Víťazom festivalu Jeden svet je dokument Súď ma a skúšaj

Jeden svet logo 2 resizeSekcia Slovenský dokumentárny film je jedinou súťažnou sekciou Festivalu Jeden svet. Medzinárodná porota v zložení Jadwiga Hučková z Poľského filmového ústavu, Pavel Paleček, historik, režisér a producent z Česka a  scenárista, etnológ René Lužica zo Slovenska, rozhodla, že tento rok získava Cenu Jedného sveta film Súď ma askúšaj autorky Ivice Kúšikovej.

Hovorí o akcii R v 50. rokoch minulého storočia, v rámci ktorej komunisti likvidovali ženské rehole. Porota ocenila, že snímka otvára viaceré tabuizované tematické línie a ukazuje ohrozenie tradičných kresťanských hodnôt počas našej totalitnej minulosti. Film zároveň preniká do motivácii mladej ženy, ktorá sa rozhodne byť mníškou a zachytáva nezastupiteľnú prácu rádových sestier. Film premietneme dnes (25. novembra) za účasti autorky o 20.30 v kine Mladosť a vstup pre divákov je voľný.

 

Ak ste ešte nevideli film Tábor 14 – Zóna absolútnej kontroly, môžete si ho pozrieť takisto dnes v kine Lumiére.  Potvrdíte si, že režim v Kórejskej ľudovodemokratickej republike je jedným z najotrasnejších na svete. Hlavnou postavou snímky je Shin Dong- Huyk, ktorý sa narodil v severokórejskom koncentračnom tábore rodičom zosobášeným na príkaz dozorcu. Zázrakom sa mu z tábora podarilo utiecť do Južnej Kórei vo veku dvadsaťtri rokov.   V kine Mladosť uvidíte snímku Dúhový šampionát o tom, ako vnímajú LGBTI komunitu na Ukrajine. Napriek tomu, že svetová zdravotnícka organizácia pred vyše 20 rokmi vyradila homosexualitu zo zoznamu ochorení, na Ukrajine je drvivá väčšina občanov presvedčená o tom, že homosexualita je chorobou, a tak tam gejovia a lesby musia svoj súkromný život skrývať. Dúhový šampionát je snímkou dvoch holandských novinárov, ktorí sa s kamerou vydávajú do Kyjeva na prvý ukrajinský „dúhový pochod“.   

Viac: http://www.jedensvet.sk/.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.