Nyad

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Ny resizeV roku 1975 vytvorila ženský rekord v diaľkovom plávaní v Neapolskom zálive. O rok neskôr, keď mala 26, oboplávala ostrov Manhattan za 7 hodín a 57 minút. A pri svojom oficiálne poslednom súťažnom preteku preplávala 164 kilometrov z ostrova North Bimini na Bahamách na pláž Juno na Floride - čím opäť dosiahla rekord, tento raz však v nerozlíšenej mužsko-ženskej kategórií. Diana Nyad (vynikajúca Annette Bening), bola vždy spätá s vodou ako najády, večne mladé avšak smrteľné vodné víly gréckej mytológie. Bola novinárkou, motivačnou rečníčkou a kontroverznou športovkyňou, no na splnenie si svojho životného plaveckého sna si musela ešte zopár dekád počkať. Píše sa rok 2010, má na krku šesťdesiatku a podľa slov jej dlhoročnej priateľky, svojho času krátkodobej milenky, ale tiež príležitostnej trénerky Bonnie Stollovej (Jodie Foster opäť v špičkovej forme), je priam sebadeštruktívne posadnutá prekonávaním ľudských limitov.

Už raz, v roku 1978, sa predsa pokúšala zdolať na jeden záťah 180 kilometrovú vzdialenosť medzi Havanou na Kube a Key West, pričom ju strhli z Ny2 resizeplánovanej trasy silné morské prúdy. Prečo si myslí, že tento raz to pre ňu bude iné – obzvlášť, keď je dvakrát staršia? V prvom rade je tu nový navigátor John Bartlett (proti svojmu hereckému tipu skvelo obsadený Rhys Ifans), ktorý dokáže odhadnúť drobné zmeny morského prúdenia takmer na minútu presne. Vie, kedy by mala spomaliť, aby hladko nadviazala na zmenu smeru, a kedy poriadne pridať v záberoch, aby zase o niekoľko kilometrov ďalej zastihla more v pre seba výhodnejšom rozpoložení. Namiesto klietky proti žralokom, ktorá sa jej osvedčila v 70. rokoch, môže využiť novodobé elektronické prístroje na ich plašenie a udržanie v bezpečnej vzdialenosti. Samozrejme, pokiaľ vplyvom prírody v nich nenastane nejaká drobná porucha... Masky a neoprénové obleky, by ju mohli ochrániť pred popálením nebezpečnými medúzami – hoci tie nemôže používať stále, inak by ju obmedzovali v rýchlosti. V týchto vodách sa totiž nachádzajú aj druhy medúz, na ktorých jed si ktokoľvek aj podstatne mladšieho veku sotva dokáže vybudovať imunitu. Preto by ju aj menšie popálenie mohlo stáť život, nehovoriac už o tom, že okrem svojho riskuje tiež životy zdravotníkov, čo sa ju v kritických chvíľach Ny3 resizebudú pokúšať dostať z vody a stabilizovať. Diaľkové plávanie je síce športom pre ľudské limity prekonávajúcu individualitu, ktorá obstará väčšinu potrebného krkolomného fyzického výkonu, Diana si však musí uvedomiť a konečne sa naučiť doceniť ostatných, čo ju počas plavby sprevádzajú. Čoho by bola zrejme schopná až vtedy, keď sa konečne zmieri s jednou traumatizujúcou udalosťou z minulosti, ktorá ju nekompromisne brzdí na ceste vpred vždy, keď to najmenej očakáva...

Snímka Nyad režisérskej dvojice Jimmy Chin a Elizabeth Chai Vasarhelyi, dokumentaristov autorsky podpísaných pod nervydrásajúcim oscarovým portrétom horolezca Alexa Honnolda vo Free Solo - Bez istenia na El Capitan z roku 2018, je prvým pokusom oceňovaných tvorcov o stvárnenie hraného životopisného filmu. Príbehu opäť dominuje postava športovca riskujúceho všetko len pre dosiahnutie zdanlivo nedosiahnuteľného cieľa. Svojráznej figúrky idúcej si za svojím, s určitou mierou posadnutosti, Ny4 resizeno zároveň bezohľadnosti voči ostatným vôkol seba. Predlohou k scenáru Julie Cox bola autobiografická kniha Diany Nyad Nájdi si cestu, kde popisuje svojich päť pokusov o zvládnutie stanovenej plaveckej trasy z rokov 2011 až 2013. A hoci sa snímka vo svojej hranej podobe veľmi nelíši od konvenčného stvárnenia inšpiratívnej športovej drámy podľa skutočnej udalosti, režiséri akoby sa zároveň odmietli úplne vzdať formálnych prostriedkov dokumentárneho filmu. Efektný je predovšetkým spôsob, akým sa strih Christophera Tellefsena pokúša navzájom skĺbiť inscenované scény s archívnymi reportážami z priebehu Dianiných dávnejších športových úspechov, aj zachytené kľúčové okamihy jej neskorších pokusov o splnenie si životného sna.

