Zomrela Jana Mjartanová (1949 – 2013)

JM portret A4 resizeV sobotu 23. februára 2013 zomrela v Bratislave, po ťažkej chorobe, Jana Mjartanová, popredná slovenská filmová kritička. Narodila sa 20.augusta 1949. Pochádzala z rodiny významného zberateľa a historika slovenskej, ale aj svetovej fotografie Ľudovíta Hlaváča.

Po maturite na strednej škole /SVŠ Metodova/ začala študovať na Pedagogickej fakulte v Trnave, no po dvoch rokoch odišla do Prahy na Karlovu univerzitu, kde práve otvorili nový študijný odbor filmová veda /šk.r.1969-70/. Absolvovala ho v kombinácii s francúzštinou v novembri 1974 /jej diplomová práca sa zaoberala filmovou poetikou Roberta Bressona/. Po návrate  do Bratislavy krátko pracovala v Koospole /kde mohla využiť najmä svoju francúzštinu/, no čoskoro sa jej podarilo nadviazať spoluprácu a časom aj zakotviť v redakciách novín či časopisov, bližších jej pôvodnému profesijnému zameraniu /Film a divadlo, Dialóg, Filmová revue/. Bola dlhoročnou redaktorkou denníka Ľud, kde uverejnila azda najviac svojich filmových recenzií /od roku 1975 do polovice 90.rokov erudovane písala takmer o každom novom slovenskom filme/. Okrem toho sa zaoberala aj televíznou tvorbou, bola členkou mnohých odborných porôt a komisií, zásadným textom prispela tiež do zborníka o vplyve médií na deti a mládež  /Stop násiliu v programoch TV/.V deväťdesiatych a nasledujúcich rokoch rozšírila okruh svojich záujmov ešte o spoluprácu s časopisom Dom a byt, Naše svedectvo a s Medzinárodným domom umenia pre deti Bibianou, kde sa podieľala na príprave  Bienále animácie Bratislava, BAB.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.