Filmsurfing

Filsurfinglogo resizeVo francúzskom Lille sa od roku 2018 koná každoročne prestížny festival seriálov Seriesmania. Porota, v ktorej tohto roku v marci zasadli okrem iných i americká režisérka Lisa Joy, herečka Emanuelle Béjart a indický režisér Anurag Kashyap, udelila Grand Prix iránskemu seriálu The Actor režiséra Nimu Javidiho. Cena za najlepší scenár pripadla nórskemu seriálu The Fortress. Odohráva sa v blízkej budúcnosti, kedy sa Nórsko rozhodlo oddeliť kvôli bezpečnosti od zbytku sveta obrovským múrom.

 

Zoznam filmov pre MFF Benátky je vo finále. Súťažiť bude nový film Yorgosa Lanthimosa Poor Things. V príbehu, vychádzajúcom z rovnomenného románu, vydanom v roku 1922, o novodobom Frankensteinovi, ktorý oživí telo utopenej Belly (Emma Stone), sa predstaví Willem Dafoe ako Dr. Godwin Baxter. ThePoorThings resizeĎalšími očakávanými titulmi sú migrantská dráma Io Capitano Matteo Garroneho a čierna komédia El Conde čílskeho režiséra Pabla Larraina o Augustovi Pinochetovi. Na Lide sa predstaví Ferrari Michaela Manna s Adamom Driverom a Penelope Cruz a komédia Davida Michoda Wizards! s Pete Davidsonom, Naomi Scott a Orlandom Bloomom. Annete Bening uvidia diváci vo filme Nyad o maratónskej plavkyni Diane Nyad. Z dielne Apple+ bude v programe očakávaný Napoleon Riddley Scotta s Joaquinom Phoenixom a Vanessou Kirby a Amazon Studios prinesie film Saltburn režisérky Emeraldy Fennelovej s Rosamunde Pike a Barry Keoghanom. Francúzske zastúpenie budú reprezentovať filmy The Empire Bruno Dumonta, Les Indesirables režiséra Ladj Ly. Catherine Deneuve príde s filmom Bernadette režisérky Léy Domenach. V programe bohatom na hviezdne mená budú figurovať i The Palace Romana Polanského, Dog Man Luca Bessona, ktorý podľa všetkého uvidíme v našich kinách v novembri, a Coup de Chance Woody Allena. Premiéru bude mať v Benátkach i The Haunting in Venice Kennetha Branagha.

Prvým projektom kórejskej režisérskej hviezdy Par Chan-wooka (Oldboy, Podozrivá) pre Netflix bude historická dráma War and Revolt. Je producentom filmu a podieľal sa aj na scenári. Historický príbeh dvoch mužov, kamarátov od detstva, z ktorých sa stanú nepriatelia, režíruje Kim Sang- man (Midnight FM, 2010).

V máji sa odovzdávali nemecké filmové ceny, ktoré nesú od roku 1999 názov Lola, odkazujúci hneď k trom slávnym titulom, von Sternbergovmu Modrému TeachersLoungeZborovňa resizeanjelovi (1930), Fassbinderovej Lole (1982) a filmu Toma Tykwera Lola beží o život (1998). V zozname víťazov sa striedajú dva tituly, najlepším filmom sa stala Zborovňa (Teachers Lounge) režiséra Ilkera Cataka, príbeh učiteľky matematiky a telocviku, ktorá sa po nástupe na nové miesto pustí do riešenia krádeží. Catak si za film Bol som a budem odniesol cenu za najlepší film odniesol i v roku 2019. Jeho Zborovňa porazila v hlasovaní Nemeckej filmovej akadémie nositeľa Oscara Na západnom fronte kľud. Za Zborovňu dostali tvorcovia i ceny za najlepší scenár, réžiu a predstaviteľka hlavnej ženskej role Leonie Benesch cenu za najlepší herecký výkon. V mužskej kategórii bol najlepším hercom Felix Kammerer (Na západnom fronte kľud). V zozname ešte figuruje cena za najlepší vedľajší ženský herecký výkon pre Jordis Triebel vo filme V krajine, ktorá už neexistuje (In a Land That No Longer Exists, 2022) režisérky Aelrun Goette. Najlepším dokumentom bol Elfriede Jelinek – jazyk bez hraníc režisérky Claudie Muller a cenu za celoživotný prínos kinematografii získal Volker Schlondorf. Nemecké filmové ceny sa udeľujú od roku 1951, od roku 2005 ich udeľuje Nemecká filmová akadémia. Pre 20 kategórií rozdeľuje finančné odmeny vo výške 3 milióny euro.

V septembri (od 12. do 17.9.) sa bude v Maďarsku po šiesty krát konať Budapeštiansky maratón filmovej BudapestFilmClassicMarathone resizeklasiky (Budapest Classic Film Marathon) so zaujímavým programom. Keďže sa v tomto roku pripomenie 150 výročie vzniku hlavného mesta spojením troch miest Pesti, Budy a Óbudy, budú sa premietať filmy, pripomínajúce tvár mesta v priebehu desaťročí. So živou hudbou uvidia diváci nemé filmy a mestské časti spred 100 rokov, Príhody pána Macka (Mackó úr kalandja, Alfréd Deésy, 1920) hraný film pre milovníkov bizarnej fantázie, Príbehy z Budapešti (Pesti messe, Béla Gaál) z roku 1937, Predmestské legendy (Kulvárosi legenda, Felix Máriássy) z roku 1957 a okrem iných i lyrickú mestskú etudu Istvána Szabóa City Map z roku 1977. Z ďalších programových titulov sú zaujímavé – Výlet do univerza Korda, pripomenutie 130 výročia od narodenia slávneho amerického producenta maďarského pôvodu Alexandra Kordu a ďalších slávnych spolurodákov Adolpha Zukora alebo Emmericha Pressburgera.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.