Predsedať Zlatej kamere budú Emmanuelle Béart a Baloji

Canneslogo2024 resizeNa 77. ročníku filmového festivalu v Cannes bude v čele poroty Zlatá kamera (Caméra d’Or) tandem Emmanuelle Béart a Baloji. Nevídané, pretože francúzska herečka Emmanuelle Béart a režisér a skladateľ Baloji, ktorý pôsobí v Belgicku a Konžskej demokratickej republike, sa nikdy nestretli. Emmanuelle pracovala s najväčšími filmovými tvorcami a Bajoli je zasa odvážny a vizionársky tvorca.

Baloji okrem iného povedal: „Ako filmár-samouk z konžskej diaspóry, je pre mňa nesmiernou cťou byť privilegovaným svedkom vitality začínajúcich filmárov, BeartBaloji resizeobjavovať asertívne osobitosti, ich inauguračné dielo, ktoré natrvalo vtlačí identitu ich filmografie.“

Zlatá kamera sa udeľuje od roku 1978 jednému z prvých filmov prezentovaných v oficiálnom výbere a jej cieľom je podporiť mladú tvorbu. V minulosti odmenil okrem iných Jima Jarmuscha, Jafara Panahiho, Ildikó Enyedi, Steva McQueena či Anthonyho Chena.

Foto: Harold James, Kristin Lee Moolman

 

 

 

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.