Filmsurfing

filmsurfing farba s okrajom resizeSentiental Value bude názov nového filmu nórskeho režiséra Joachima Triera, opäť s hviezdou jeho predchádzajúceho filmu Najhorší človek na svete (2021), ktorý sme videli i v našich kinách, Renate Reinsve, nositeľkou ceny za najlepší ženský herecký výkon na MFF Cannes. Scenár opäť vznikol so spolupráce s Eskilom Vogtom. Ten bol za rovnaký film nominovaný na Oscara. Sentimental Value rozpráva príbeh dvoch sestier a ich otcovi, filmovom režisérovi. Chvíle slávy už má za sebou, plánuje comeback a v hlavnej úlohe vidí jednu zo svojich dcér. Inšpirácia zrejme prišla z domácích zdrojov, Trierov starý otec bol legendárny režisér Eric Lochen. V roku 1960 dostal za film Hon Zlatú palmu v Cannes. Francúzski cinefilovia mu ponúkajú organizáciu retrospektívy jeho filmu a šanca, že sa stretne s hollywoodskou herečkou zo svojho filmu, spôsobí zaujímavý obrat udalostí.

O novej verzii Harryho Pottera je rozhodnuté, premiéra seriálovej verzie je plánovaná na rok 2026 na HBO Max. Harryho bude hrať Toby Woolfe a Hermionu Bronte Carmichael , ktorá má vo svojej filmografii účinkovanie v seriáloch Hra o tróny, Vychovaní vlkmi i filmoch Christopher Robin, alebo TobyWoolfheadshot resizeNajtemnejšia hodina. V úlohe Dumbeldora uvidíme Juda Lawa. Na produkcii sa podieľa spoločnosť autorky románov J.K. Rowlingovej Brontë Film a Warner Bros. Television. Spoločnosť založila Rowlingová v roku 2012 so svojim literárnym agentom Neilom Blairom. Niektoré komentáre uvádzajú, že nová verzia by mohla počítať s diverzitou. Hermiona by bola černoškou a Dumbledore gayom.

Ďalšie úvahy sa týkali cameo rolí pre hercov z pôvodnej verzie. Je isté, že sa v seriále neobjaví Alan Rickman, ktorý hral profesora Severusa Snapa a zomrel v roku 2016, Robbie Coltrane (Hagrid) v roku 2022 a Michael Gambon (Albus Dumbledore) v roku 2023. Daniel Radcliffe neprejavil aj napriek podpore záujem. S Rowlingovou nezdieľa jej názory na transgender ľudí spolu s predstaviteľkou Hermiony. Emmou Watson. Spisovateľka sa ostro vymedzila voči ideologizácii problému i v súvislosti so správou lekárky Hilary Cass, ktorá sa štyri roky zaoberala výskumom postupov pri tranzícii nedospelých osôb. Správu uverejnila NHS (National Health Service). Vyvolala vlnu otázok kritikou, dotýkajúcou sa napríklad aj vedľajších účinkov chemických blokátorov puberty.

KitHarrington resizeKit Harrington, predstaviteľ Jona Snowa z Hry o tróny oznámil koniec úvah o spin off seriálu pod názvom Snow, ktorý mal rozvíjať jeho príbeh. Na verziách pokračovania sa producenti nikdy nezhodli a tak sa projekt odložil. Herec to komentoval při príležitosti tlačovej konferencie k svojmu novému filmu Blood for Dust (2023), akčnému kriminálnímu thrilleru v réžii Roda Blackhursta.