Kamera Claudia Mirandu zostáva nonstop zameraná na herecký výraz Annette Bening, jej tvrdohlavé trvanie na svojom. V charakterovej rovine má diváka pozitívne zhypnotizovať a v prvom rade inšpirovať, aby vzdoroval pomyselným obmedzeniam vlastného veku, pričom nech ho ani len nenapadne v akokoľvek Ny5 resizeproblematických životných situáciách vzdať sa. Kontroverznejšie rysy postavy, podľa slov konkurenčných športovcov, ktorí Dianinu skutočnú povahu zakúsili na vlastnej koži, sú skôr tlmené a posunuté na vedľajšiu „plaveckú“ dráhu. Nahrádza ich však v o to väčšej miere dôraz titulnej hereckej predstaviteľky na jej obdivný, skoro až zničujúci fyzický výkon. Keď Nyad čelí vlastným výzvam, kamera na jednej strane vníma každý jej jednotlivý záťah rukami vpred, každý kop nôh akosi dokumentaristicky nezúčastnene, bez prebytočného sentimentu. V boji človeka proti nemilosrdným živlom, premenlivým prúdom, vetru nebezpečne zväčšujúcom odpor vĺn, sa však skrýva aj určitá ťažko popísateľná poetika. To, že sa ani v hranej podobe príbehu tvorcovia nevzdali dokumentaristických koreňov, len prehlbuje dojem celkovej úprimnosti prezentovaných udalostí.

Zaujímavé sú tiež Dianine priateľsky-milenecké interakcie s trénerkou Bonnie v stvárnení Jodie Foster, Ny11 resizez ktorej napriek častému oponovaniu voči protagonistkiným názorom, vyžaruje určitá hravá súťaživosť, charizma ženy, ktorá si poradí prakticky s čímkoľvek. Jej snaha vyprovokovať svoju priateľku k čo najzásadnejšiemu športovému výkonu, má nápadný presah do sfér akéhosi osobnostného sebazdokonaľovania. K čo najpozitívnejšiemu zameraniu sa na vytúžený cieľ tiež vedie náladová hudba Alexandre Desplata, doplnená o nejednu hitovú pieseň, zadávajúcu pravidelný rytmus Dianiným plaveckým záberom. Fyzicky vyčerpávajúce udalosti na a pod vodnou hladinou majú vo filme rovnakú dôležitosť, ako pohľad z lodnej paluby a rozhodovanie sa, či vôbec ďalej v plavbe pokračovať. Nyad je vďaka duu Annette Bening - Jodie Foster ako obdobou k zábavnému haštereniu sa charakterovo rôznorodého páru v štýle Buddy Movies, tak nenápadnou romancou, pričom rovnocenný priestor v získaní si diváckych sympatií si dokáže nenásilne vybojovať aj spoločné súznenie dvoch príjemne si nekonkurujúcich Ny8 resizementorov Jodie Foster - Rhys Ifans.

Nyadina pätica plaveckých pokusov zdolať vysnívanú trasu z Kuby na Key West sa odvíja presne podľa žánrových konvencií, v duchu osvedčenej, nadčasovo platnej a filozofujúcej schémy cesty. Asi nikoho veľmi neprekvapí svojim záverom – to je skrátka pasca, s ktorou sa musí vyrovnávať každý skutočný príbeh. Veľmi jej nepomáhajú ani flashbacky k stále živým traumám hlavnej hrdinky z tínedžerských rokov a s nimi jedna problematická téma, ktorá by si zaslúžila dôstojnejšie spracovanie, menej náhodnú prítomnosť v príbehu, či dokonca viac priestoru na vyniknutie, aby nepôsobila „len“ okrajovo. V tom, ako však snímka napĺňa „povinné“ príbehové body je niečo osobité, niečo, čo by bez hereckých talentov v kľúčových úlohách filmu určite bolestne chýbalo. Oscarové nominácie za ženské herecké výkony v hlavnej a vedľajšej úlohe sú preto pre film najvďačnejším odporúčaním. A oprávneným.

Ny9 resizeNyad, USA, 2023
Dĺžka: 121 minút
Réžia: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi
Predloha: Diana Nyad (kniha)
Scenár: Julia Cox
Kamera: Claudio Miranda
Hudba: Alexandre Desplat
Strih: Christopher Tellefsen
Zvuk: Tom Fleischman
Scénografia: Kara Lindstrom, Elizabeth Boller, María Fernanda Sabogal
Masky: Daniel Curet
Kostýmy: Kelli Jones
Producenti: Andrew Lazar, Teddy Schwarzman
Hrajú: Annette Bening, Jodie Foster, Rhys Ifans, John Solo, Jeena Yi, Karly Rothenberg, Luke Cosgrove, Eric T. Miller, Samantha Gordon, Marcus Young, Erica Cho
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.