Po štyroch rokoch v kóme zomrel český herec Josef Laufer

Josef LauferV Česku opäť zavládol smútok, nakoľko svet navždy opustil legendárny herec, spevák a moderátor Josef Laufer. Ten už bol pritom od marca 2020 v umelom spánku po náhlych komplikáciách pri zdanlivo triviálnom zákroku. Z nej sa už nikdy plnohodnotne neprebral a v sobotu 20. apríla 2024 naposledy vydýchol po zástave srdca, čo potvrdila aj jeho dcéra Ester Lauferová. Celkovo sa dožil 84 rokov a fanúšikovia filmu na neho budú spomínať kvôli nejednej roli.

Josef Laufer sa narodil 11. augusta 1939 v Les Sables-d’Olonne vo Francúzsku ako Don José Pedro Rodriguez de Montagnes Laufer. Otec bol židovského pôvodu a pochádzal zo Slovenska, matka bola Španielka. Detstvo prežil v Anglicku, no od roku 1947 sa jeho rodina presťahovala do Československa. K herectvu sa dostal cez ochotnícke divadlo počas vojenskej služby, následne začala hosťovať v Divadle ABC a v roku 1965 vyštudoval herectvo na DAMU. Bezprostredne na to sa začal objavovať v Československej televízii, vystupovať v rôznych muzikáloch a založil i hudobnú skupinu Golem.

Čo sa týka filmovej scény, vidieť ste ho mohli v snímkach Starci na chmelu (1964), Petrolejové lampy (1971), Noc na Karlštejne (1973), Páni kluci (1975), Panna a netvor (1978) či Poslední motýl (1990). Mnohí si však budú určite pamätať aj zo série Kameňák, kde sa celkovo objavil až v štyroch dieloch (2003-2013). Zahral si i v seriáloch, napríklad v slávnom Cirkuse Humberto. Od roku 1969 bol ženatý s kostýmovou výtvarníčkou Irenou Greifovou, s ktorou mal už spomínanú dcéru Ester. Manželka mu však zomrela ešte v decembri 2022, čo sa však Laufer, ktorý bol celý čas v kóme, nikdy nedozvedel.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.