Nechaj svet svetom (Leave the World Behind)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Svet resizeSam Esmail sa po populárnom seriáli Mr. Robot vracia k dlhometrážnemu filmu a do nového projektu spoločnosti Netflix obsadzuje silný herecký tím s ústrednou trojicou Julia Roberts, Ethan Hawke, Mahershala Ali, pričom vo vedľajšej úlohe sa objavuje aj výborný Kevin Bacon v jednej zo svojich najznepokojivejších úloh. Esmail vychádza z knižnej predlohy Rumaana Alama, ktorého rovnomenná kniha vyšla v slovenskom i českom vydaní, a ponúka pomaly sa rozvíjajúci thriller v štýle M. Night Shyamalana.

„Nechaj svet svetom“ je veta, ktorú si prečíta Amanda, pred tým, ako zatúži odísť z mestského prostredia niekam, kde si bude môcť odpočinúť od rušného života. Tento výlet naplánuje aj pre svojho manžela Claya a dve deti – dcéru Rose a syna Archieho. Luxusne pôsobiaci dom skrytý v lesnom prostredí, Svet3 resizeponúka veľa možností na regeneráciu, onedlho však vypadne mobilný signál, preruší sa televízne vysielanie a členovia rodinky sú na pláži svedkom toho, ako na breh zablúdi obrovský ropný tanker. Onedlho na dvere domu zabúchajú jeho pôvodní majitelia. Bez bližšieho vysvetlenia v ňom chcú zostať cez noc. Ich správanie je podozrivé a zdá sa, že vedia čosi viac.

Po krátkom čase všetko nasvedčuje tomu, že sú protagonisti filmu svedkami bližšie nešpecifikovaného kybernetického útoku. Po tom, ako vo filme vidíme padajúce lietadlo, viacerým z nás sa azda vybaví Svet4 resizeproblém prezývaný ako Y2K. Bol to strach ľudí na konci 90. rokov 20. storočia, že počítačové systémy zlyhajú pri prechode z roku 1999 na rok 2000 (niektoré počítače boli chybne naprogramované a miesto roku 2000 nasledovali rokom 1900), následkom čoho dôjde ku krachu informačných systémov či letovej prevádzky. Nechaj svet svetom nás opäť upozorňuje na našu závislosť od počítačových systémov, bez ktorých si nevieme predstaviť život, a ich zrútenie by pre nás znamenalo chaos a paniku. Zatiaľ čo v prípade Y2K mohlo byť hlavným problémom zlé nastavenie počítača, vo filme Nechaj svet Svet5 resizesvetom je jasné, že na vine je ľudská zložka. Kdesi v diaľke môžeme cítiť hackerov s desivými plánmi a v hustnúcej atmosfére sme svedkami viacerých nápaditých scén – akýchsi predzvestí, čo by hrozilo, ak by sa informačné systémy ocitli v rukách nesprávnych ľudí. Z týchto hrozieb možno spomenúť napríklad nápaditú scénu, v ktorej je naša rodinka nútená unikať pred neriadenými elektromobilmi značky Tesla rútiacimi sa bezhlavo priamo na nich.

Aby však čitateľ na základe tohto opisu nenadobudol pocit, že ide o akčné dielo, v skutočnosti je film Nechaj svet svetom skôr komorným psychologickým thrillerom. Ťaží z kvalitných hereckých výkonov a dobre gradujúcej atmosféry plnej neistoty. Tematicky môže pripomenúť Shyamalanov najnovší film Svet6 resizeNiekto klope na dvere, Esmail sa však od istého momentu uberá svojou, nekonvenčnou cestou. Pre bežného diváka bude teda snímka zrejme príliš „lyrická“, nikam sa neponáhľa a dialógy v nej hrajú prím nad akciou. Ono desivé v ovzduší vnímame len málokedy v explicitnej podobe, i keď niektoré scény z filmu dokážu vydesiť aj obrazom – v jednom z tých najdesivejších si mladý muž po prebudení vyberá z ďasien trvalé zuby, a všetkým je odrazu jasné, že za útokom nie je len partia vysokoškolských študentov s úmyslom vyrábať zlobu, ale ktosi omnoho nebezpečnejší.

Film Nechaj svet svetom ponúka ďalší z apokalyptických scenárov, čo by bolo keby... Nemusí byť Svet7 resizedoslovný, nemusí odpovedať na všetky otázky a nemusíme ani vedieť, kto je strojcom kybernetických útokov, ba v konečnom dôsledku táto nevedomosť posilňuje znepokojivé vyznenie tejto originálnej snímky. Mohli by sme povedať, že Nechaj svet svetom je vlastne katastrofickým filmom, v ktorom sa však režisér nesústredí na výbuchy a špeciálne efekty, ale fokus je na úzkej skupine ľudí izolovanej na malej ohraničenej ploche. Napriek pomalším miestam je Esmailov film pôsobivou úvahou nad večne ohrozeným a znepriateleným svetom, v ktorom sa opäť, od dôb Studenej vojny, prestávame cítiť bezpečne.

Svet2 resizeNechaj svet svetom (Leave the World Behind), USA, 2023
Dĺžka: 139 minút
Réžia: Sam Esmail
Predloha: Rumaan Alam (kniha)
Scenár: Sam Esmail
Kamera: Tod Campbell
Hudba: Mac Quayle
Strih: Lisa Lassek
Scénografia: Anastasia White
Masky: Jennifer Tiffany Green
Kostýmy: Catherine Marie Thomas
Producenti: Sam Esmail, Lisa Roberts Gillan, Julia Roberts
Hrajú: Julia Roberts, Mahershala Ali, Ethan Hawke, Myha'la Herrold, Farrah Mackenzie, Charlie Evans, Kevin Bacon, Alexis Rae Forlenza, Vanessa Aspillaga, Josh Drennen, Orli Gottesman, Erica Cho
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.