Podivuhodný príbeh Henryho Sugara (The Wonderful Story of Henry Sugar)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Sug resizeSpisovateľ Roald Dahl (vynikajúci Ralph Fiennes) si sadá do svojho obľúbeného kresla, zastrúha ceruzku, pretrie písaciu podložku od gumených žmolkov a chystá sa písať jeden neuveriteľný príbeh. Protagonistom má byť mladý profesionálny dedič väčšieho majetku, charakterovo ani dobrý, ani zlý Henry Sugar (Benedict Cumberbatch). Boháč s neutíchajúcou túžbou ešte viac svoje bohatstvo rozmnožiť. Ten vďaka šťastnej náhode nájde v knižnici zápisky akéhosi Dr. Chatterjeea (Dev Patel) a s nimi aj inšpiráciu pre vlastné nielen duchovné sebazdokonalenie v zmysle východných meditácií. Autor zápiskov sa totiž kedysi dávno stretol s nezvyčajným prípadom starnúceho Imdada Khana (Ben Kingsley) tvrdiaceho, že sa pred mnohými rokmi vďaka jednému budhistickému jogínovi (Richard Ayoade) naučil vidieť bez používania očí. Lekárovým pôvodným úmyslom popri písaní bolo nájsť pre mužove schopnosti vedecké odôvodnenie. Nakoniec mu však ešte dopomohol pravosť jeho schopností potvrdiť. Teraz je však rada na Henrym. Čo takto pokúsiť sa podobnú schopnosť získať tiež? Veď možno by sa dala využiť aj pri hazardných hrách s kartami...

Približne štyridsať minútový Podivuhodný príbeh Henryho Sugara režiséra Wesa Andersona (Fantastický pán Lyšiak) vznikol ako prvý a rozsahom najdlhší z kolekcie Sug2 resizeštyroch krátkometrážnych filmov, v rámci ktorých sa tvorca vizuálne nápaditých, štylizovaných snímok, vyvolávajúcich v divákovi zvláštny mix tragikomických pocitov, pokúša interpretovať vybrané poviedky Roalda Dahla. Štvorlístok osobitých adaptácií z produkcie streamovacej platformy Netflix dopĺňajú ešte surrealisticko-tragická štúdia tínedžerskej šikany s paradoxnou pointou, ako sa od nej oslobodiť, Labuť. Znepokojivo odpudivý Podkaniar, o snahe „vykompenzovať“ si neúspech pri love krysy predvádzaním čoraz absurdnejších loveckých trikov s úmyslom vyhrať stávku. Či napätá záchrana spod imaginárnej hrozby hada uvelebeného na hrudi práve sa prebúdzajúceho, vydeseného spáča Otrava... Každý z nich približne dvadsať minútovej dĺžky, pôvodne nasledujúci dátum premiéry životných peripetií Henryho Sugara s denným odstupom (od 27. do 30. septembra 2023). Nakrútený totožnou formou a s hercami striedajúcimi si jednotlivé úlohy od filmu k filmu. Ten prvý sa ale môže tešiť z oscarového ocenenia v kategórií najlepší krátkometrážny film minulého roka. A nakoniec 15. marca 2024 mal premiéru celovečerný antologický film, ktorý obsahoval všetky štyri príbehy v rámci jediného celku.