 

Do plánu Stevena Spielberga sfilmovať The Thursday Murders Club britského spisovateľa Richarda Osmana o vražde v dome seniorov, kde mala hrať Meryl Streep a Viola Davies (Air: zrodenie legendy), zasiahol štrajk v Hollywoode a osud projektu je neistý. Plány na sfilmovanie osudov Edgara Mortaru, židovského chlapčeka, ktorý bol údajne tajne pokrstený a tak stevenspielberg resizesi ho prišla domov vyzdvihnúť rovno papežská garda, sú tiež odložené, lebo príbeh z druhej polovice 19. storočia medzitým sfilmoval taliansky režisér Marco Bellochio a pod názvom Pápežov zákon bude mať premiéru v našichkinách.Najpravdepodobnejšie vyzerá sfilmovanie hry Tomma Stopparda Leopoldstadt. Pôvodne sa s ním počítalo ako so seriálom, ale zdá sa, že pôjde o celovečerný hraný film. Odohráva sa v prvej polovici 20. storočia v židovskej štvrti vo Viedni. Jedinú neanglickú verziu hry režíroval v Rige, v divadle Dailes, John Malkovich. Spielberg bude tiež zrejme produkovať pre HBO seriál Napoleon podľa scenára Ridley Scotta. Režírovať bude Cary Joji Fukunaga.

 

Rakúšania slávili na MFF Berlinale úspechy, film Devil´s Bath režisérskej dvojice Veronika Franz a DevilsBath2 resizeSeverin Fiala si odniesol Strieborného medveďa za najlepšiu kameru pre Martina Gschlachta. Peace Award získal dokument Favoritky režisérky Ruth Beckermann a Teddy Award ( filmy s LGBT tématikou) za dokumentárnu esej Teaches of Peaches. S nemeckým kolegom ju spolurežíroval Philipp Fussenegger. Príbeh filmu Devil´s Bath sa odohráva v roku 1750 v hornom Rakúsku. Mladá žena Agnes sa vydá za muža, s ktorým si nerozumie, dvojica sa čoraz viac vzďaľuje a záver je tragický.

 

Posledný diel trilógie nazvanej dôverne „ Káhirská trilógia Faresa Faresa“ pripravuje švédsky režisér TarikSalehFaresFares resizeTarik Saleh. Po filmoch Incident v hoteli Hilton (2017) a Chlapec z neba (2022) to bude príbeh slávneho herca (Fares Fares), donúteného prijať úlohu prezidenta v životopisnom filme a čeliť nečakaným prekvapeniam. Má názov Eagles of the Republic a bude v ňom hrať i mladá, momentálne najvyťaženejšia francúzska herečka Lyna Khoudri (Traja mušketieri). Pôjde o švédsko-dánsko-francúzsku koprodukciu a natáčať sa začne vo Švédsku a Turecku v priebehu mája a augusta.

 

Nový film pripravuje švédska režisérka Amanda Kernell (Sámska krv), pre ktorý si napísala scenár.Má Sanskakrv resizenázov The Curse – a Love Story. Zaoberá sa oboma, láskou i prekliatím. Keď mladej majiteľke sobieho stáda Ejve (19) zomrie otec, zistí, že sa jej nekontrolovateľne začnú triasť ruky a fyzickú prácu tak nezvládne. Nie je isté, či je to prekliatie, alebo dôsledky traumy, ale žena sa ich potrebuje zbaviť.

 

K filmu Franz Agnieszky Holland sa v roku 100. výročia smrti slávneho spisovateľa pridá i nemecko-Kafka resizerakúsky seriál nazvaný Kafka (2024). Režíroval ho rakúsky režisér David Schalko a na scenári sa podieľal i literárny historik a znalec Kafkovho diela i života, Reiner Stach. Jeho trojdielny životopis si môžme prečítať v češtine. Kafku stelesnil Joel Basman (Kursk, Pod pieskom) a Maxa Broda David Kross (Brankár). Tvorcov zaujímali Kafkove vzťahy k ženám a nesie sa v humornom tóne. Milenu Jesenskú vytvorla Liv Lisa Fries, jedna z hlavných postáv nemeckého seriálu Babylon Berlin a Felice Bauer švajčiarska herečka Lia von Blarer.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.