Včielka Maja 2 (Maya the Bee: The Honey Games)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Maja6 resizeVčielka Maja je česko-slovenských končinách obľúbená rozprávka, ba až kult, prevažne u staršej generácie. Známa je ako detský seriál zo 70. rokov. Ale ani včielku Maju, ani Vilka neminulo oživenie v podobe celovečerného filmu Včielka Maja 2.

Dej nie je komplikovaný a nemá žiadne bočné dramaturgické linky. Celý film sa predovšetkým sústreďuje na Maju a kamaráta Vilka. Avšak už tu naráža na prvý problém. Dej je príliš generický, opakovaný v rôznych variáciách už Maja10 resizenajmenej 30 rokov. Cisárovná zo Bzučopolisu pošle vyslanca, ktorý úľu na lúke Vlčí mak, kde býva Maja aj Vilko, musí odovzdať správu, že polovicu nazbieraného medu musia odovzdať do Bzučopolisu, kvôli medovým hrám. Maja sa rozhodne na vlastnú päsť ísť za cisárovnou a presvedčiť ju, aby jej úľ nemusel dať tak veľa medu, pretože inak by neprežili zimu. Situácia sa rieši  tak, že Vlčí mak sa dostane na medové hry, a to za cenu, ak prehrajú, stratia všetok med.

Včielka Maja, ako ju poznáme z televízneho seriálu, sa rapídne nezmenila. Akurát v niektorých pasážach budila dojem, že je trošku menej naivná, ale zato trošku viac otravnejšia. Vilkovi Maja4 resizezase trošičku narástol apetít. Už nie je taký spachtoš, ako si ho pamätáme z detstva. Už len jasným apelovaním na malého detské diváka sa pri zápletke prezradzuje záver filmu. Tvorcovia sa snažili zaujať deti od 3 až 8 rokov, čiže určite včielky z Vlčieho maku cez zimu neumrú hladom. Celá dejová mozaika sa dá rozlúsknuť už na začiatku medového turnaja. Pre dospelých a pre starších detských divákov nemá film čo ponúknuť, len nostalgiu, keď sa na plátne zjaví lúčny koník Flip. Maja9 resizeObjaví sa len párkrát a má len mentorskú úlohu. Všetky vedľajšie postavy majú len jedno dimenzionálny základ. U tvorcov bola snaha u Violety, Majina úhlavná nepriateľka, vytvoriť komplexnejšiu postavu. V skutočnosti  ide o kompletnú klišé postavu. Zlomyseľná, podvádzajúca rivalka, ktorá má prísnych rodičov. Tvorcovia sa však ani nesnažili prepracovať aspoň jednu dôležitú správu, ktorú by zdelili deťom. Namiesto toho, vyhŕknu niekoľko všeobecných posolstiev. Čo je veľká škoda, hlavne v súčasnosti, keď Maja2 resizedochádza k globálnemu úbytku včiel. To je najväčší problém filmu - neponúka nič nové, nič svieže. Ako som už spomínal, dej je generický, prevzatý z iných úspešnejších filmov. Sem - tam zažiaria malé svetlé chvíľky kreativity, ale inak skúsenejší divák spozná scény z predošlých filmov.

Samozrejme, celá snímka je animovaná CGI technológiou. Prekvapivo, vzhľadom na to, že producenti sú Nemecko s Maja8 resizeAustráliou, veľmi kvalitnou. Nemá síce tak prepracované detaily a textúry, čo si však detský divák nevšimne. Ale mimo toho, po technickej stránke dokáže konkurovať veľkým americkým snímkam. Z rodiny európskych koprodukčných celovečerných animovaných filmov pokladám teda Včielku Maju 2 predsa len o trochu viac než priemer. Či sa oplatí ísť do kina? Ak máte doma malého syna alebo dcéru a vy si chcete zaspomínať na detské časy odpoveď znie: určite.

Maja resizeVčielka Maja 2 (Maya the Bee: The Honey Games), SRN, Austrália, 2018
Dĺžka: 85 minút
Réžia: Noel Cleary, Alexs Stadermann
Scenár: Noel Cleary, Fin Edquist
Strih: Adam Rainford
Hudba: Ute Engeljardt
Slovenský dabing: Martinka Kapráliková, Lukáš Frlajs, Táňa Kulíšková, Eva Matejková, Juraj Predmerský, Bianka Bucková, Betla Dvoranová, Martin Kaprálik, Tibor Frlajs a ďalší
Distribúcia: Forum Film
Premiéra v SR: 1. marca 2018
Foto: Forum Film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.