Filmsurfing

Filsurfinglogo resizeZoznam severských filmov, ktoré sa predstavia na tohtoročnom MFF Toronto (7.-17. septembra) je dlhý, premiéru bude mať film A Happy Day nórskeho režiséra kurdského pôvodu Hishama Zamana, odohrávajúci sa v utečeneckom tábore na severe Nórska, kde traja chlapci čakajú na svoje 18. narodeniny. Švéd Lukas Moodyson predstaví novú komédiu Together 99, Dán Nikolaj Arcel film Promised Land s Madsom Mikkelsenom. Ten dorazí na festival po premiére v Benátkach. Premiéru bude mať fínsko-švédsko-belgicko-estónsky seriál Estonia, o potopení trajektu v roku 1994, ktorý plával z estónskeho Tallinnu do Štokholmu. Pri tejto katastrofe zahynulo 854 ľudí. Jeho premiéra je plánovaná na polovicu októbra. Dánka Lone Scherfing (Taliančina pre začiatočníkov) uvedie španielsko-francúzsko čílsky film Movie Teller v hlavnej úlohe s francúzskou herečkou Berenice Béjo, Nór Kristoffer Borgli (Je mi zo seba zle) americkú produkciu s Nicolasom Cagom Dream Scenario, Vigo Mortensen western The Dead Don´t Hurt.

Fínsky režisér Juho Kuosmannen, ktorý dostal za film Kupé č.6 (2021) Veľkú cenu v Cannes a na rovnakom festivale v roku 2016 cenu v sekcii Un certain juhokuosmanen resizeregard za film Najšťastnejší deň v živote Olle Makiho, sa pripravuje na svoj prvý anglojazyčný seriál. Má názov Alice a Jack a hlavné postavy vytvorili Andrea Riseborough (seriál Nula nula nula, recenzia na našom webe) a Domhnall Gleeson. Ďalšou seriálovou produkciou bude Yours Margot. Scenár podľa románu novinára Meri Valkama napísala scenáristická dvojica, ktorá sa podieľala i na filme Kupé č. 6, Andri Feldmanis a Livia Ulman.

12. augusta sa na MFF v Locarne odovzdávali ceny. Víťazom Concorso internazionale sa stal iránsko-nemecký film Critical Zone režiséra Aliho Ahmadzadeha. Odohráva sa počas jednej noci v uliciach opusteného Teheránu, kde sa potulujú stratenci a všelijaké trpiace duše, túžiace po vzbure a slobode. Vo festivalovej popiske sa uvádza, že bol nakrútený tajne a dáva predstavu o živote v halucinogénnej spoločnosti, pripomínajúcej tlakový hrniec tesne pred výbuchom. Iránske úrady nedovolili režisérovi na festival vycestovať. Zvláštnu cenu poroty si odniesol film Do Not Expect Too Much From the End of the World Rumuna Radu Judeho. Je to príbeh jedného filmu, preťažená a Locarno resizeslabo platená Angela organizuje casting na video o bezpečnosti práce, financovaný multinárodnou spoločnosťou. Cez jedného z protagonistov sa odhaľujú okolnosti, vyvolávajúce škandál. Režisér ho označil za čiastočnú komédiu, road movie, montážny a kamerový film o práci, vykorisťovani, smrti a novej „gig economy“, čo zahŕňa krátkodobé zamestnanecké pomery, bez akýchkoľvek záruk. Cenu za najlepšiu réžiu udelila porota Ukrajinke Maryne Vrode za film Stepne, príbeh Anatolija, ktorý sa vracia domov k umierajúcej matke, stretáva sa s bratom a ženou, ktorú miluje. Pred smrťou mu matka povie o skrytom poklade. V koprodukcii figuruje medzi Ukrajinou, Nemeckom, Poľskom i Slovensko. Súťažnej porote tohto roku predsedal francúzsky herec Lambert Wilson aj iránska herečka zo Svätého pavúka Zar Amir Ebrahimi. Film režisérky Noory Niasari Shayda, odmenený cenou divákov na festivale v Sundance, sa premietal na záver festivalu.

CharlieKaufman resizeAmerický režisér, tvorca slávnej Anomalisy i filmu V koži Johna Malkovča, nositeľ Oscara za Večný svit nepoškvrnenej mysle (2004) Charlie Kaufman si bol na festivale v Sarajeve (12.-17. augusta). prebrať cenu za celoživotné dielo. Predstavil svoj krátkometrážny film Jackals and Fireflies nakrútený na mobil. Vyslovil sa kriticky k situácii hollywoodskych scenáristov, ktorí pokračujú v štrajku za svoje práva: “Ak dovolíme štúdiám, aby scenáre písala umelá inteligencia, nebude návratu.“

Režisér Oppenheimera Christopher Nolan v rozhovore pre program Rich Eisen Show priznal, že sa nesmeje veľmi často, ale jeho obľúbenou komédiou je film Adama McKaya Ricky Bobby: najrýchlejší RickyBobbynajrýchlejšíjazdec resizejazdec (2006). Keď sa ho prekvapený moderátor spýtal, či sa nepomýlil, zacitoval svoju obľúbenú hlášku z filmu: Keď nie si prvý, si posledný. Adam McKay je producentom amerického remaku nemeckej komédie Toni Erdmann, ktorú sme videli i v našich kinách. V roku 2016 bol nominovaný na Oscara, ale nakoniec ho dostal Asgar Farhadi za Klienta. Režisérkou bude Lisa Cholodenko a nejakú dobu sa hovorilo o obsadení Jacka Nicholsona do role otca Winfrieda, ktorú v pôvodnej verzii hral Peter Simonischek. V novších správach sa spomína Bill Murray. Ines bude herečka Kristen Wiig.

Gadarfilmposterr resizeBollywoodska hviezda Aamir Khan sa pripravuje na remake španielskeho filmu Šampióni. Ide zrejme o film z roku 2018 režiséra Javiera Fessera, príbehu istého Marca. Je asistent trénera národnej basketbalovej ligy a v dôsledku dopravnej nehody, ktorú zapríčinil príde o kariéru. Odčiniť to môže trénovaním družstva mentálne postihnutých hráčov. Športové témy prinášajú Khanovi šťastie, v roku 2016 nakrútil megahit Dangal o indických šampiónkach v zápasení. Film mal obrovský úspech i v Číne, kde má Aamir mohutný fanklub. Migrácia remakov má v prípade Šampiónov zaujímavé geografické vektory na osi Európa - Ázia. Na rebríčku popularity v Indii si stále v tomto roku bezkonkurenčne drží film Pathaan s hviezdami Sharu Khanom a Johnom Abrahamom. Na druhé miesto, obsadené akčnou kriminálnou drámou Jailer úspešne po premiére útočí megahit Gadar 2 režiséra Anila Sharma z obdobia indicko-pakistanskej vojny v roku 1971.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.