedúcich k niekoľkým vraždám narazia na kult woodoo, s obeťami detí a paranoidnéhošialenca, s dôkladným krytím vplyvného príbuzného. V jeho príznačnom dúpäti takmer prídu o život a obaja skončia v nemocnici, Rust v kóme. Preberie sa a ich záverečný rozhovor sa nesie v rozjímaní o tom, že existuje len jeden príbeh, „svetlo proti tme“. Rust tvrdí, že si tma zabrala príliš veľký priestor. Marty verí, že svetlo vyhráva.

Súčasťou koncepcie príbehov v prvých troch sériách, je prekrývanie časových rovín. V istom momente musia obaja rezignovať, ale po rokoch sa zase stretávajú. Marty je súkromným detektívom a Rust sa túlal kdesi na Aljaške. Má však nové dôkazy a Martyho presvedčí, že prípad musia doriešiť. Tvorcovia venujú priestor aj životným osudom oboch detektívov, Rustovi sa rozpadla po tragickej smrti dcérky rodina, Marty na jej rozklade dôsledne pracoval a nakoniec sa rozviedol.Pri5 resize

Druhá séria sa točí okolo zmiznutia podnikateľa Bena Caspera. Vyšetruje ho dvojica Ilinca Bezzeridesová (Rachel McAdams) a Ray Velcoro (Colin Farrell). Sekunduje im policajt Paul Woodrugh (Taylor Kitsch), zanietený motorkár. Mŕtvolu Caspera nájdu, ale jeho smrť rieši okrem detektívov aj istý Frank Semyon (Vince Vaugh) bývalý mafián, jeho partner v podnikaní. Prišiel o peniaze a aktíva, ktoré zmizli a on je v problémoch. Rieši ich drsne, ako bol v minulosti zvyknutý. Frank a Velcoro navyše spolupracujú a tento moment vháňa policajta do komplikovaných situácií. Je rozvedený a bojuje o syna, sestra Ilinci sa pohybuje v porno biznise, čo jej rovnako neprospieva. Záver je v podstate tragický pre všetkých účastníkov vyšetrovania.

Peri11 resizeTretia séria sa venuje vyšetrovaniu stratených súrodencov, chlapca a dievčatka. Jeho nájdu mŕtveho,osud jeho sestry je obostretý tajomstvom, lebo sa po rokoch objavujú zvláštne stopy jej prítomnosti.Dvojicou detektívov sú Wayne Hays (Mahershala Ali) a Roland West (Stephen Dorff).

Štvrtá časť trochu vybočuje z predošlých vzorcov, odohráva sa na Aljaške, počas obdobia tmy a treskúcej zimy. Liz Danwers (Jodie Foster) a Evangelina Navarro (Kali Reis) sa snažia zistiť, kam zmizli vedci zo stanice Tsalal. Na zemi nájdu vytrhnutý jazyk. Patrí Annie Kowtok. Tá sa stratila v minulosti a s vedcami jej smrť úzko súvisí. Podobne ako v prvej sérii, situovanej do prostredia močaristej Louisiany, s odkazom na južanskú históriu černošských otrokov a ich kultov, hrá v štvrtej sérii rovnakú rolu i zasnežená a temná Aljaška, s ľadovým povrchom, skrývajúcim jaskyne a ich bludiská. Pri12 resizeMiestni, pôvodní obyvatelia si zachovali väzbu na prírodu a s ňou súvisiacu intuíciu vidieť viac, než racionálne uvažujúci belosi. V hre sú i záujmy ťažobných spoločností, narúšajúcich miestne tabu.

Gendrová zmena v obsadení ústrednej dvojice a zároveň poučená citlivosť voči etnickému zastúpeniu miestneho obyvateľstva, ku ktorému patrí Navarrová, vytvorili sugestívny príbeh, bez zbytočných šablón, aj keď zlo, reprezentované bezohľadným biznisom sa nálepiek asi len tak ľahko nezbaví. Minulosťou sú zrejme aj karikatúry „domorodcov“. Sympatickou postavou je i staršia profesorka, ktorá opustila kariéru, natrvalo sa usídlila na severe, pochopila a prijala impulzy kultúry spätej s prírodou. Pri8 resizeDokáže vyšetrovateľkám účinne pomáhať.

Aj keď nejde o nejaký originálny koncept sérií, ako to bolo napríklad v prípade švédsko-dánskeho seriálu Most (2011-2018), a jednotlivé kauzy, rituálna vražda, únosy a zmiznutia sa riešia v detektívnych seriáloch takmer permanentne, predsa je tu isté nóvum, rozoznateľná snaha o metaforu vlády svetla a tmy, kontrastu s bohatými odkazmi, začnúc náboženstvom, filozofiou i kultúrnou antropológiou. Tento druh inšpirácie si, samozrejme, žiada vzdelaných scenáristov a ďalších profesionálov, modelujúcich pre milovníkov detektívok predstavu o myšlienkach, pri ktorých sa ani nespí, ani nezíva.

Pri9 resizeTemný prípad (TV seriál), USA, 2024
Dĺžka: 6 h 2 min (Minutáž: 56–72 min)
Manažéri projektu: Nic Pizzolatto, Issa López
Režia: Nic Pizzolatto Issa López
Scenár: Issa López, Alan Page, Namsi Khan, Chris Mundy
Kamera: Florian Hoffmeister
Hudba: Vincent Pope
Strih: Matt Chessé, Brenna Rangott, Mags Arnold
Zvuk: Skuli Helgi Sigurgislason, Howard Bargroff, Stephen Griffiths, Martín Hernández
Scénografia: Daniel Taylor, Atli Geir Grétarsson
Kostýmy: Alex Bovaird
Producenti: Princess Daazhraii Johnson, Layla Blackman, Sam Breckman
Hrajú: Woody Harrelson, Matthew McConaughey, Rachel McAdams, Colin Farrell, Taylor Kitsch, Vince Vaugh, Mahershala Ali , Stephen Dorff, Jodie Foster, Kali Reis, Fiona Shaw, John Hawkes, Christopher Eccleston, Anna Laube, Isabella LaBlanc, Joel Montgrand, Þorsteinn Bachmann, Gunnar Bersi Björnsson, Vilhelm Þór Neto, Sara Dögg Ásgeirsdóttir, Finn Bennett, Dan Cade, David Katrinarson, Donnie Keshawarz, Dervla Kirwan, David Shackelford, Nicholas Goh, Owen McDonnell, Kathryn Wilder, Darren Foreman, Eltony Williams, Nivi Pedersen, Tanya Tagaq, Varna Marianne Nielsen, Kasper Leisner, Maria Palsdottir, Aron Már Ólafsson, Klaus Tange, Jakob Højlev Jørgensen
Distribúcia: HBO Max
Foto: ČSFD cz.

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.