Stratené kvetiny Alice Hartovej (The Lost Flowers of Alice Hart, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Kvet8 resizePríbeh Alice a jej alarmujúci osud týraného dieťaťa, poznamenaného stále prítomným mužským násilím, sa na prvý pohľad môže javiť ako ďalší impulz pre rozvíjanie celosvetovo migrujúcej témy o potrebe ženského protestu a hľadaní ženského hlasu, vzpierajúceho sa mužskej nadvláde. Aj keď sa hlavná trajektória rozprávania drží tejto línie, jeho spracovanie sa zjednodušujúcej téme vymyká a posúva sa do roviny čerpajúcej z oveľa širšieho existenciálního rozmeru ľudského života.

Alica žije s rodičmi v susedstve farmy Thornfield. Vlastní ju jej babička June Hart (Sigourney Weaver). Otec Clam (Charlie Vickers) je jej syn, trpiaci násilnickými sklonmi a nie je ich ušetrená ani matka, ani jeho žena Agnes (Tolda Cobham Hervey) a ,samozrejme,  dcéra Alice. Po jednom z otcových Kvet resizeútokov uteká do mestečka, kde nájde útočisko v knižnici. Sally (Asher Keddie), ktorá tam pracuje si všimne modriny na ruke dievčatka a upozorní svojho muža, policajta. Začne sa o situáciu v rodine zaujímať, ale podozrenie Agnes rázne vyvracia. Manžela miluje a navyše je tehotná. Clam si neželá žiadne styky s vonkajším okolím a návštěvu knižnice zatrhne. Napätie sa stupňuje a dochádza k dramatickej situácii, Alica v kôlni prevrhne lampu,strhne sa požiar a otec v hneve začne dceru škrtiť. Matka zasiahne, otca zabije a následky útoku rodinu zničia. Všetko v živote Alice sa zmení. O jej adpociu sa uchádza Sally s manželom, ale babička June je neoblomná. Vnučku bude vychovávať sama.

Dospieva medzi kvetmi, pestovanými na farme, pozná ich symboliku, do ktorej sa premietajú fragmenty ľudských životov, emócií i vzťahov. Alica sa však láskyplnému dozoru babičky vzpiera. Keď sa zamiluje do Kvet3 resizechlapca, s ktorým vyrastala, babička zasiahne a ilegálna rodina sa musí vrátiť, odkiaľ prišli. On Alici píše, ale June listy schováva, až kým ich vnučka nenájde. Sadne do auta a vydá sa do neznáma. Uteká zo „záhrady“ za slobodou, chce žiť podľa vlastných pravidel.

Prírodný reliéf seriálu Stratené kvetiny Alice Hartovej dotvára atmosféru diania, zmeny ročných období sú symbolickým vyjadrením cyklických návratov, večného kolobehu života a smrti. Rieky a údolia, pretínajúce široké pláne, súznejú s ranami a bolesťou, ktorými prechádzajú postavy príbehu. Spôsob, akým režisér Glendyn Ivin a kameraman Sam Chiplin pracujú s obrazmi prírody, evokuje princíp jednoty a vzájomných prienikov s ľudskými životmi. Princíp kontrapunktov, farmy ako chráneného územia, kde má všetko rásť podľa plánu a voľnosti a voľnej prírody kde číhajú nástrahy, je paralela, odkazujúca k pôvodnej jednote prírodného a ľudského, mytologickému vedomiu vzájomnej Kvet5 resizezávislosti. Takáto rovina rozprávania dáva príbehu takmer hypnotickú účinnost.

Čitateľný je i motív stále prítomného zla a jeho príťažlivosti, maskovaného bezmedznou láskou. Alica si nájde prácu v prírodnej rezervácii, kde sa zoznámi s Dylanom a jej rodinné prekliatie sa opakuje. Milostné vzplanutie ústi do násilia, neustále ospravedlňovaného a odpúšťaného v méně silného citu a akýchsi podprahových inštinktívnych väzieb. Násilie je súčasťou oboch svetov, prírodného i ľudského. Alica po dramatickom Dylanovom útoku uteká domov a Sally so zdesením sleduje, ako odpovedá na jeho esemesky. Stále ho miluje.

Seriál vznikol podľa rovnomenného románu Holly Ringlandovej a mapuje niekoľkogeneračnú históriu Kvet7 resizerodiny v štýle rozmerného epického plátna. Retrospektívne časti odkazujú do minulosti a postupne odhaľujú kritické a zamlčané súvislosti vzájomných vzťahov. Farma June Hartovej zároveň slúži ako útočisko žien, ktoré unikli z turbulentných partnerských vzťahov. Tvoria vzájomne si pomáhajúcu komunitu a dejová línia sa k niektorým osudom vracia. Dôrazný akcent na kritiku násilia na ženách trochu brzdí zaujímavý metafyzický rozmer prieniku prírodnej mystiky a kolobehu osudovej tragiky ženských hrdiniek. Menej by bolo v tomto prípade viac, lebo dramatizovanie doktrín obvykle končí v schémach, ktoré v konečnom dôsledku môžu zostručniť zmysel na plagátovú výzvu.

Kvet6 resizeStratené kvetiny Alice Hartovej (The Lost Flowers of Alice Hart, TV seriál), Austrália, 2023
Dĺžka: 6 h 52 min (Minutáž: 51–62 min)
Manažér projektu: Sarah Lambert
Réžia: Glendyn Ivin
Predloha: Holly Ringland (kniha)
Scenár: Kirsty Fisher, Kim Wilson, Sarah Lambert
Kamera: Sam Chiplin
Hudba: Hania Rani
Strih: Dany Cooper, Deborah Peart
Scénografia: Melinda Doring, Anthea Hodge
Kostýmy: Joanna Mae Park
Producent: Barbara Gibbs
Hrajú: Sigourney Weaver, Alycia Debnam-Carey, Frankie Adams, Leah Purcell, Tilda Cobham-Hervey, Asher Keddie, Alexander England, Sebastián Zurita, Shareena Clanton, Alyla Browne, Charlie Vickers, Emma Lung, Andrew McFarlane, Jeremy Lindsay Taylor, Amy Kersey, Helana Sawires, Victoria Haralabidou, David Franklin, Jude Hyland, Rose Riley, Xavier Samuel, Jeremy Blewitt, Maggie Dence
Distribúcia: Prime Video
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.