Filmsurfing

Filsurfinglogo resizeTragický koniec výpravy k vraku Titanicu komentoval i režisér slávneho filmu Titanic James Cameron. Vyhlásil, že k tragédii Titanu viedli tie isté dôvody, ako v prípade katastrofy z roku 1912. „Kapitána veľa krát varovali pred stretom s ľadovcom a napriek tomu k nemu plával bez obmedzenia rýchlosti.“ V roku 2003 mal premiéru dokument Tajomstvo Titaniku 3D, výsledok expedície k vraku potopenej lode.V rozhovore pre Playboy v roku 2009 Cameron vyhlásil: „Nakrútil som Titanic nie preto, že som chcel film, ale preto, aby som sa dostal k lodi. Titanic bol ako Mount Everest uprostred morských vrakov… Keď som sa dozvedel o skupine ľudí, ktorí sa k nej ponárali, aby nakrútili film v technológii IMAX, povedal som, že nakrútim hollywoodsky film, aby som mohol financovať expedíciu a urobiť to isté, čo oni.“

Dánska scenáristka Maya Ilsoe, ktorá sa podieľala na scenári k filmu Margrete- kráľovná severu (2021) a na vynikajúcom  seriáli Dedičstvo (2014-2017), Mayalsoe resizeniekoľkonásobne ocenenom ako najlepší dánsky seriál, pripravuje „multi season show“, projekt so širokým naratívnym rozsahom. Jeho hlavnou postavou bude jedna z najvplyvnejších osobností dánskej histórie, Nikolaj Frederik Severin Gruntvig (1783-1872), teológ, historik a spisovateľ, súčasník Hansa Christiana Andersena a filozofa Sorena Kiekegaarda. Príbeh začína v roku 1801, v čase, keď bola Kodaň mestom so 100 000 obyvateľmi, dramatickou chudobou a sociálnou nerovnosťou. „Väčšina Dánov bola nevzdelaná a lenivá, ich pasivita hraničila s hlúposťou. Grundtvig si ale bol vedomý významu roľníctva, ktoré bolo svojho času početné a malo veľký potenciál“, vysvetľuje Ilsoe. Grundtvig je preňu príbehom muža, ktorý dal hlas obyčajným ľuďom a významnou mierou sa podieľal na formovaní dánskeho národa. Producent projektu, dánska štátna televízia TV2 považuje seriál o Gruntvigovi za ukážkový materiál pre „verejnú službu“. Stojí za vznikom filmov ako Chlast (2020), Rytieri spravodlivosti (2020) alebo Zložka 64 (2018).

Wes Anderson, ktorého film Asteroid City práve vstúpil do kín, v rozhovore pre Le Monde hovoril o WesAnderson resizenovom projekte, pre ktorý píše scenár. Zamieri do prostredia špiónov a v hlavnej roli bude Benicio del Toro. Na Netflixe by sa tohto roku mal objaviť i jeho film The Wonderful Story of Henry Sugar podľa poviedky Roalda Dahla. V obsadení figurujú hviezdne mená – Benedict Cumberbatch, Ralph Fiennes, Ben Kingsley, Dev Patel, alebo Rupert Friend. Nie je to prvá adaptácia Dahlových poviedok, v roku 2009 vznikol animovaný film Fantastic Mr. Fox, ktorý nahovorili George Clooney, Meryl Streepová,Willem Dafoe i Bill Murray.

Na 48. festivale poľských hraných filmov v Gdyni, ktorý sa bude konať od 18. do 23. septembra, bude AllanStarski resizeza celoživotný prínos odmenený cenou Platinový lev slávny poľský scénograf Allan Starski, nositeľ Oscara za výpravu k filmu Schindlerov zoznam a francúzskeho Cézara za film Romana Polańského Pianista. Okrem Agnieszky Holland a Krzystofa Kieslowského spolupracoval i na divadelnom projekte Andrzeja Wajdu Rozhovory s katom v Teatrze Powszechnym vo Varšave.

V júni prebehol pri Balatóne vo Veszpréme festival maďarských filmov a sú známi víťazi, najlepším filmom bol Blokáda (Blockade) režiséra Ádama Töséra ( režisér dokumentárneho filmu Daň za mier, premietaného na Art Film Feste v Košiciach), ktorý tematizuje ropnú krízu z roku 1990 v Maďarsku, za vlády premiéra Józsefa Antalla. Najlepším režisérom bol Sándor Csóma za film Výšky a hĺbky (Heights and Depths) a najlepším debutom bol FourSoulsofCoyotte resizefilm Šesť týždňov (Six Weeks) režisérky Noémi Veroniky Szakony. Úspechy sa dostavili na tohtoročnom festivale animovaných filmov vo francúzskom Annecy, kde film Štyri duše kojota (Four Souls of Coyotte) režiséra Árona Gaudera získal Cenu poroty a na českom Anifilme dostal Cenu publika. Na Art Film Feste sa premietal i spoločný maďarsko-slovenský projekt Umelohmotné nebo (White Plastic Sky) režisérskej dvojice Tibor Bánkoczki a Sarloty Szabó, slovenským koproducentom bol Artičok Juraja Krásnohorského.

Šiesty ročník festivalu Canneseries (Cannes International Series Festival), ktorý sa konal od 14. do 19. Imageproxy resizeapríla, pozná svojich víťazov. Porota pod vedením kultového herca z izraelského seriálu Fauda, Liora Raza udelila hlavnú cenu nórskemu seriálu Power Play trojice tvorcov, Silje Storstein, Kristin Grue a Johan Fasting, cenu za najlepší scenár juhokórejskému seriálu Bargain. Cenu za najlepší herecký výkon získala izraelská herečka Dar Zuzovsky za Corduroy. Zvláštnu cenu dostal aj izraelský seriál Cartago. Vychádza zo skutočnej udalosti, kedy je britskými úradmi z územia Palestíny v roku 1942 vykázaný do záchytného zajateckého tábora v Kartágu, plného talianských nacistov a nemeckých špiónov židovský komik Elijah. Navyše zistí, že manželka veliteľa tábora Helena je jeho bývalá milenka. Tvorcovia Reshef Levi a Tomer Shani, podľa komentárov predviedli devastujúci humor.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.