Cristi Puiu si na MFF Art Film 2024 prevezme Zlatú kameru

ArtFilmKošice24logo resizeRumunský režisér a scenárista Cristi Puiu je prvým známym laureátom jedného z honorárnych ocenení, ktoré budú udelené na jubilejnom 30. ročníku najstaršieho a najväčšieho slovenského filmového festivalu Art Film Košice, ktorý sa uskutoční od 21. júna do 28. júna 2024.

Cristi Puiu (3.4.1967) je považovaný za otca rumunskej filmovej novej vlny charakterizovanej svojím formálne strohým spoločensko-kritickým štýlom. Už počas štúdií v Ženeve nakrúcal krátke filmy. Debutoval v roku 2001 filmom Marfa si Banii (Tovar alebo peniaze), ktorý mal svoju premiéru v Cannes. Jeho druhý a CristiPuiu resizemedzinárodne najznámejší film Moartea domnului Lăzărescu (Smrť pána Lazaresca - 2005) z autentického prostredia nemocnice v Bukurešti získal ocenenia nielen v Cannes ale aj na festivaloch v Chicagu, Kodani, Reykjavíku, Tallinne, nórskom Haugesande ale aj na MFF Bratislava.

Jeho ďalšie štyri celovečerné filmy boli uvedené v súťažných sekciách najprestížnejších festivalov vrátane Cannes či Berlína. Pre film Aurora (2010) napísal nielen scenár, ale aj si v ňom zahral hlavnú rolu. Filmy Sieranevada (2016) a Malmkrog (2020) boli uvedené v nesúťažných sekciách Art Filmu v Malmkrog1 resizeKošiciach. Sieranevada získala hlavnú cenu Zlatého Huga na festivale v Chicagu. Malmkrog bol ajotváracím filmom festivalu v Berlíne. Zatiaľ ostatným prírastkom do jeho filmografie je komediálnadráma MMXX (2023) uvedená na festivaloch v San Sebastiane, Solúne, Varšave či Terste.

„Cristi Puiu je jedným z najoceňovanejších filmových režisérov. Pamätám si, keď som po prvýkrát videl jeho film Smrť pána Lazaresca,” spomína umelecký riaditeľ festivalu Martin Palúch a dodáva: „Bolo to ako zjavenie. Najmä pre využívanie observačných dokumentárnych postupov v hranom filme. Kamera je zväčša ručná, pohyblivá, neobmedzená a oslobodená. Cez pozorovanie hĺbkovo vstupuje do Aurora2 resizevnútorného sveta postáv a zaznamenáva realitu ich životov. Dlhé zábery v subtílnych detailoch odhaľujú každodenné dianie, zachytené v absolútnom trvaní a priestorovomukotvení. Výsledkom je znepokojivo realistické vyznenie príbehov, ktoré odkazujú na spoločensko-politické dianie v Rumunsku."

Cristi Puiu bude hosťom Art Filmu v jeho úvode a na úvodnom ceremoniáli si ako vôbec historicky prvý rumunský filmový tvorca v histórii festivalu prevezme honorárnu cenu - Zlatú kameru. Súčasťou jeho programu v Košiciach bude nielen uvedenie vlastných filmov ale aj masterclass pre fanúšikov jeho tvorby a filmového umenia.

Foto: MFF Art Film Košice

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.