Wes Anderson podpísaný pod každým „kraťasom“ aj ako scenárista pristupuje k adaptovaniu Dahlových textov veľmi Sug4 resizesvojráznym spôsobom. Tak, ako sa v iných svojich predchádzajúcich filmoch spravidla odmieta vzdať začlenenia divadelných kulís a dekorácií, rafinovane kombinuje aj jemné záchvevy na tvárach hercov nasnímané v intímnych detailoch kamery Roberta D. Yeomana s nápadnými gestami, ktoré by mal zaznamenať aj divák sediaci v zadnej rade hľadiska, sledujúci nie ani tak filmové plátno ako skôr divadelné javisko z perspektívy veľkých celkov, tento raz organicky začleňuje do prerozprávania príbehu aj čisto prozaické aspekty tlmočených literárnych predlôh. Je priam fascinovaný každým Dahlovým slovom, ich formuláciou, osobitou štylistikou. Odpútava divácku pozornosť od faktu, že každá zmienená poviedka je prakticky nesfilmovateľná tým, že začleňuje do deja aj samotného autora ako zväčša pasívnu, „len“ všetko naokolo komentujúcu postavu, rozprávača v postavení svedka spísaných udalostí. Aby následne od neho v príbehu významovo preberala „štafetu“ komentujúceho iná, aktívne sa prejavujúca postava. Vyjadrila za seba repliky, čo má predniesť a sem-tam aj popisy deja mimoúvodzoviek priamej reči, čo sa jej týkajú.

Sug9 resizeHerci v nádherných retro kostýmoch Kasie Walicka Maimone častejšie, než by jednali, postávajú ako nehybné rekvizity, prípadne dekorácie Cathy Featherstone a Anny Pinnock v záberoch mapujúcich osobito stvárnené, divadelné kulisy podľa návrhov autora výpravy Adama Stockhausena a „lenivo“ naznačujú, zatiaľ čo suchý popis deja od slova do slova prebraný z knižnej predlohy významovo dopĺňa to priamo nestvárnené. Film tak oslovuje divácku predstavivosť a s jej pomocou evokuje rôzne, často protichodné pocity. Vyzýva k interpretáciám každej scény, ktorá sa dá pochopiť viacerými možnými spôsobmi. Divák si spája videné so započutým, pričom väčšina zaznamenaného príbehu sa odohráva v jeho mysli. Filmové médium vo všeobecnosti je tak v Andersonových tvorivých rukách „zredukované“ na akýsi nástroj, slúžiaci mu na to, aby si prostredníctvom neho dostatočne efektne „vykomunikoval“ s divákom všetko, čo nedokáže inak vyjadriť obrazovou, či zvukovou stopou.

Dejová štruktúra Podivuhodného príbehu Henryho Sugara pripomína matriošku – bábiku skrývajúcu v sebe ďalšiu menšiu Sug11 resizebábiku. Jednotlivý rozprávači, kľúčové postavy príbehu pozvoľna významovo splývajú, zamieňajú si svoje role. Jedno tlmočené svedectvo v rámci iného svedectva skrytého v ďalšom svedectve stiera pocit nedôveryhodnosti fantastického príbehu. To, že sa medzi jednotlivými vrstvami rozprávania sem-tam vytratí nejaký dôležitý fakt, že sa skrátka „stratí v preklade“ subjektívnych pohľadov väčšieho počtu nedôveryhodných rozprávačov, len čoraz viac graduje zvedavosť publika v tom, ako to nakoniec s postavami dopadne. Prípadne nechá diváka premýšľať a dopredu odhadovať, aké naratívne triky režisér využije pri svojej snahe vyhnúť sa zvrat od zvratu očakávaným klišé... Je to originálny film, nápaditý, fascinovaný svojim zdrojovým materiálom. Zostáva maximálne verný Dahlovej poviedke bez toho, žeby ju otrocky ilustroval. Preberá z nej kľúčové motívy, interpretuje ich a s využitím štylistických prostriedkov filmu v divadelných kulisách, s pre prózu charakteristicky znejúcim slovom na pozadí akoby si až priam „definoval“ svoj vlastný, osobitý štýl, akým je možné literárny text vôbec adaptovať.

Sug12 resizePodivuhodný príbeh Henryho Sugara (The Wonderful Story of Henry Sugar), USA, 2023
Dĺžka: 39 minút
Réžia: Wes Anderson
Predloha: Roald Dahl (povídka)
Scenár: Wes Anderson
Scénografia: Richard Hardy, Anna Pinnock
Hrajú: Benedict Cumberbatch, Ralph Fiennes, Ben Kingsley, Dev Patel, Rupert Friend, Richard Ayoade
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.