Wintonov príbeh vo francúzskych kinách

Nickyho rodina resizePríbeh Nicholasa Wintona a ním zachránených detí prichádza prostredníctvom medzinárodne úspešného dokumentu Nickyho rodina (r.Matej Mináč) v produkcii Trigon Production a W.I.P. do francúzskych kín. Distribúcia v tejto krajine sa začína 6. marca a potrvá do konca roka.

„Máme naplánovaný harmonogram najmä v arte kinách po celom Francúzsku, začíname v Paríži, presúvame sa do Bretane a ďalej,“ povedala na predpremiére v sobotu v Múzeu holokaustu v Paríži Stephanie Roux z distribučnej spoločnosti Cosmopolis Distribution. Na projekcii, ktorá sa uskutočnila v spolupráci so Slovenským inštitútom v Paríži a za účasti konzula SR v Paríži Marcela Klima sa stretli vnuk sira Wintona Laurence Watson s jedným zo zachránených detí, žijúcim dlhodobo v Paríži, Réne Priskerom. Pre neho tento dlho utajovaný príbeh je dodnes natoľko emotívny, že po príhovore pred uvedením filmu v Paríži nedokázal zvládnuť silné spomienky a pocity a musel opustiť kinosálu. Dnes 83- ročný svieži a sympatický pán, ktorý opustil Prahu ako 9 - ročný 14. marca 1939 lietadlom s prvou skupinou 30 detí, ocenil okrem iného aj manažérskeho ducha Wintona a jeho tímu dobrovoľníkov. „Nicky by si skutočne zaslúžil Nobelovu cenu mieru, preto vás prosím, podpíšte petíciu, ktorú odštartovali českí študenti a podpisuje sa aj v USA. Bol by to pekný darček k jeho blížiacim sa 104. narodeninám,“ povedal. Za najväčšieho hrdinu, či skôr hrdinku tej doby považuje bývalý chemik svoju matku a všetky matky tých 669 detí, ktoré dokázali urobiť v neľahkej dobe to najťažšie rozhodnutie a zachrániť tak život svojim synom a dcéram.  

 

Snímka, na ktorej sa koprodukčne podieľali aj RTVS a ČT a ktorá vznikla s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu, sa v súčasnosti veľmi úspešne premieta aj v kinách v USA a koncom marca ju uvedú na MFF v Montevideu.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.