Čo nového na festivale Jeden svet

Jeden svet logo 2 resizeNa medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jeden svet sa účastníkom prihovorili aj dvaja vzácni hostia z Kuby – slávna blogerka Yoani Sáchchez a bývalý politický väzeň Guillermo Fariňás nositeľ Sacharovovej ceny EP.  Pripomenuli, že si máme vážiť slobodu, ktorú sme si pred 24 rokmi vydobyli a zdôraznili, že sloboda a demokracia nie sú ukončeným procesom a stále sa o ne treba usilovať.

Organizátori z OZ Človek v ohrození každoročne na otvorení festivalu Jeden svet udeľujú Cenu Človeka za prínos k šíreniu hodnôt, ktoré združenie vyznáva: úcta k človeku, transparentnosť, profesionalita, adresnosť a efektívnosť pomoci ľuďom, budovanie partnerstiev a podporu tolerantnej a solidárnej spoločnosti. Cenu Človeka 2013 si prevzali učiteľ a žiaci z Evanjelickej spojenej škole v Martine za sociálny projekt, ktorý prepája globálne vzdelávanie, darcovstvo, výchovu k tolerancii a otvorenosti so zapojením celej komunity (rodičov, cirkevníkov a iných obyvateľov.

K pozoruhodným filmom  festivali patrí snímka Wej Wej – bez ospravedlnenia. Snímka hovorí o nerovnom boji s totalitným režimom a ukazuje život osobnosti, ktorá aj napriek mohutnému zahraničnému uznaniu, bojuje ako obyčajný občan za slobodu a rešpekt predovšetkým vo svojej rodnej krajiny. Výnimočný je aj dokument Jeden deň na zemi. Ide o projekt viacerých základní a s využitím rôznych médií, ktoré sa v snímke spájajú v jedno. Holandská  snímka Vitarián neponúka odpovede, skôr nastoľuje otázky. Je naozaj varené jedlo pre Toma otravou alebo naopak – nevyhnutnosťou, bez ktorej zaostáva vo vývoji? Po premietnutí filmu usporiadatelia pripravili diskusiu o alternatívnom stravovaní s ľuďmi, ktorí sa tejto téme dlhodobo venujú. Film Zelený tiger sa prebúdza zavedie diváka do Číny. Dozviete sa o masívnej devastácii čínskeho prírodného bohatstva, ktorá sa začala v rôznych formách pod zámienkou nekonečného pokroku už počas kultúrnej revolúcie Mao Ce-tunga. Dokument ukazuje, že aj v Číne sa konečne prebúdza ekologický aktivizmus, ktorý dokáže účinne oponovať megalománii čínskej vlády.

 

Režim v Kórejskej ľudovodemokratickej republike je jedným z najotrasnejších na svete. Strach, prenasledovanie, manipulácia – to všetko má obrovský dosah na celé generácie ľudí. Presvedčí vás o tom film Tábor 14 – Zóna absolútnej kontroly. Hlavnou postavou je Shin Dong- Huyk, ktorý sa narodil v severokórejskom koncentračnom tábore rodičom zosobášeným na príkaz dozorcu. Zázrakom sa mu z tábora podarilo utiecť do Južnej Kórei vo veku dvadsaťtri rokov. Z jeho rozprávania naskakuje divákom husia koža. Snímka Ľudský rozmer ukazuje prístup Dána Jana Gahla, ktorý mení mestá ako Londýn, Melbourne, New York, Kodaň, Los Angeles, Peking či Šanghaj tak, aby boli skutočne pre ľudí. Ak  ste dali  prednosť iným témam boli to filmy z cyklu Colnica – Kríza autorít. Snímka Vrah z povolania – utrpenie sudcu Karla Vaša hovorí o niekdajšom komunistickom sudcovi a prokurátorovi, ktorý sa angažoval v politických procesoch a je zhmotnením toho najhoršieho, čoho sa režim dopustil. Príbeh snímky Slow Food o zakladateľovi medzinárodné hnutia, je protestom proti stravovaniu v štýle Fast food.

 

Dnes ( 24.11.) si na festivale nenechajte ujsť ďalší z trojice filmov nominovaných na Cenu LUX, ktorú udeľuje Európsky parlament. Prerušený kruh je skutočne mimoriadne silná snímku o veľkej láske, ktorú poznačí choroba malej dcérky. Na čin Andersa Breivika si ešte všetci pamätáme – pomýlený Nór zavraždil len tak pre nič za nič desiatky mladých ľudí. Odôvodňoval to neznášanlivosťou voči moslimom a frustráciou z vývoja nórskej spoločnosti smerom k multikultúrnosti. Film Statočné srdcia ponúka pohľad študentky Johany, ktorá len tesne unikla smrti Breivikovou rukou. Vyrovnať sa s otrasným zážitkom je pre ňu nesmierne náročné, ale stále je presvedčená, že prekonať extrémizmus a neznášanlivosť je možné iba otvorenosťou a dôsledným lipnutím na hodnotách demokracie.
Dva dokumenty známych českých filmárov Život a smrť v Tanvalde hľadá pravdu o zabití mladého Róma v Tanvalde na Nový rok 2012, keď údajne v sebaobrane miestny občan zastrelil dvadsaťdvaročného Ladislava, otca dvoch malých detí. Snímku možno pokojne nazvať dokumentárnou detektívkou. Vít Klusák a Filip Remunda sú hosťami festivalu. Druhou ich snímkou Za svetlú budúcnosť  z cyklu Colnica je úvahou nad históriou a súčasnosťou komunizmu na našej politickej scéne. Mimoriadne inšpiratívny a pozitívny je  film Na sever od slnka, v ktorom spoznáte dvoch odvážnych a ekologicky zmýšľajúcich surfistov, ktorí a pokúsia prežiť trištvrte roka vzdialení od civilizácie, v lone nórskej prírody za polárnym kruhom.

Viac: http://www.jedensvet.sk/.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.